Internationale Dag van het Kind: Metissen van België

Wat was de plaats van metissen in de koloniale samenleving? 
Is België op weg naar herstelmaatregelen? 
Welke mentale zorg is nodig voor kinderwelzijn? 

""

Op zaterdag 19 november 2022 organiseert het AfricaMuseum naar aanleiding van de Internationale dag van het Kind en in samenwerking met het productiehuis De Chinezen het evenement ‘Metissen van België’. Met deze namiddag wil het museum ruimte creëren voor ontmoeting en uitwisseling tussen metissen en hun naasten uit Franstalig en Nederlandstalig België en het bredere publiek informeren over het thema. 

Sinds enkele jaren voert België een kritischer debat over zijn koloniale geschiedenis en de omgang met de gevolgen van dat verleden. Een onderwerp dat meer aandacht krijgt is het lot van metissen. Dit zijn kinderen van Afrikaanse moeders en Europese vaders die geboren werden tijdens de Belgische kolonisatie van Congo, Rwanda en Burundi. Deze kinderen werden vaak weggehaald bij hun moeders en ondergebracht in internaten. Bij de onafhankelijkheid werden ongeveer 300 kinderen uit het internaat Save (Rwanda) naar België gestuurd. Ze kwamen terecht in weeshuizen en bij pleeg- en adoptiegezinnen. 

Programma

Moderator: Heleen Debeuckelaere, historica en journaliste bij De Standaard

  • 11u00 – 12u00     Bezoek aan de zaal Afropea. Deze museumzaal over de Afrikaanse diaspora in België stelt ook verhalen van metissen voor. 
     
  • 13u30 - 14u00     Onthaal in het auditorium 
     
  • 14u00 – 15u00     
    • Verwelkoming door Karel Velle (directeur a.i. AfricaMuseum)
    • Inleiding door Harald Hauben (CEO De Chinezen) en Ken Kamanayo (documentairemaker)
    • Vertoning van een aflevering van de documentaire ‘Metissen van België’. Voor dit evenement voorzag het museum de aflevering van Franse ondertitels. 
       
  • 15u00  – 16u00     
    • Metissen: plaats in de koloniale samenleving
      Inleiding door historica Sarah Heynssens (onderzoekster Universiteit Gent en auteur van De kinderen van Save)
       
    • Herstel: excuses, onderzoek en justitie 
      Gesprek met Kamerlid Wouter De Vriendt (voorzitter parlementaire commissie ‘Koloniaal verleden’), historica Chiara Candaele (wetenschappelijk medewerkster onderzoeksproject ‘Resolutie-Metissen’ bij Algemeen Rijksarchief) en jurist Maxim Smets (doctoraatsonderzoeker Katholieke Universiteit Leuven) 
       
    • Kinderwelzijn: belang van mentale zorg
      Gesprek met Anne Petros (getuige in de documentaire) en psychologe Leslie Hodge (praktijk Strong Mind, auteur van Eenzaam tussen mensen en VRT-journaliste) 
       
  • 16u00 – 17u00     Vragen van / uitwisseling met publiek 

 

 

 

 

14:00 > 17:00

AfricaMuseum
Auditorium
Leuvensesteenweg 13, 3080 Tervuren

Taal
Nederlands met simultaanvertaling naar het Frans
Prijs

Gratis inkom maar inschrijven is verplicht.


de chinezen