AfricaMuseum@EgmontPalace

Laatste Pop-up expo

De laatste Pop Up van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren zal deze zomer plaats vinden in het Egmontpaleis. Het museum zal de deuren openen eind 2018, na vijf jaar renovatie, met een nieuwe naam, het ‘AfricaMuseum’, en een nieuwe identiteit.

Schilderij door Chéri Samba, Réorganisation

 

De tentoonstelling in het Egmontpaleis brengt collectiestukken uit het museum in dialoog met hedendaagse kunst.

De getoonde collectiestukken van het museum werden geselecteerd door personaliteiten uit de politieke en culturele wereld. Het gaat bijvoorbeeld om het schilderij ‘Le chemin de l’exil’ van Chéri Chérin dat werd geselecteerd door de schrijver Jean Bofane. De deelnemende kunstenaars zijn o.m. Aimé Ntakiyica, Pauline M’barek, Maarten Vanden Eynde en Sammy Baloji.

Deze kunstenaars hebben een nauwe band met het museum: ze waren er kunstenaar in residentie, namen deel aan een tijdelijke tentoonstelling of werkten met de collectie, ze werden geïnspireerd door en/of hebben een kritische reflectie gemaakt op het museum, en een aantal kunstenaars zal werken tonen in de vernieuwde permanente tentoonstelling.

De expo in het Egmontpaleis wil een tipje van de sluier lichten hoe het vernieuwde museum er zal of kan uitzien, inzake kruisbestuiving tussen culturen, omgaan met heden en verleden.  De expo wil, in deze tempel voor diplomatie, openheid en zin voor dialoog bevorderen. Die verschillende lagen en vragen borrelen hier op, zonder persé een antwoord te geven. Het wordt uitkijken naar de effectieve opening van het museum, die overigens met argusogen wordt gevolgd tot over de landsgrenzen heen.

 

 

Maandag-vrijdag 12-18 u.

Egmont Palace
Kleine Zavel, 8
1000 Brussel

Prijs

Gratis toegang