Informatie over de zoölogische collecties ontsluiten

Als kind, scholier, ouder of natuurliefhebber hebben we allemaal wel al eens zeldzame dieren, bizarre planten of mysterieuze mineralen bewonderd die in musea worden tentoongesteld. Maar wist je dat de collecties die in musea worden bewaard ook van groot belang zijn voor de wetenschap?

citizen science

Museumcollecties bevatten de eerste beschrijving van dier- en plantsoorten, die belangrijke referenties zijn voor taxonomen. Ervoor zorgen dat deze specimens (types) in goede staat worden bewaard en beschikbaar worden gesteld voor onderzoek door wetenschappers zijn twee belangrijke functies van musea.

Het AfricaMuseum bewaart belangrijke collecties van typespecimens. De lancering van een burgerwetenschapproject voor het verrijken van data door labels te transcriberen zal deze collecties voor een breder publiek toegankelijk maken en onze collectie van digitale specimens die beschikbaar zijn via Virtual Collection helpen uitbreiden.

  • Cresco

    CRESCO – Citizen Rescuers for Collections

    Word een Citizen Rescuer voor de biologiecollecties!  

    Ga met ons mee op ontdekkingsreis en help ons onze biologische collecties te bewaren door bij te dragen aan onderzoek, van thuis uit of in het museum zelf. Je kan helpen door insectenlabels te transcriberen en te annoteren, door houtstalen voor te bereiden of door vogelspecimens proper te maken en/of te fotograferen.

  • Help mee met het transcriberen van de registers van de vogelcollectie om onze databases te verrijken!

    Registers van de vogelcollectie

    Help mee met het transcriberen van de registers van de vogelcollectie om onze databases te verrijken!

    We beheren een collectie van meer dan 150.000 vogelspecimens, waaronder huiden, specimens in alcohol, opgezette specimens en skeletten, maar ook eieren, vogelnesten enz. Bijna alle specimens werden in Afrika verzameld.
    Ongeveer 250 soorten en ondersoorten vogels zijn vertegenwoordigd door typespecimens, d.w.z. specimens die werden gebruikt voor de beschrijving van soorten.
    Het eerste vogelexemplaar in onze ornithologiecollectie dateert van 1897, maar schriftelijke registers werden pas opgestart in de jaren 1910-1920, toen de Belgische zoöloog Henri Schouteden aan het museum begon te werken.  
    Deze registers werden gedigitaliseerd omdat ze waardevolle informatie bevatten over onze vogelcollectie (lokaliteiten, verzamelaars, bijzondere waarnemingen, ...), die kan worden toegevoegd aan onze digitale databanken en zo het collectiebeheer kan verbeteren en ten dienste kan staan van het wetenschappelijk onderzoek.

  • Help mee met het transcriberen van de originele etiketten op de specimens van de libellencollectie om onze databases te verrijken! Project afgewerkt!

    De Odonata collectie

    Project afgewerkt!

    De Odonata zijn een orde van vliegende insecten waartoe ook de libellen en waterjuffers behoren. Het project omvat 130 afbeeldingen van typespecimens met etiketten. Vrijwilligers worden uitgenodigd om die etiketten te transcriberen, wat betekent dat ze alle soorten informatie die op het etiket staat (taxonnaam, verzamelaar, jaar van verzameling, determineringsinformatie) toevoegen in een corresponderend veld om de databanken te verrijken.

  • Help mee met het transcriberen van de originele etiketten op de specimens van de collectie vlinders en motten om onze databases te verrijken! Project afgewerkt!

    De Lepidoptera collectie

    Project afgewerkt!

    De collectie van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika telt ongeveer 240.000 vlinders en ongeveer 230.000 motten. Dit burgerwetenschapsproject wil deze collectie toegankelijker maken voor een breder publiek. Help mee om de databanken te verrijken door de nuttige informatie op de etiketten van de specimens te transcriberen.