Eerste zomerschool voor Vlaamse geschiedenisleerkrachten in het KMMA

KMMA-historici en archeologen werkten eind augustus mee aan de eerste zomerschool voor geschiedenisleerkrachten in Vlaanderen. De Belgische kolonisatie in Congo stond daarin centraal. Een 3-daagse onderdompeling had als doel leerkrachten van de hogere graad secundair onderwijs te inspireren en enthousiasmeren voor nieuwe concepten omtrent ‘historisch denken’ in geschiedenisonderwijs.

First summer course for history professors from Flanders organized in RMCA

Eerste zomerschool geschiedenis

Naar Canadees voorbeeld werd in Vlaanderen voor de eerste keer een zomerschool voor geschiedenisleerkrachten georganiseerd.  Initiatiefnemer Karel Van Nieuwenhuyse, professor en expert in leer- en onderwijsprocessen voor geschiedenis aan de KU Leuven, sloeg de handen in elkaar met historici en archeologen van het KMMA.

 

Focus op het koloniale verleden

'Welk thema is vandaag relevanter dan het Belgisch-Congolese koloniale verleden?', verduidelijkt Van Nieuwenhuyse. Dit onderwerp leende zich bovendien uitstekend voor de vorming, waarin reflectie over historische bronnen en beeldvorming centraal stonden. De blik op het verleden is immers nog al te vaak een westerse blik, ook wanneer het gaat om niet-westerse geschiedenis.

 

Rechtstreeks in contact met experten

Het was dan ook een logische stap om een deel van de zomerschool in het Africamuseum te organiseren. 'Een museum is niet alleen een plek bij uitstek waar aan ‘betekenisgeving’ wordt gedaan', aldus Van Nieuwenhuyse, 'we wilden ook een meerwaarde bieden voor de leerkrachten, door hen rechtstreeks in contact te brengen met experten ter zake'.

Verschillende wetenschappers van het KMMA, specialisten in de studie van het verleden en heden van Congo, en kenners van het gevarieerde bronnenmateriaal  daarvoor, deelden hun expertise in voordrachten. 

 

Een succes

De zomerschool kon op een grote belangstelling rekenen: 'al na vier uur waren de inschrijvingen volzet', geeft Van Nieuwenhuyse aan. 'Wat ons betreft, zeker voor herhaling vatbaar', vindt Maarten Couttenier, historicus en antropoloog in het KMMA.