Algen en stekelhuidigen voor de kust van Mozambique

Onderzoekers uit België en Mozambique hebben tijdens een expeditie in het voorjaar van 2018 de algen en stekelhuidigen op verschillende plaatsen in Mozambique bestudeerd. Dit is de eerste fase van een onderzoeksproject over de taxonomie van deze nog weinig bestudeerde groepen in de regio. Daarbij is het ook de bedoeling om jonge onderzoekers in Mozambique op te leiden in het collecteren, bewaren en bestuderen van deze specimens.

Algen en stekelhuidigen voor de kust van Mozambique

De kust van Mozambique, goed voor zo’n 2300 kilometer, is een van de minst bestudeerde plaatsen ter wereld. Vooral algen en stekelhuidigen (bijvoorbeeld zeesterren, zee-egels, zeekomkommers) kregen weinig aandacht van de wetenschappelijke wereld. De regio herbergt niettemin een erg rijke mariene biodiversiteit.

Van 27 april tot 14 mei 2018 heeft een groep van wetenschappers uit het KMMA, het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en de Universiteit Gent samen met een team van onderzoekers van de Universidade Eduardo Mondlane, het Natural History Museum of Maputo en de l’Escola Superior de Ciências Marinhas e Costeiras uit Mozambique de algen en stekelhuidigen in deze kuststreek onderzocht.

Meer dan 480 specimens 

“We hebben op verschillende locaties in Tofo en Zavora onderzoek gedaan”, legt Didier Van den Spiegel uit, deelnemer van de expeditie en stekelhuidigenspecialist in het KMMA.

“Daar hebben we meer dan 480 specimens verzameld. Dat deden we door te duiken, te snorkelen of in laagwater.”

De specimens werden ter plekke geprepareerd. Nadat ze geïdentificeerd zijn, zullen ze in de verschillende partnerinstellingen in België en in Mozambique bewaard worden.

Het MaTaMo project: taxonomie en opleiding

“Deze missie vormde de eerste fase van het MaTaMo-project (Increasing Marine Taxonomic Knowledge in Mozambique: the Case of Two Neglected Taxa)” geeft Didier Van den Spiegel aan.

“In dit project bestuderen we de algen en stekelhuidigen van de kusten van Mozambique en leiden we jonge onderzoekers op in het collecteren, bewaren en onderzoeken van de specimens van deze twee taxa. Vijf wetenschappers hebben al van zo’n opleiding genoten in deze fase.”

De tweede fase is voorzien in 2019. De onderzoekers gaan dan specimens inzamelen op het eiland Inhaca in het zuiden, in de Pemba Bay in het noorden en bij Quelimane in het centrum van het land. Op deze twee laatste plaatsen werden haast nog nooit eerder wetenschappelijke stalen genomen.

Tijdens de tweede fase zal er ook nog meer nadruk komen te liggen op het trainen van jonge Mozambikaanse onderzoekers.