Maand van de wetenschap: Natuur & Aarde

In het kader van de programmatie 125/5 jaar vindt in september 2023 de maand van de wetenschappen plaats. Gedurende vier weekends kan het publiek, inclusief families, kennis maken met wetenschappers en onderzoek van het AfricaMuseum.

""
  • Rondleiding: Rijkdommen

    Geannuleerd

    Rondleiding

    Centraal-Afrika staat bekend om zijn overvloed aan natuurlijke rijkdommen. Welke zijn die rijkdommen precies en voor wie zijn het rijkdommen? Een van de potentieel rijkste regio’s wereldwijd gaat namelijk nog steeds gebukt onder armoede.
    Tijdens deze rondleiding laat de gids je kennismaken met de ontginning van de erg gegeerde natuurlijke grondstoffen van Centraal-Afrika. Daarbij komen zowel mijnbouw, bosbouw als landbouw aan bod. Uiteraard wordt ook stilgestaan bij de bijhorende paradoxen en heel wat problemen die hiermee gepaard gaan.

    Praktische informatie

    Locatie: AfricaMuseum
    Taal: Nederlands
    Prijs: 8 euro (inclusief bezoek aan museum)
    Uur: 15.00 – 16.00
    Doelgroep: volwassenen
    Max. 25 personen
    Inschrijven: https://docs.google.com/forms/d/111331UoJJunglZOd2rAzI1H2JR2Jzknq5CSPQj5C4Nw/edit

  • Familierondleiding: Hout

    Rondleiding

    Wat maakt het Congolese regenwoud bekken zo uniek? Waarom zouden we tropisch hout gebruiken? Hoe ziet de houtcollectie van het AfricaMuseum eruit? En bestaat een verband tussen een masker of beeld en de gekozen houtsoort? Een houtbioloog van het museum beantwoordt al je vragen over hout tijdens een bezoek aan de museumzalen.

     

    Praktische informatie

    Locatie: AfricaMuseum
    Taal: Nederlands
    Prijs: 8 euro (inclusief bezoek aan museum)
    Uur: 15.00 – 16.00u
    Doelgroep: families (kinderen vanaf 7 jaar)
    Max. 25 personen
    Inschrijven: https://docs.google.com/forms/d/1dsXl7KSZdR5tX2mH6vvlcN9s-uOJ0-5ANjR2cU3vmRY/edit

  • Meet the scientist: Natuurlijke gevaren in Centraal-Afrika

    Geannuleerd

    Natuurlijke gevaren in Centraal-Afrika

    Aardverschuivingen en overstromingen zijn klimaat gerelateerde natuurlijke gevaren die vaak voorkomen in bergachtige streken, zoals de tropen van Afrika. Daar hebben ze regelmatig drastische gevolgen voor de mens en de maatschappij. In samenwerking met verschillende Afrikaanse instellingen wil het departement aardwetenschappen van het AfricaMuseum begrijpen hoe deze natuurlijke gevaren zich gedragen in het landschap. De wetenschappers onderzoeken dit door middel van satellietbeelden, veldwerk en inzichten van burgers. In deze presentatie zal Axel Deijns satellietbeelden, foto's en video’s gebruiken om de impact van deze natuurlijke gevaren te laten zien ter plaatse van het Kivumeer en het Tanganyikameer gelegen in Congo, Oeganda, Rwanda en Burundi.

    Bio: Axel Deijns

    Axel Deijns behaalde aan de Universiteit Utrecht een Bachelor in de aardwetenschappen met de focus op fysische geografie en een Master Earth Surface and Water met de focus op natuurlijke gevaren en aardobservatie. Met zijn doctoraatsonderzoek aan de Vrije Universiteit Brussel en het AfricaMuseum wil hij begrijpen hoe aardverschuivingen en overstromingen zich gedragen in de tropen van Afrika.

    Praktische informatie

    Locatie: AfricaMuseum
    Taal: Nederlands
    Prijs: 8 euro (inclusief bezoek aan museum)
    Uur: 15.00 – 16.00
    Doelgroep: volwassenen 
    Max 20 personen
    Inschrijven: https://docs.google.com/forms/d/1LFNQ4YmTvtDLdcSgxTIophUF5jdD_XfcEBJH9ERjO_o/edit

  • Meet the scientist: Robots, microscopen en AI

    Robots, microscopen en AI

    Welkom in het pop-up labo van onze houtbiologen! Je maakt er kennis met hun robot, meer bepaald de COBOT, die echt goed weet van welk hout pijlen maken, maar ook met de houtbiologen zelf, die je alles vertellen over hun onderzoek.

