IMA-O

Voorstelling

Een relaas van overdracht, uitwisseling en verhalen

""

Een metafoor van de Congo-rivier, waaruit een verhaal van overdracht, uitwisseling en herkomst stroomt

Lydia Mboko, choreografe en danseres, stelt met veel plezier fase 2 van haar operaproject voor: IMA-O.
Ze  neemt je mee in haar verhaal, haar reis, in de vorm van een Afrikaans sprookje. Ze begeleidt je tussen twee landen, twee realiteiten, tussen verleden en heden. Lydia Mboko vertolkt haar verhaal van familiale overdracht en dat van een volk dat zich hier en elders vormt.

Met Marion, Denise, Léa-Jane, Théane, Ena, Nine, Juliette, en de waardevolle bijdrage van Estelle, alsook François Makanga en Christian Thirion.

Het project IMA-O

‘In 2013 heeft mijn moeder een droom waarin IMA-O aan haar wordt geopenbaard. De afstamming krijgt dan een intense en verrassende dimensie. Een krachtige en mysterieuze boodschap van de voorouders. Bij de Mbuza in Équateur (DR Congo) betekent IMA-O’ ‘zegen-bescherming’, die de moeder doorgeeft. Mijn kennis komt van mijn moeder, die aan de basis ligt van heel mijn erfgoed. Dit was het begin van een lange weg naar begrip, aanvaarding en creatie. Tien jaar later, in 2023, kende IMA-O zijn fase 1 in de voorstelling aan het publiek. De tijd was rijp om dit project te delen en open te stellen. Het uiteindelijke doel van het project is een opera te creëren die deze reis zal volgen, in de vorm van een Afrikaans sprookje.
In de Afrikaanse cultuur zijn er veel soorten ritmisch gezang. Het gezang volgt alle regels van de compositie van het lied, met een gezongen voordracht en muzikale begeleiding. De Afrikaanse balletten, die traditioneel spreekbuizen zijn van de Afrikaanse cultuur en kunst, zijn ontstaan uit de strijd van volkeren die hun culturele identiteit willen bevestigd zien. Ritmisch gezang, Afrikaanse balletten en opera’s maken van verhaal, muziek, zang en dans één harmonieus geheel.’

Van 13.30 tot 14.15u & van 15.30 tot 16.15u

AfricaMuseum

Leuvensesteenweg 13

3080 Tervuren

Dauer
45min
Sprache
Frans
Tarif

€ 10

Info

Foto @ Nèle Deflandre

iMAO