Informatie over de zoölogische collecties ontsluiten

Als kind, scholier, ouder of natuurliefhebber hebben we allemaal wel al eens zeldzame dieren, bizarre planten of mysterieuze mineralen bewonderd die in musea worden tentoongesteld. Maar wist je dat de collecties die in musea worden bewaard ook van groot belang zijn voor de wetenschap?

citizen science

Museumcollecties bevatten de eerste beschrijving van dier- en plantsoorten, die belangrijke referenties zijn voor taxonomen. Ervoor zorgen dat deze specimens (types) in goede staat worden bewaard en beschikbaar worden gesteld voor onderzoek door wetenschappers zijn twee belangrijke functies van musea.

Het AfricaMuseum bewaart belangrijke collecties van typespecimens. De lancering van een burgerwetenschapproject voor het verrijken van data door labels te transcriberen zal deze collecties voor een breder publiek toegankelijk maken en onze collectie van digitale specimens die beschikbaar zijn via Virtual Collection helpen uitbreiden.

 

 

  • Odonates

    De Odonata collectie

    Help mee met het transcriberen van de originele etiketten op de specimens van de libellencollectie om onze databases te verrijken!

    De Odonata zijn een orde van vliegende insecten waartoe ook de libellen en waterjuffers behoren. Het project omvat 130 afbeeldingen van typespecimens met etiketten. Vrijwilligers worden uitgenodigd om die etiketten te transcriberen, wat betekent dat ze alle soorten informatie die op het etiket staat (taxonnaam, verzamelaar, jaar van verzameling, determineringsinformatie) toevoegen in een corresponderend veld om de databanken te verrijken.

    Dit project is voltooid, dankzij de hulp van vrijwilligers. Houd de komende projecten op deze pagina in de gaten!