« Re/store » : dialogue d'artistes

MuseumTalks

Aimé Mpane & Aimé Ntakiyica

Aimé Ntakiyica en Aimé Mpane, twee internationaal gerenommeerde kunstenaars, delen een gemeenschappelijke interesse in het museum en de vragen die het oproept: identiteit, maatschappij, dekolonisatie. Tijdens deze bijeenkomst zullen zij in dialoog gaan over hun werken die in het museum tentoongesteld worden en over hun artistieke aanpak van de renovatie van het AfricaMuseum.

""

 

Over de werken

 • Une affaire de famille. L’arbre généalogique (Een familieaangelegenheid. De stamboom)
  Aimé Ntakiyica
  Een set confituurpotten, allemaal van dezelfde grootte en gevuld met stukjes gekleurde wol. Elke pot is gelabeld met de naam van een familielid van de kunstenaar. Dit werk verrijkt de collectie van het museum dus met 180 namen, wat - zoals de kunstenaar ons herinnert - niet te verwaarlozen is in een museum dat vooral naamloze stukken bezit.
   
 • Nouveau souffle ou le Congo bourgeonnant (Nieuwe adem of Ontluikend Congo)
  Aimé Mpane
  Dit monumentale werk, opgesteld in de grote rotonde van het museum, biedt een formeel antwoord op de beelden van de koloniale propaganda. Het stelt een gesculpteerd hoofd voor in hout, materiaal waarmee de kunstenaar het liefst werkt omwille van zijn natuurlijke en levendige uitstraling. Dit hoofd wordt binnenin doorboord door een metalen element dat uitvloeit op de bodem en boven het hoofd openbloeit. Het werk vertegenwoordigt zo een Congo van hoop, resoluut gericht op de toekomst.

 

Over de kunstenaars

Aimé Ntakiyica werd geboren in Burundi in 1960 en woont en werkt in België. Hij gebruikt graag het concept van de alomtegenwoordigheid die verschillende ruimtes overlapt, zowel letterlijk als figuurlijk. In het bijzonder speelt hij, niet zonder humor, met de absurditeit van het begrip identiteit. Zijn werken en de dragers ervan passen zich aan de situatie aan: schilderijen, foto's, interactieve installaties, enz.

Aimé Mpane werd geboren in Kinshasa in 1968 en woont tussen Brussel en zijn geboortestad. Hij brengt schilderijen en multidisciplinaire installaties samen en ontwikkelt daarvoor originele processen die traditionele knowhow en hedendaagse kennis combineren. In zijn werken verbindt hij de rauwe kant van de zogenaamde ‘primitieve’ kunsten met een politiek engagement dat de licht- en schaduwzijde van onze menselijke conditie aan de kaak stelt.

 


MuseumTalks

Maandelijkse afspraak in het museum voor een boeiende lezing over een onderwerp uit de permanente tentoonstelling! Ontdek het museum achter de schermen en leer meer over het werk van de wetenschappers en de samenwerkingen met Afrikaanse kunstenaars.

> Alle MuseumTalks

 

12.30 - 13.30 u

Auditorium, niveau -1 van het onthaalpaviljoen (gebouw A op het plan)

Taal
In het Frans
Prijs

Gratis, maar inschrijven is verplicht