S+T+ARTS4AFRICA
Op het kruispunt van kunst/wetenschappen/nieuwe technologieën bundelt het Europese S+T+ARTS4AFRICA-programma, in België georkestreerd door GLUON, de krachten met partners op het Afrikaanse continent en stelt het het gebruik van nieuwe technologieën, waaronder ICT, in vraag.

Experts en gebruikers van nieuwe technologieën op het Afrikaanse continent stellen de toegevoegde waarde (of niet) van deze technologieën en het gebruik ervan in vraag. Het programma nodigt critical friends, aanjagers van verandering in Sub-Saharaans Afrika, kunstcentra en digitale innovatiehubs uit om deze kritische blik aan te moedigen.
Het AfricaMuseum neemt deel aan het programma via het project STARTS4AFRICA RESIDENCES dat op basis van een publieke projectoproep artistieke residenties financiert op het Afrikaanse continent, in wetenschappelijke, technologische of artistieke instellingen en met lokale actoren.
Het eerste STARTS-residentieprogramma is volledig gewijd aan het bevorderen van innovatie in Sub-Saharaans Afrika op het kruispunt van wetenschap, technologie en kunst.
RESIDENTIES
SUUL KEËR DU KO TERE FEÑ
(je kunt de schaduw van de boom niet bedekken)
sa-Kerthiossane_perf.jpg)
(c) KER THIOSSANE
Het project SUUL XEËR DU KOTTERE FEÑ (je kunt de schaduw van de boom niet bedekken) schiet letterlijk wortel in Sebikotane, ten oosten van Dakar, om de banden tussen mens en boom te versterken. Het verdwijnen van bomen in de regio transformeert het landschap in een minerale horizon. De twee kunstenaars stellen geluidstechnologieën ten dienste van bomen. Aan de hand van verschillende processen van geluid, visuele en zintuiglijke benaderingen ontwikkelen ze een methode van luisteren en experimentele observatie om de bewoners van de regio en de bomen te ontmoeten. Ze zijn verantwoordelijk voor de herinneringen, gebaren en verbindingen die blijven bestaan. Dit project wil de voorwaarden voorstellen voor een nieuwe modaliteit van relationele conceptie met bomen, en de erkenning van hun cruciale rol in de evolutie van samenlevingen.
LES PASSEURS DE L'INVISIBLE

(c) Kenu Lab
Dit is het verhaal van een verbroken pact tussen Leuk Daour en de Lebou*-gemeenschap van Ouakam.
Een stedenbouwkundige probeert een zeewaterontziltingsinstallatie te bouwen op het heilige huis van Leuk Daour, de beschermende geest van Ouakam. Ze schendt daarmee een duizend jaar oud pact tussen dit genie en de Lebou-gemeenschap. Deze daad lokt het loslaten van boze geesten uit die chaos in het gebied creëren: de aarde schudt, huizen storten in, stortregens vallen op het landschap, toegang tot de zee wordt onmogelijk, de hete wind wordt giftig, rotsen worden vulkanisch, het verlies van mensen-, dieren- en plantenlevens is talrijk...
De smokkelaars van het onzichtbare, ingewijd in de Lebou-mysteries, sturen twee tweelingzussen op een inwijdingsreis om fantastische wezens te ontmoeten. Zij zijn verantwoordelijk voor het verzamelen van de elementen, het hernieuwen van het pact met Leuk Daour en het uitvoeren van de Ndeup** om het voortbestaan van hun gemeenschap te verzekeren.
*De Lébous vormen een gemeenschap in Senegal. Van oudsher vissers maar ook boeren, zijn ze geconcentreerd op het schiereiland Kaapverdië (Dakar). Ze spreken Wolof en zijn meestal moslim, maar houden niettemin vast aan praktijken die zijn afgeleid van de animistische leer.
** NDeup : Lebu trancetherapieceremonie.
RESIDENTIEPLEKKEN
KËR THIOSSANE, Villa voor Kunst en Multimedia
sa-Kerthiossane.jpg)
(c) KER THIOSSANE
Een culturele ruimte voor artistieke en sociale experimenten in Senegal, een digitale openbare ruimte, en ook een plaats van onderzoek, residentie, creatie en opleiding, Kër Thiossane moedigt de integratie van multimedia in traditionele artistieke en creatieve praktijken aan en probeert de kruising van disciplines te ondersteunen. Het team concentreert zijn activiteiten op onderzoek naar kunst en nieuwe technologieën, en naar wat deze impliceren in samenlevingen (residenties, trainingen, vergaderingen en workshops).
Kër Thiossane zet zich in voor de democratisering van multimedia en digitale tools, met name in hun creatieve dimensie, niet alleen met kunstenaars, maar ook met het lokale publiek en binnen een zo groot mogelijk bereik. De samenwerking strekt zich uit tot actoren in het onderwijs, de informele economie, de media of de technologie.
KËR THIOSSANE
Villa 1695 - BP 10660, Sicap Liberté Dakar - Sénégal
www.ker-thiossane.org
Facebook / Instagram : @kerthiossane
Youtube : AfropixelTV
KENU LAB’oratoire des Imaginaires
%20KENU.jpg)
(c) Kenu Lab
Sinds 2020 is het collectief Kenu Lab'oratoire gevestigd in Ouakam, een district van Dakar.
Netali Waa Kaam (Telling Ouakam) is een actieonderzoek, dat leidt tot de creatie van een performatieve installatie (dans-muziek-acteren) die bedoeld is om meeslepend te zijn, de kijker onder te dompelen in een Ouakam in beweging en het culturele erfgoed te herstellen.
Kenu betekent "pilaar" in het Wolof.
Het Laboratoire des Imaginaires is een culturele ruimte in Ouakam (Dakar) die begin 2020 werd opgericht, onder impuls van de kunstenaar Alibeta en een collectief van multidisciplinaire kunstenaars.
Het centrum zet in op edcuatieve activiteiten, bemiddeling, productie-verspreiding en onderzoek. Geworteld in kunst, cultuur en mondelinge overlevering, is het de missie van KENU om de verbeeldingen, sociale praktijken en traditionele kennis van de Ouakame-samenleving te verkennen.
Geïnspireerd door onderzoeks- en actiemethoden, maakt het LAB'Oratoire gebruik van methodes uit de sociale wetenschappen en het volksonderwijs, maar ook uit de artistieke wereld om te experimenteren met nieuwe manieren om samen dingen te doen, om nieuwe vormen van collectieve actie te produceren in dienst van de gemeenschap en om de huidige mogelijkheden van de verbeelding bloot te leggen.
KENU LAB
Comico villa No 46, Ouakam, Dakar. contact@kenulab.org
https://kenulab.org/
Instagram : @kenulab


