Vyakulani Diaspora Women

Een viering van de voedseltradities van de Afrikaanse diaspora

 

Project titel
Vyakulani Diaspora Women 
Een burgerwetenschappelijk onderzoeksproject ter ere van de voedseltradities van de Afrikaanse diaspora

Locatie
België

Looptijd
Juni 2025 – januari 2026

Vyakulani

Vrouwen zijn het hart van de Afrikaanse keuken in Europa

Vyakulani betekent in het Swahili "in het voedsel" of "welk voedsel", wat onze intentie weerspiegelt om de rijke en diverse voedseltradities van Afrikaanse diaspora’s te verkennen en te vieren. In de eerste fase van het Vyakulani-project, dat plaatsvond in 2024, gingen burgerwetenschappers, allemaal leden van de Afrikaanse diaspora (uit Angola, Benin, Kameroen, DRC, Ghana, Kenia, Madagaskar, Nigeria en Rwanda), in gesprek met leden van hun gemeenschappen over hun geliefde gerechten uit hun thuisland, hun favoriete recepten en de uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd bij het verkrijgen van bepaalde ingrediënten. Een andere uitdaging voor oudere Afrikaanse vrouwen die in de diaspora leven, was het doorgeven van voedseltradities aan hun kinderen die in België opgroeien. Deze video vertelt over deze verrijkende ervaring.

Vyakulani Diaspora Women is de tweede editie van het burgerwetenschapsproject Vyakulani, dat vrouwen in de kijker zet als het kloppend hart van de Afrikaanse keuken in Europa. Traditioneel is koken in Afrika een informeel leerproces. Kinderen kijken toe hoe vrouwen maaltijden bereiden, zonder gestructureerde uitleg of standaardmaten. In de diaspora brengt dit uitdagingen met zich mee voor jongere generaties en niet-Afrikanen die Afrikaanse gerechten willen leren bereiden, maar nood hebben aan nauwkeurige hoeveelheden en stapsgewijze instructies. Veel moeders vinden het moeilijk om hun recepten door te geven, omdat ze verwachten dat anderen leren door te kijken, zoals zij dat zelf deden. Bovendien beschikken veel van deze vrouwen, ook al hebben ze geen formele opleiding gehad, over een diepe culinaire kennis en zijn ze uitstekende thuiskoks. Vyakulani Diaspora Women pakt deze uitdagingen aan.

Wie kan deelnemen?

Vyakulani Diaspora Women betrekt twee hoofdgroepen:
•    Doorgevers, Afrikaanse vrouwen die moeite hebben om hun voedseltradities door te geven.
•    Ontvangers, vrouwen van de tweede generatie met Afrikaanse roots en niet-Afrikaanse vrouwen die interesse hebben in het leren van Afrikaanse culinaire tradities.
De deelnemers verzamelen gegevens bij vrouwen van 18 jaar en ouder om hun kennis van de Afrikaanse keuken in kaart te brengen, hoe ze die hebben verworven, en welke factoren de overdracht van die kennis tussen generaties bevorderen of belemmeren.
 

Wanneer?
Het project loopt tot januari 2026.

Waar?
In heel België.

Hoe kunt u deelnemen?
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van toekomstige evenementen.
 

Onze partner

Vyakulani Diaspora Women is een initiatief van The Food Bridge vzw, in samenwerking met het AfricaMuseum. Het project wordt ondersteund door het Impetus Accelerator for Citizen Science en maakt deel uit van hun derde projectoproep.

the food bridge

Mehr Infos