« januari 2018 »
januari
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Activiteitenkalender

Vandaag

KMMA
Leuvensesteenweg 13
3080 Tervuren - België
Tel. (+32) 02 769 52 11
Fax (+32) 02 769 52 42

 

Onderzoek in het KMMA

***Alhoewel het museumgebouw gesloten is voor
renovatie, gaan de onderzoeksactiviteiten in Tervuren gewoon door.***

Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika biedt een bijzondere kijk op het Afrikaanse continent. Het is ook een onderzoeksinstituut met internationaal gerenommeerde expertise en kennis op het gebied van mens- en natuurwetenschappen.

Zo’n 100 wetenschappers en bijna 150 studenten en stagiairs verkennen het Afrikaanse continent en zijn samenlevingen in al hun dimensies.

De onderzoeksactiviteiten spitsen zich toe op 3 aspecten die elkaar aanvullen:
- het beheer en de opwaardering van het Afrikaanse culturele en natuurlijke patrimonium
- de wetenschappelijke expertise en dienstverlening
- het fundamenteel onderzoek.

Het onderzoeksinstituut deelt zijn kennis en capaciteiten met lokale partners en draagt zo bij tot de duurzame ontwikkeling van Afrika.

Het onderzoeksinstituut verspreidt zijn werk via publicaties, is lid van wereldwijde netwerken, neemt deel aan internationale projecten en zet zijn collecties op het internet.

Onderzoek in het KMMAHet wetenschappelijk onderzoek in het KMMA is verdeeld in drie departementen: Menswetenschappen, Aardwetenschappen en Biologie.

Menswetenschappen
Dé Afrikaanse maatschappij bestaat niet. Afrika kent verschillende samenlevingen, elk met eigen specifieke kenmerken. Om die te begrijpen, moet men de mensen en maatschappijen bestuderen evenals de culturele uitingen, talen, rituelen, muziek en politieke systemen.
Veldwerk is dus van fundamenteel belang, net zoals een grondige analyse van de objecten. Ook de aangroei en het beheer van de collecties is cruciaal.
Zo dragen de linguïsten, musicologen, etnografen, antropologen, geschiedschrijvers, archeologen en politicologen van het KMMA allen bij tot een betere kennis van de Afrikaanse maatschappijen. Dankzij die multidisciplinaire aanpak kan men gebeurtenissen tijdens de kolonisatie en dekolonisatie beter bestuderen, gebeurtenissen die Europa en Afrika verenigen in een gemeenschappelijke maar ongelijke geschiedenis.
Door het verleden te kennen, kunnen de wetenschappers en het publiek het huidige Afrika beter begrijpen.

Aardwetenschappen

Het Afrikaanse continent heeft een zeer oude geologische geschiedenis. Als die op wereldschaal wordt bestudeerd, dan kunnen de belangrijkste fases in de evolutie van de aarde achterhaald worden.
De geologen proberen die verschillende fases te reconstrueren met behulp van geavanceerde technieken zoals teledetectie, geochemie en isotopische geochemie. Ze bestuderen ook de ertsen, die natuurlijke rijkdommen die altijd al een belangrijke rol gespeeld hebben in de industrialisering van Midden-Afrika.
De geologen bepalen hun verspreiding, stellen referentiekaarten op en bestuderen voornamelijk de vormingsprocessen om met nog meer precisie hun gastgesteente te kunnen opsporen. Onder andere in samenwerking met geomorfologen analyseren ze de natuurrampen van geologische en milieuorigine.
Zo helpen ze mee de gevolgen ervan te beperken, op nieuwe rampen te anticiperen en nieuwe risico’s te voorkomen.

Biologie
Afrika is een immens vat, vol levende dier- en plantensoorten en veelzijdige ecosystemen die op wereldschaal enorm belangrijk zijn.
De biologen, die vissen, vogels, reptielen en amfibieën, zoogdieren en ongewervelde dieren bestuderen, zijn specialisten in taxonomie en dragen met hun werk bij tot een beter inzicht in de Afrikaanse biodiversiteit en de verspreiding van die kennis.
Dankzij moleculaire technieken werken de wetenschappers ook aan de genetische identificatie van zoölogische specimens op basis van hun DNA.
Ten slotte zorgen de houtbiologen voor de uitbouw van een duurzaam en optimaal bosbeheer, onder meer dankzij grondige studies van de verschillende soorten op het Afrikaanse continent.

Wetenschappelijke expertise en dienstverleningenHet museum is lid van wereldwijde netwerken en neemt deel aan internationale projecten. Daarnaast vragen de volgende organisaties ons regelmatig om wetenschappelijke raad en expertise:

  • CITES (Conventie over de internationale handel in bedreigde dier- en plantensoorten): expertise op vraag van het ministerie van Volksgezondheid en deelname aan het Belgisch wetenschappelijk comité van CITES, dat adviezen geeft over de invoer van bedreigde dier- en houtsoorten.
  • WWF (World Wildlife Fund): leveren van gegevens over Midden-Afrika zodat WWF een internationale lijst kan opstellen van biodiversiteitskernen en kan inschatten hoeveel koolstof er is opgeslagen in de ecosystemen van de tropische bossen.
  • IUCN (International Union for Conservation of Nature): overzicht van de Afrikaanse soorten voor de jaarlijkse lijst van IUCN met de bedreigde soorten, de zogeheten ‘rode lijst’.
  • Douane- en fraudebestrijdingsdiensten: identificatie van dier- en houtsoorten.
  • De dienst Dierenwelzijn: advies over de omstandigheden waarin privépersonen en overheidsinstanties dieren mogen houden.
  • Defensie: identificatie van resten van dode vogels, aangetroffen na een botsing met een vliegtuig.
  • Internationaal Strafhof in Den Haag en migratiediensten: hulp bij het zoeken naar sprekers van en deskundigen in welbepaalde Afrikaanse talen.

 

Brochure wetenschappelijk onderzoek en collecties (pdf - 3MB).

 

Bekijk ook dit filmpje over het wetenschappelijk onderzoek in het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika

 
    

video

Document acties