Burgerwetenschap

  • Onze vrijwilligersgemeenschap groeit en jij kunt daar deel van uitmaken!

    Ben je geïnteresseerd in wetenschap maar heb je geen formele wetenschappelijke opleiding? Wil je bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek terwijl je meer leert over de wereld om je heen en mensen met dezelfde interesses ontmoet? Ga dan met ons mee op ontdekkingsreis en help ons onze collecties te bewaren door bij te dragen aan onderzoek in het museum zelf.

  • Oproep aan alle foodies: help de Afrikaanse keuken in België in de kijker zetten

    De belangstelling voor voedzame plantaardige diëten zit in de lift, maar Afrikaanse voedingsmiddelen krijgen in Europa nog niet de erkenning die ze verdienen, ondanks de inspanningen om fair trade voedselsystemen te promoten. 

  • Natuurlijke risico’s voorspellen in de Kivu-regio

    De burgerwaarnemers in Kivu verzamelen informatie over natuurrampen veroorzaakt door aardverschuivingen, overstromingen, windstormen, hagelbuien, bliksem en aardbevingen in Kivu, een regio waar enkele jaren geleden geen informatie over bestond.

 

  • webinar

    Lunch Webinar over Participatief Onderzoek

    Elke maand nodigt het AfricaMuseum je uit voor zijn Lunch Webinar over Participatief Onderzoek, een reeks lezingen over crowdsourcing, burgerwetenschap, participatief actieonderzoek en co-creatie. Ben je onderzoeker, student, onderwijs- of erfgoedprofessional en lijkt het je wel wat dat het publiek actief deelneemt aan onderzoek? Deze maandelijkse lunch webinar is dé plek waar je iets kunt opsteken van unieke participatieve onderzoeksprojecten en waar je van gedachten kunt wisselen met Belgische en buitenlandse experts.

  • atrap

    Ugandese burgerwetenschappers vechten tegen bilharzia

    In de strijd tegen bilharzia monitoren Ugandese burgerwetenschappers de aanwezigheid van slakken in zoetwateroppervlakken. ATRAP, acroniem voor Action Towards Reducing Aquatic snail-borne Parasitic diseases (Actie tot de reductie van parasitaire ziektes, overgebracht door zoetwaterslakken) is een innovatief onderzoeksproject dat plaatsvindt in Uganda, waaraan 25 burgerwetenschappers meewerken, samen met onderzoekers uit het AfricaMuseum.

 

  • Cresco

    CRESCO – Citizen Rescuers for Collections

    Word een Citizen Rescuer voor de biologiecollecties!  

    Ga met ons mee op ontdekkingsreis en help ons onze biologische collecties te bewaren door bij te dragen aan onderzoek, van thuis uit of in het museum zelf. Je kan helpen door insectenlabels te transcriberen en te annoteren, door houtstalen voor te bereiden of door vogelspecimens proper te maken en/of te fotograferen.

  • Help mee met het transcriberen van de registers van de vogelcollectie om onze databases te verrijken!

    Registers van de vogelcollectie

    Help mee met het transcriberen van de registers van de vogelcollectie om onze databases te verrijken!

    We beheren een collectie van meer dan 150.000 vogelspecimens, waaronder huiden, specimens in alcohol, opgezette specimens en skeletten, maar ook eieren, vogelnesten enz. Bijna alle specimens werden in Afrika verzameld.
    Ongeveer 250 soorten en ondersoorten vogels zijn vertegenwoordigd door typespecimens, d.w.z. specimens die werden gebruikt voor de beschrijving van soorten.
    Het eerste vogelexemplaar in onze ornithologiecollectie dateert van 1897, maar schriftelijke registers werden pas opgestart in de jaren 1910-1920, toen de Belgische zoöloog Henri Schouteden aan het museum begon te werken.  
    Deze registers werden gedigitaliseerd omdat ze waardevolle informatie bevatten over onze vogelcollectie (lokaliteiten, verzamelaars, bijzondere waarnemingen, ...), die kan worden toegevoegd aan onze digitale databanken en zo het collectiebeheer kan verbeteren en ten dienste kan staan van het wetenschappelijk onderzoek.

  • Help mee met het transcriberen van de originele etiketten op de specimens van de libellencollectie om onze databases te verrijken! Project afgewerkt!

    De Odonata collectie

    Project afgewerkt!

    De Odonata zijn een orde van vliegende insecten waartoe ook de libellen en waterjuffers behoren. Het project omvat 130 afbeeldingen van typespecimens met etiketten. Vrijwilligers worden uitgenodigd om die etiketten te transcriberen, wat betekent dat ze alle soorten informatie die op het etiket staat (taxonnaam, verzamelaar, jaar van verzameling, determineringsinformatie) toevoegen in een corresponderend veld om de databanken te verrijken.

  • Help mee met het transcriberen van de originele etiketten op de specimens van de collectie vlinders en motten om onze databases te verrijken! Project afgewerkt!

    De Lepidoptera collectie

    Project afgewerkt!

    De collectie van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika telt ongeveer 240.000 vlinders en ongeveer 230.000 motten. Dit burgerwetenschapsproject wil deze collectie toegankelijker maken voor een breder publiek. Help mee om de databanken te verrijken door de nuttige informatie op de etiketten van de specimens te transcriberen.