« april 2018 »
april
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Activiteitenkalender

Vandaag

KMMA
Leuvensesteenweg 13
3080 Tervuren - België
Tel. (+32) 02 769 52 11
Fax (+32) 02 769 52 42

 

De gebouwen

De eerste fase van de renovatie bestaat uit de grondige restauratie van het museumgebouw en aanpassingen die noodzakelijk zijn voor het functioneren van een eigentijds museum.

Nieuw onthaalpaviljoen
 

entrancehall_dec16.jpg
Het meest in het oog springende element is zonder twijfel het nieuwe onthaalpaviljoen dat postvat tussen het Directiegebouw en het Koloniënpaleis.
Museumfuncties zoals de ticketverkoop, de shop, het restaurant, de picknickruimte voor kinderen en de vestiaires, worden uit het museumgebouw verwijderd en hier ondergebracht. Zo wordt de werking van het onthaal geoptimaliseerd en biedt het museumgebouw meer en op een betere manier ruimte aan de nieuwe permanente opstelling.

Een ondergrondse galerij leidt vanuit dat paviljoen naar het oude museumgebouw. Hier worden de nieuwe ruimtes voor tijdelijke tentoonstellingen ondergebracht. De bezoekers komen via de huidige kelderverdieping binnen in het museumgebouw. In dit ondergrondse niveau van het museumgebouw komt het eerste deel van de nieuwe permanente tentoonstelling. De rest van de tentoonstelling bevindt zich op de gelijkvloerse verdieping.
 

Museumgebouw

museum_dec16.jpg
Het museumgebouw wordt gerenoveerd en gerestaureerd met respect voor het oorspronkelijke, beschermde architecturale concept. Licht en transparantie worden opnieuw in het gebouw geïntroduceerd, net zoals architect Girault het bij de bouw van dit museum voor ogen had. De oorspronkelijke perspectieven en doorzichten in het gebouw worden opengewerkt.

De huidige patiotuin krijgt een hedendaagse ingreep. Een deel ervan wordt verdiept. Deze verdiepte tuin brengt licht op het ondergrondse niveau en kan dienst doen als openluchttheater.


 

Restauratie

restoration_dec16.jpgOp basis van vooronderzoeken naar de vergulde en plaasteren beelden, het marmer en de parketvloeren, de kleuren, de funderingen en de stenen van de gevel, wordt de restauratie gevoerd.
Centimeter voor centimeter werd met speciaal hiervoor samengesteld decapeermiddel de bovenste laag van de wandschilderingen weggenomen waarbij het uiteraard van groot belang is de originele oudere verflagen niet te beschadigen. In 1957 werden bij het opschuren van de wanden voor het overschilderen, de wandschilderingen op sommige plaatsen flink beschadigd. De wanden van deze zaal waren oorspronkelijk voorzien van een decoratieve fries die bestaat uit een repetitief patroon waarvan nu één volledig fragment is blootgelegd. Alle wandschilderingen en sjablonen zijn nu gerestaureerd.
 

 

 

Document acties