« april 2018 »
april
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Activiteitenkalender

Vandaag

KMMA
Leuvensesteenweg 13
3080 Tervuren - België
Tel. (+32) 02 769 52 11
Fax (+32) 02 769 52 42

 

Culturele projecten

De dienst Educatie & Cultuur werkt systematisch samen met de Afrikaanse gemeenschappen in België.  Animatoren, artiesten en specialisten van Afrikaanse origine nemen deel aan het bepalen van de inhoud en aan het uitwerken en realiseren van de educatieve en culturele activiteiten. Die samenwerking maakt een correctere en meer genuanceerde vertegenwoordiging mogelijk van de Afrikaanse culturen. Dit kadert in een globaal beleid van het KMMA.
Het adviesorgaan van de Afrikaanse gemeenschappen COMRAF werd opgericht in 2003.

Kunstenaar in residentie in het KMMA

 

 • Oproep voor 'Kunstenaar in residentie' in 2016
  In het kader van de renovatie, nodigt het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika een kunstenaar uit voor een residentie van een periode van maximum 3 maanden.
  Onderwerp: het museum als ‘lieu de mémoire’.
  Data: tussen 15 januari en eind april 2016
  De kandidaturen moeten voor 31 december 2015 gestuurd worden naar christine.bluard@africamuseum.be
  (intentiebrief, portfolio van de kunstenaar, beschikbaarheid, CV)

 

 • Editie 2014-2015 : Iviart Izamba, kunstenaar in residentie in het KMMA
  (31 maart - 30 april 2014 en 18 januari - 17 april 2015)

  The Game of Thrones

  mobutuIn het kader van een project rond een kunstenaarsresidentie, in samenwerking met de DR Congo en met financiële steun van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking, was architect-designer Iviart Izamba uit Kinshasa te gast in het KMMA. Hij ontwerpt originele en eigentijdse fauteuils uit allerlei recuperatiemateriaal en bedekt ze met fragmenten uit persartikels. Het museum verwierf zijn ‘Mobutu fauteuil’ in 2011.


  - Het eerste luik van deze kunstenaarsresidentie liep door in 2014. Tijdens deze fase boog de kunstenaar zich over de museumarchieven van 1960 tot 2010 en meer in het bijzonder over de postkoloniale archieven. Hij was verbaasd over het gebrek aan informatie over de politieke geschiedenis van DRC en besefte dat hij een steentje kon bijdragen om deze archieven beschikbaar te maken.

  - Het tweede luik van deze residentie ging door van 18 januari tot 17 april 2015 en is de kunstenaar overgegaan naar de productiefase van de fauteuils. De persknipsels, verkiezingsaffiches of foto’s werden verzameld, de lay-out werd verzorgd door de kunstenaar om vervolgens geprint te worden op skai. Het voornaamste kenmerk is het recycleren om een antwoord te bieden op een van de grootste uitdagingen van de Afrikaanse samenleving: ‘Hoe kunnen we weggegooide objecten een tweede leven geven? De fabricatie verloopt in 3 stappen: het bekleden, het snijden en lassen van de metalen en het aankleden en afwerken van deze eigentijds geworden fauteuils. Bij het vervaardigen van deze fauteuils wordt de kunstenaar vergezeld door enkele studenten van het ‘Institut des Arts et Métiers ‘ te Brussel en door een stoffeerder uit Sint-Gillis.

 

iviart2.jpg iviart3.jpg

"De vier fauteuils vormen de installatie ‘The Game of Thrones’. Het zijn geen stoelen, maar tronen.'"(I. Izamba)
Ze werden van april tot oktober 2015 voorgesteld in de ruimte AfricaMuseum@BOZAR.

 

Creatief project voor volwassenen

Voor wie?


Iedereen ouder dan 16 kan deelnemen aan een creatief project: kunstminnaars, knutselaars, kunstenaars, cursisten van kunstacademies, kunstscholen,  beroepsopleidingen, individuen of groepen.

Wat?


Via een ‘creatief project’ bieden we artistieke kunst- en cultuurliefhebbers de gelegenheid een creatie te maken en ze voor te stellen in het museum.

