FishBase

home | stage in het KMMA | stage in Afrika | alumni

 

FishBase_liten_cmyk_SOK.pngFishBase is 's werelds grootste, gratis toegankelijke, online databank over vissen. De databank bevat informatie over de meer dan 33.000 gekende vissoorten en is in verschillende talen te raadplegen. Naast details over onder meer taxonomie, verspreiding, voortplanting, uitzicht en gedragskenmerken van vissen, herbergt FishBase ook tal van praktische toepassingen voor ichthyologen en visserijbiologen. Het hoofddoel van deze databank is om informatie over vissen te centraliseren en ter beschikking te stellen van ontwikkelingslanden.

FishBaseForAfrica_Logo_mini_2.jpgIn het FishBase Consortium zetelen momenteel tien internationale onderzoeksinstellingen, waaronder het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA) als een van de stichtende leden. Het 'FishBase for Africa' team van het KMMA is verantwoordelijk voor de validatie en actualisatie van alle informatie over de bijna 3.500 Afrikaanse zoet- en brakwatervissoorten in FishBase. Deze informatie is ook terug te vinden in FishBase for Africa (www.fishbaseforafrica.org), een onderdeel van FishBase dat enkel Afrikaanse zoet- en brakwatervissen behandelt.

Dankzij een akkoord met de Belgische Ontwikkelingssamenwerking kan het KMMA elk jaar vijf beurzen aanbieden aan Afrikaanse ichthyologen om deel te nemen aan een stage over het gebruik van FishBase en over vistaxonomie in het KMMA.

In november 2015 vond de eerste editie van de 'Lokale FishBase en vistaxonomie' stage plaats. Deze stage kwam tot stand door een samenwerking tussen het KMMA en een FishBase alumus van het Institut fondamental d'Afrique noire Cheikh Anta Diop (IFAN Ch. A. Diop), een onderzoekscentrum van de Université Cheikh Anta Diop de Dakar (UCAD) in Senegal.


'FishBase for Africa' team 

Het 'FishBase for Africa' team van het KMMA bestaat uit volgende vier ichthyologen:

 

Vragen in verband met onze FishBase activiteiten? Aarzel niet om het 'FishBase for Africa' team te contacteren (fishbase@africamuseum.be).


 

Document acties