Maand van de wetenschap: Natuur & Aarde
In het kader van de programmatie 125/5 jaar vindt in september 2023 de maand van de wetenschappen plaats. Gedurende vier weekends kan het publiek, inclusief families, kennis maken met wetenschappers en onderzoek van het AfricaMuseum.
-
Familierondleiding: De dierencollectie ontrafeld
RondleidingWat doet die grote savanneolifant in het AfricaMuseum? Hoe kwamen hij en de andere dieren daar terecht en hoe ging de taxidermist te werk? Hoe passen de koereiger en de mestkever in zijn ecosysteem? Wie kan dat natuurlijk evenwicht grondig verstoren? Al deze en nog vele andere vragen worden tijdens een interactieve familierondleiding met de gids Leen Laes op een speelse manier beantwoord in de zalen Landschappen en Biodiversiteit.
Praktische informatieLocatie: AfricaMuseum
Taal: Nederlands
Prijs: 8 euro (inclusief bezoek aan museum)
Uur: 15.00 – 16.00u
Doelgroep: families (kinderen vanaf 7 jaar)
Max. 25 personen
Inschrijven: https://docs.google.com/forms/d/1ZjMjqAJvjKlZEkeuh4mY5kEqL5B_DeTTSNQbkxLUHn8/editAccordion content here
-
Rondleiding voor volwassenen: Een dierencollectie anno 2023?
RondleidingOpgezette dieren in een museumzaal… dat vraagt om een kritische reflectie. Die krijg je tijdens een rondleiding in de zalen Landschappen en Biodiversiteit en in de Krokdillenzaal van het AfricaMuseum. Het historisch perspectief van de dierencollectie wordt belicht en je verdiept je in de evolutie van visies en overtuigingen omtrent het verzamelen van dieren. Gids Els Van Hoeck biedt op die manier elementen aan om zelf een oordeel te vormen.
Praktische informatieLocatie: AfricaMuseum
Taal: Nederlands
Prijs: 8 euro (inclusief bezoek aan museum)
Uur: 15.00 – 16.00u
Doelgroep: volwassenen
Max. 20 personen
Inschrijven: https://docs.google.com/forms/d/1NGdBi3NyFUHW21mhAxe_xLwMgdXh6x33Qv5Rky2HpqI/edit -
Meet the scientist : Dieren veilig vangen
Dieren veilig vangenHoe vinden onderzoekers toch telkens weer die allerkleinste insecten? Bioloog Kurt Jordaens zet in het park insectenvallen en lokmiddelen voor jullie klaar. Benieuwd welke dieren in de val trappen? Schrijf je dan snel in!
Bio: Kurt JordaensKurt Jordaens is doctor in de zoölogie. In 2011 begon hij als werkleider in het departement Invertebraten van het AfricaMuseum. Zijn onderzoek spitst zich toe op de taxonomie, systematiek en fylogenie van Afrikaanse vliegen, meer bepaald van de families zweefvliegen of bloemvliegen (Syrphidae), langtongige vliegen (Nemestrinidae, Acroceridae) en neusvliegen (Rhiniidae). Hij is promotor (geweest) van verschillende projecten gefinancierd door de Belgische Ontwikkelingssamenwerking, het Belgisch Wetenschapsbeleid en nationale en internationale organisaties zoals de National Research Foundation of South Africa, de JRS Biodiversity Foundation en het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen. Hij heeft verschillende entomologische opleidingen georganiseerd in Zuid-Afrika en is betrokken bij verschillende citizen science activiteiten om de rol van vliegen in bestuiving en biodiversiteitsonderzoek te promoten.
Praktische informatieLocatie: AfricaMuseum
Taal: Nederlands
Prijs: 8 euro (inclusief bezoek aan museum)
Uur: 15.45 – 16.15u
Doelgroep: families (kinderen vanaf 7 jaar)
Max. 30 personen
Inschrijven: https://docs.google.com/forms/d/1YOIvgLeEXmGaRHI_Hjg-qx0l6ftWtF9zZm6x1nIhpWc/edit
-
Meet the scientist: Zieke slakken (onder)zoeken
Zieke slakken (onder)-zoekenWist je dat zoetwaterslakken tegenwoordig een hoofdrol spelen in de bestrijding van tropische ziektes en parasieten, in Oeganda en Congo maar ook in België? Bioloog Tine Huyse en haar team tonen hoe je geïnfecteerde slakken kan opsporen en hierdoor de verspreiding van parasieten kan begrijpen. Nadien kan je zelf met behulp van een microscoop speuren naar parasieten, want ook burgers worden nauw betrokken bij dit onderzoek.
