« februari 2018 »
februari
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28

Activiteitenkalender

Vandaag

KMMA
Leuvensesteenweg 13
3080 Tervuren - België
Tel. (+32) 02 769 52 11
Fax (+32) 02 769 52 42

 

Aardwetenschappen

***Alhoewel het museumgebouw gesloten is voor
renovatie, gaan de onderzoeksactiviteiten in Tervuren gewoon door.***

earthsciences2Het departement Aardwetenschappen doet zeer uiteenlopend geologisch en milieuonderzoek in tal van Afrikaanse landen: Zuid-Afrika, Algerije, Burundi, Kameroen, Ethiopië, Gabon, Kenia, Mali, Marokko, Oeganda, DR Congo, Rwanda, Tanzania en Zambia.
 

 • De geologen en geochronologen spitsen zich toe op de geodynamica van de Afrikaanse rift, het craton van Congo, de precambische sahararegio’s (> 542 miljoen jaar) en de genese van minerale bronnen.
   
 • De cartografen gebruiken GPS (Global Positioning System) en satellietbeelden om verschillende soorten kaarten te maken (geologische, ruimtelijke ordening, risico’s,…) en toe te zien op de vervormingen van de aardkorst in het Congolees bekken en langsheen de rift.
   
 • De specialisten in remote sensing kwantificeren bepaalde geologische risico’s: de CO2–uitstoot van vulkanen, de lavavolumes die uit actieve vulkanen stromen. Bovendien analyseren ze samen met tektoniekspecialisten de bodembewegingen die te maken hebben met aardbevingen.
   
 • In hoogtechnologische laboratoria analyseren geochemici talrijke chemische en isotopische parameters in rotsen, de bodem, waterlagen en de biosfeer. Aan de hand van siliciumisotopen in de formaties van het archeozoïcum (3800 – 2500 miljoen jaar geleden), bestuderen ze de impact van hydrothermische vloeistoffen op het begin van het leven en op sedimenten. Ze meten de veranderlijkheid van klimaten en de kwaliteit van water in Afrika en Europa met behulp van biologische meetapparatuur.
   
 • Geomorfologen bestuderen de hydrologische natuurlijke risico’s die veroorzaakt worden door de veranderingen in het bodemgebruik, klimaatveranderingen en aardbevingen. Ze stellen risicokaarten op en bestuderen duurzame preventiemaatregelen om rampen te voorkomen. 
   

We dragen onze kennis over aan de Afrikaanse samenleving en de wetenschappelijke gemeenschap via:
 

 • aan een ‘peer review’ onderworpen wetenschappelijke publicaties,
 • Afrikaanse wetenschappelijke opleidingen,
 • samenwerkingsprogramma’s met Afrikaanse instituten,
 • geologische expertises voor de overheid en de privésector,
 • promotie van wetenschappelijk werk van Belgische en Afrikaanse studenten die in de tweede en derde cyclus van hun universitaire opleiding zitten.

 

Lees ook het jaarverslag 2016 van het KMMA (pdf - 15 MB), of een gedetailleerd rapport van het departement Aardwetenschappen (pdf - 1,3 MB).

Document acties