Dans

Subtitle
Voorstelling
Hour info
Van 13.30 tot 14.15u & van 15.30 tot 16.15u
Taal
Frans
Available
On
Summary

Een relaas van overdracht, uitwisseling en verhalen

""

Een metafoor van de Congo-rivier, waaruit een verhaal van overdracht, uitwisseling en herkomst stroomt

Lydia Mboko, choreografe en danseres, stelt met veel plezier fase 2 van haar operaproject voor: IMA-O.
Ze  neemt je mee in haar verhaal, haar reis, in de vorm van een Afrikaans sprookje. Ze begeleidt je tussen twee landen, twee realiteiten, tussen verleden en heden. Lydia Mboko vertolkt haar verhaal van familiale overdracht en dat van een volk dat zich hier en elders vormt.

Met Marion, Denise, Léa-Jane, Théane, Ena, Nine, Juliette, en de waardevolle bijdrage van Estelle, alsook François Makanga en Christian Thirion.

Het project IMA-O

‘In 2013 heeft mijn moeder een droom waarin IMA-O aan haar wordt geopenbaard. De afstamming krijgt dan een intense en verrassende dimensie. Een krachtige en mysterieuze boodschap van de voorouders. Bij de Mbuza in Équateur (DR Congo) betekent IMA-O’ ‘zegen-bescherming’, die de moeder doorgeeft. Mijn kennis komt van mijn moeder, die aan de basis ligt van heel mijn erfgoed. Dit was het begin van een lange weg naar begrip, aanvaarding en creatie. Tien jaar later, in 2023, kende IMA-O zijn fase 1 in de voorstelling aan het publiek. De tijd was rijp om dit project te delen en open te stellen. Het uiteindelijke doel van het project is een opera te creëren die deze reis zal volgen, in de vorm van een Afrikaans sprookje.
In de Afrikaanse cultuur zijn er veel soorten ritmisch gezang. Het gezang volgt alle regels van de compositie van het lied, met een gezongen voordracht en muzikale begeleiding. De Afrikaanse balletten, die traditioneel spreekbuizen zijn van de Afrikaanse cultuur en kunst, zijn ontstaan uit de strijd van volkeren die hun culturele identiteit willen bevestigd zien. Ritmisch gezang, Afrikaanse balletten en opera’s maken van verhaal, muziek, zang en dans één harmonieus geheel.’

Place

AfricaMuseum

Leuvensesteenweg 13

3080 Tervuren

Duur
45min
Prijs

€ 10

Info

Foto @ Nèle Deflandre

Subtitle
in de tijdelijke expo 'Mensentuin'
Hour info
14u00-15u30
Taal
Frans en Engels
Available
On
""

De performance "Inconnu.es" (“onbekenden”) is de ontmoeting tussen een labyrint van houten voeten enerzijds, en de teksten van verschillende kunstenaars anderzijds, rond de vraag naar de identiteit van degenen die werden tentoongesteld in mensentuinen. 
Wat konden deze "tentoongestelden", gereduceerd tot hun unieke lichaam, toch verbergen aan de starre blik van de toeschouwers?
Voor degenen die de tijd nemen om naar het verleden te kijken, blijven er voetstappen en sporen over, zichtbaar en onzichtbaar, die proberen te ontsnappen uit de gesloten, beperkte, beperkte ruimte waarin anderen hen opsloten

De installatie ‘Inconnu.es’ bestaat uit honderd houten voeten die in de vorm van een labyrint op de vloer zijn geïnstalleerd. Op de voeten staan nummers en namen van mensen die in mensentuinen zijn tentoongesteld. Omdat weinig namen bekend zijn, krijgen de meeste de titel ‘onbekend’.
In het midden van de installatie staat een steen met de vraag: ‘Wie zou je geweest zijn’? Het werd opgericht door Axel Brauch en Gesine Mahr in 2021.
De installatie gaat vergezeld van een voorstelling geschreven door Laure Manéja, Auguste Ouedraogo en Sada Dao, gedanst door Auguste en vormgegeven door Dao die zijn concept 'M'être2' integreert. Het is ontwikkeld binnen de Compagnie Ateliers Nedaere in Frankrijk en is bedacht en ontworpen om te worden uitgevoerd in tentoonstellingen, musea en archieven.

.

 

 

 

Place

AfricaMuseum
in de tijdelijke expo 'Mensentuin'
Leuvensesteenweg 13
3080 Tervuren

Prijs

Gratis met ticket tijdelijke expo 'Mensentuin'

Subtitle
The Revolutionary: dans in het AfricaMuseum
Hour info
14:30, 15:30, 16:30
Available
On
Summary

Zestig jaar geleden ontstond er in Sub-Sahara-Afrika een golf aan onafhankelijkheidsverklaringen. Hoe staat de situatie er vandaag voor? Hoewel er ondertussen veel tijd verstreken is, blijft het debat actueler dan ooit.

""

De 5de editie van Congolisation heeft als thema 'Links en roots
Van 16 tot 18 januari in het KVS en op 19 januari in het AfricaMuseum.

Het festival onderzoekt hoe en waarom de Afrikaanse diapora - de Afro-descendenten - de banden met hun moederland en oorspronkelijke cultuur aanhouden. Het festival is een ontmoetingsruimte waar iedere bezoeker de dialoog tussen her en ginds kan aangaan.
Congolisation wil de aandacht vestigen op de artistieke diversiteit die voortkomt uit zowel de Congolese als de hele Afrikaanse diaspora. Deze focus op afro-descendenten vertrekt 'vanuit' divesiteit in plaats van de blik 'op' diversiteit te richten. 

Programma op 19 januari 2020: 'The Revolutionary' in het AfricaMuseum
« The Revolutionary » die actief zijn in het hip hop dans universum, hebben besloten binnen te dringen in de ruimtes van de permanente collectie van het Africa Museum en er hun speelterrein van te maken . Een ontmoeting tussen heden en verleden, statisch en beweging.

Initiatiefnemer van het project: Pitcho is een Belgische acteur en rapper van Congolese origine en ook medeoprichter van Skinfama. Pitcho Womba Konga is geboren op 11 december 1975 in Kinshasa. 

 

 

 

Place

AfricaMuseum
Leuvensesteenweg 13, 3080 Tervuren

Duur
30 min
Prijs

gratis mits ticket museum