AfricaTube

AfricaTube, in samenwerking met het kunstencentrum Waza
Elk jaar presenteert het kunstencentrum Waza in Lubumbashi (DRC) een nieuwe selectie van culturele producties die uitgebracht zijn op online platformen. Het resultaat is een discursieve maar eclectische duik in de Afrikaanse cyberspace, gestimuleerd door de initiatieven van jongeren die in de DR Congo, elders op het continent of in de diaspora wonen. In hun voorstellingen spelen ze met grenzen en emanciperen ze zich van formele beperkingen.
Kamindwa Mindwa
In een videoclip, waarvan de titel ook de naam van deze tentoonstelling gaf, brengt de breakdance- en beatmakinggroep Cyclone Rouge traditionele Luba-spelen opnieuw tot leven. Het visuele universum van de video verwijst naar de koloniale periode en de spelen van voor het digitale tijdperk. In Kiluba verwijst Kamindwa Mindwa zowel naar de pink als naar een lied dat de vingers van de hand personifieert. Ze vertelt een verhaal waarin ze voorkomen. Naast het pedagogische en mnemotechnische aspect, is dit lied ook een ode aan de Schepper Vidye Kalombo. Hij maakte de mens in staat zich uit te drukken door middel van materie en deze te modelleren, door het voortbrengen van ambachten en kunstwerken.
Ver van de clichés van "teruggrijpen naar authenticiteit", onthult deze videoclip het vermogen tot projectie van de hedendaagse stedelijke muziekscène in Congo. Deze laatste maakt vakkundig gebruik van elementen uit het oude culturele erfgoed om kritiek te leveren op de koloniale onderdrukking. Voor hen is het doen herleven van traditionele culturen niet alleen een kwestie van ritme op de muziek zetten, maar ook van een geëngageerde stem geven aan de geschiedenis en het collectieve geheugen.
Op uitnodiging van het AfricaMuseum om AfricaTube samen te stellen, wilde het kunstencentrum Waza beginnen met producties van kritische valorisatie van erfgoed door, naast het werk van Cyclone Rouge, een caleidoscoop te presenteren van online platformen rond geschiedenis, literatuur en fotografie, voornamelijk geproduceerd door jongeren die in DR Congo wonen.
> Ontdek meer hierover op de website van het Kunstencentrum Waza.
Met de steun van TEXAF en de Belgische Ontwikkelingssamenwerking (DGD)