Bio: Tine HuyseTine Huyse werkt als bioloog in het AfricaMuseum. Ze bestudeert de verspreiding van tropische infectieziektes die door slakken worden overgedragen. Door deze slakken en hun parasieten genetisch te karakteriseren wordt hun verspreiding in tijd en ruimte gereconstrueerd. Deze informatie is belangrijk voor een optimale bestrijding van deze ziektes, maar ook het actief betrekken van de bevolking is van groot belang (burgerwetenschap of “citizenscience”). Zij zijn het beste geplaatst om hun leefomgeving te monitoren, en om duurzame oplossingen te bedenken, samen met wetenschappers. Ze begeleidt ook verscheidene master- en doctoraatsstudenten in België en Afrika.
Praktische informatieLocatie: AfricaMuseum
Taal: Nederlands
Prijs: 8 euro (inclusief bezoek aan museum)
Uur: 16.00 – 16.45u
Doelgroep: volwassenen
Inschrijven: https://docs.google.com/forms/d/1PjixT2YZz1ULCZR6NS3PsfeAgAi6PtVAHz6bDo0foQg/edit -
Meet the scientist: Wat vliegt daar?
Wat vliegt daar?Wetenschappers van het AfricaMuseum wachten op jou in het Taxolab met een belangrijke opdracht: welke vliegen zie je door de microscoop? Help je hen de juiste soort te identificeren?
Bio: Marc De Meyer en Massimiliano VirgilioMarc De Meyer heeft een doctoraat in zoölogie. Hij vervoegde het AfricaMuseum in 1998, nadat hij 10 jaar in Afrika had gewerkt. Hij is hoofd van het departement Invertebraten, waarnemend hoofd van het departement Afrikaanse Biologie en lid van het directiecomité en de wetenschappelijke comités van het museum. Zijn expertisegebied is taxonomie, systematiek en fylogenie van Afrikaanse vliegen, in het bijzonder tephritide fruitvliegen en zweefvliegen of bloemvliegen (Syrphidae). Hij was betrokken bij verschillende projecten die gefinancierd werden door de Belgische Ontwikkelingssamenwerking, het Belgisch Wetenschapsbeleid, de Europese Unie en andere nationale en internationale organisaties, en heeft in die hoedanigheid nationale en internationale onderzoeksprogramma's over fruitvliegen in Europa en Afrika gecoördineerd en eraan deelgenomen.
Massimiliano Virgilio is moleculair bioloog met een doctoraat in milieuwetenschappen. Sinds 2006 is hij senior onderzoeker bij het departement Invertebraten van het AfricaMuseum. Momenteel is hij hoofdwetenschapper bij de Joint Experimental Molecular Unit (JEMU) van het museum. Zijn belangrijkste expertisegebieden zijn populatiegenomica, fylogenomica en microbiomica met een focus op de exploratie van HTS-technieken (High Throughput Sequencing) om relaties tussen populaties en taxa op te lossen. De laatste jaren houdt hij zich voornamelijk bezig met moleculair onderzoek met speciale nadruk op Afrotropische fruitvliegen (Diptera, Tephritidae). Hij heeft veel ervaring met veldwerk in Afrika en Europa en expertise in verschillende laboratoriumtechnieken. Hij heeft uitgebreid gepubliceerd over tephritide fruitvliegen, en was de belangrijkste leider in de ontwikkeling van elektronische identificatie-instrumenten voor Afrikaanse Tephritidae, met behulp van multi entry key software. Hij is onderwerp editor voor Bulletin of Entomological Research en treedt regelmatig op als reviewer voor internationale wetenschappelijke tijdschriften.
Praktische informatieLocatie: AfricaMuseum
Taal: Nederlands, Frans en Engels
Prijs: 8 euro (inclusief bezoek aan museum)
Uur: 15.00 – 17.00u (doorlopend)
Doelgroep: volwassenen
Plaats: AfricaMuseum
Klik op praktische informatie voor inschrijving