De deelnemers werken rond een bepaald thema dat meestal aansluitend bij een tentoonstelling en laten  zich inspireren door materiaal in en buiten het museum: de tentoonstellingen, de rijke museumcollectie, hedendaagse kunstwerken, gesprekken, documentatie en foto’s.
De ingediende werken worden gedurende enkele maanden tentoongesteld in een van de museumzalen. Zo krijgen de deelnemers de kans een eigen plaats te veroveren in het museum.
De bedoeling van dit project is immers volwassenen persoonlijker en actiever te betrekken bij het museumgebeuren.
De resultaten van de vorige edities Hoed af! (2007), Hout zit goed. 

 • Editie 2013: Ingeblikte museumblikken - een audiovisueel project

  Een 70-tal studenten, docenten, kunstenaars en professionals in de audiovisuele kunsten en studenten van academies namen deel aan dit project.
  Zij blikten beelden in over de rol van het museum, zijn verleden, heden en toekomst in een video, (animatie)film of clip van maximum 4 minuten.
  Het resultaat: 24 filmpjes met een poëtische, realistische, kritische, utopische of humoristische inslag.
  De filmpjes zijn tentoongesteld in het museum en via deze website van 7 juli tot 31 augustus 2013.
  Meer info op www.africamuseum.be/ingeblikt-enbobine
 •  Editie 2011: Lumineus – Maak een lamp

  In het kader van de tentoonstelling Fetish Modernity organiseert het KMMA het project Lumineus. De opdracht luidt : ‘Maak een lamp.’
  Kunstenaars en knutselaars worden uitgenodigd om creatief uit de hoek te komen met vormen, afbeeldingen of ideeën ontleend aan andere culturen of tijden die niet ‘bij elkaar passen’.

  De resultaten werden getoond op een tentoonstelling die feestelijk geopend werd tijdens het evenement Africa <> Tervuren op 15 mei 2011 en die liep tot eind augustus 2011.
  Alle  info over het project, de deelnemers en de werken is te vinden op deze minisite: http://www.africamuseum.be/albums/luminous/cdrom/
 •  

 

Africa < > Tervuren

 

 


Elke editie van het evenement AFRICA < > TERVUREN is een echt forum  van hedendaags Afrika en de Afrikaanse diaspora in Europa.

-   
15 mei 2011: Mix U Up! - thema: Moderniteit
-    16 & 17 mei 2009: Mask-Up! – thema: maskers en identiteiten
-    6 mei 2007: Look! – thema: mede en kleding
-    7 mei 2006: Kalebassengedruis– thema: de kalebas
-    24 april 2005: Congo Ya Biso – thema: de DRC
-    2 mei 2004: Sprekend Afrika – thema: communicatievormen
-    10 & 11 mei 2003: zonder titel – thema: mutaties (1e editie)

Het museum is een weekend lang het decor van een hele reeks activiteiten voor alle smaken en leeftijden: muziek, spektakel, demonstraties, conferenties, workshops, dans, defilés,….
Het evenement komt tot stand in nauwe samenwerking met de vertegenwoordigers van de Afrikaanse gemeenschappen in België zoals: AFRIKAANS CULTUREEL COLLECTIEF, CCAEB, MINA, MWINDA-KITOKO, PLATFORM AFRIKAANSE GEMEENSCHAPPEN VAN ANTWERPEN, SADISA enz.

Heritage (Erfenis)


Op initiatief van rapper en acteur Pitcho Womba Konga denkt een vijftiental Belgische artiesten van Congolese origine samen na over 50 jaar onafhankelijkheid van Congo.
Welke banden onderhouden ze met hun land van oorsprong? Hoe beleven ze de geschiedenis die België en Congo delen? Wat is hun plaats in België? Hoe gaan zij om met die meervoudige herinneringen en identiteiten?
De stadsmuziek (soul, rap, R&B, funk, slam, reggae) is de gemeenschappelijke taal bij die denkoefening. Ze is net als de actoren van het project: hybride.

In het voorjaar van 2010 komt er een cd uit en vindt er een event-concert plaats. De winst uit de verkoop van de cd’s dient om onderwijsprojecten te financieren over de talen en de geschiedenis van Congo.
In scholen, universiteiten, andere opvoedingsinstellingen en in de leefwereld van jongeren zullen ook sensibiliseringscampagnes georganiseerd worden om het actieterrein zou breed mogelijk te maken.
Het KMMA is partner van het project.
>meer info : http://www.heritagecongo.be of  pdf

 


 

Document acties