    Praktische informatie

    Locatie: Onthaal, AfricaMuseum
    Taal: Nederlands, Frans, Engels 
    Prijs: 8 euro (inclusief bezoek aan museum)
    Uur: 14.00 – 16.30u
    Doelgroep: families (kinderen vanaf 7 jaar)

    Inschrijving niet nodig 

  • Meet the scientist: Van micro- tot macroschaal, het belang van houtonderzoek

    Van micro- tot macroschaal, het belang van houtonderzoek

    Houtbiologen van het AfricaMuseum nemen de tijd om je met sprekende beelden, duidelijke cijfers en praktische uitdagingen te laten kennismaken met hun onderzoek. Een fijne afsluiter waarbij voorkennis overbodig is.  

    Bio wetenschappers

    Michael Monnoye studeerde af als bio-ingenieur (bos & natuur) aan de Universiteit Gent. In hetzelfde jaar kwam hij bij de dienst Houtbiologie van het AfricaMuseum voor het nieuwe Belgische expertisecentrum voor forensisch houtonderzoek ENFORCE. Hij werkt er aan houtidentificaties en verschillende onderzoekstopics, waarmee hij zijn steentje bijdraagt om de wereldwijde problematiek van illegale houthandel tegen te gaan.

    Maaike De Ridder telde haar eerste jaarringen als kind toen ze met haar vader het bos introk. Na een thesis over Belgische jaarringen onderzocht ze tijdens haar doctoraat onder meer hoe het Afrikaanse klimaat de groei van tropische bomen beïnvloedt. Daarnaast werkte ze mee aan de houttentoonstelling ‘Hou’t vast’ en verkende ze ook de wereld van duurzame houtlabels als auditor/expert voor FSC en PEFC. Sinds januari 2023 landde ze terug in het AfricaMuseum waar ze samen met Michael Monnoye de schouders zet onder het houtexpertisecentrum ENFORCE. Zo combineert ze haar bagage uit het onderzoek en de houtindustrie om illegaal houttrafiek beter te kunnen ontdekken en handhaven.

    Pauline Hicter ontwikkelde tijdens haar studies bij Gembloux AgroBiotech en dankzij verschillende ervaringen in de bossen van Centraal-Afrika, een sterke interesse in de wetenschappen met betrekking tot bosbouw en hout in deze ecosystemen. Als pas afgestudeerde is ze momenteel doctoraatsstudent in het TREE4FLUX project in samenwerking met het AfricaMuseum en de Universiteit Gent.

    Blanca Van Houtte Alonso wilde na haar afstuderen als bio-ingenieur werken in een interdisciplinaire en multiculturele omgeving. Die heeft ze in het Africamuseum gevonden. Ze hoort er minstens drie verschillende talen en ze leert er iets nieuws dankzij de uitgebreide expertise en collecties. Haar onderzoek bestaat uit het reconstrueren van het verleden van Centraal-Afrikaanse tropische bossen en het koppelen daarvan aan de milieu- en menselijke geschiedenis. Deze kennis maakt het mogelijk om de reactie van deze regio op klimaatverandering beter te voorspellen. 

    Ruben De Blaere is een doctoraatsstudent in een samenwerking tussen het AfricaMuseum en Woodlab van de Universiteit Gent om computergestuurde houtidentificatie op Congolees hout te bestuderen. Hij is gespecialiseerd in macroscopische houtidentificatie van Congolees hout en geavanceerde computervisie om deep learning modellen voor houtidentificatie te ontwikkelen. Hij begon als wetenschappelijk medewerker bij de dienst houtbiologie van het AfricaMuseum in 2021. Het doel van dit project is het creëren van een referentiedatabase van macroscopische beelden van Congolees hout voor identificatiedoeleinden. In 2022 startte hij zijn doctoraat op het SmartWood ID project.

    Sofie Dierickx studeerde Geschiedenis aan de KULeuven alvorens over te stappen naar een master in conservatie aan de Universiteit Antwerpen. Ze specialiseerde zich in houtconservering en ontwikkelde een bijzondere fascinatie voor houtanatomie en dendrochronologie. Tijdens een stage in het AfricaMuseum en een stage in het Nationaal Museum voor Wereldculturen in Nederland ontdekte ze een passie voor werelderfgoed. Momenteel combineert ze beide interesses als onderzoeksassistent en doctoraatsstudent in het TOCOWO-project (Tomography of Congolese Wooden Objects), waarbij ze de mogelijkheden onderzoekt van röntgentomografie als niet-invasief alternatief voor de identificatie van houtsoorten van museumvoorwerpen.

    Praktische informatie

    Locatie: Auditorium, AfricaMuseum
    Taal: Nederlands en Frans
    Prijs: 8 euro (inclusief bezoek aan museum)
    Uur: 17.00 – 18.30u
    Doelgroep: volwassenen 

    Inschrijving niet nodig

Locatie: AfricaMuseum