Kunstenaars in residentie

 

 • Arnaud Makalou

  Lente 2022

 • Nada Tshibwabwa

  Nada Tshibwabwa

  14 februari - 7 mei 2022

 • Lenyema Okiteke

  Lenyema Okiteke

  3 november - 21 december 2021

 • David Bangiricenge

  David Bangiricenge

  1 juli 2019 - 31 juli 2020

 • Ghislain Ditshekedi Mabalia

  Ghislain Ditshekedi Mabalia

  9 juni - 29 juni 2019

 • Géraldine Tobe

  Géraldine Tobe

  8 april - 22 juni 2019

 •  
 •  

 

Sinds 2008 verwelkomt het AfricaMuseum Centraal-Afrikaanse artiesten die onze collecties willen bestuderen en belichten in hun werk. Al naargelang de financiële en technische mogelijkheden staat het onderzoeksprogramma open voor artiesten uit alle gemeenschappen, maar eveneens voor onderzoekers, schrijvers, journalisten, recensenten en al wie interesse heeft in onze collecties.

Niet enkel de gebouwen van het museum worden onder handen genomen, maar ook de manier waarop we naar het koloniale verleden en de collecties kijken, en de toegankelijkheid hiervan. In het licht van onze inspanningen voor meer openheid en toegankelijkere museumcollecties blijkt de tussenkomst van artiesten bijzonder waardevol. Het is dan ook niet meer dan logisch dat de hedendaagse beeldende kunst een prominente plaats krijgt in de uitwerking van de nieuwe permanente tentoonstelling.

Elk jaar biedt het museum een of meerdere residenties aan. De residentie wordt gefinancierd door DGD (Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp) en richt zich tot artiesten en culturele actoren van het Afrikaanse continent.
De residentie duurt minimum 1 maand en maximum 3 maand en betreft onderzoek op de collecties of het werk in het museum
Verplaatsingen, verblijf, dagvergoeding, ereloon en de beschikking over een atelier zijn ten laste van het museum tot maximum 10 000 euro.
De residentie wordt gedefinieerd in een studie- en onderzoeksovereenkomst
Kandidaturen kunnen ingediend worden bij AIR@africamuseum.be

Buiten de residentie zijn de collecties ook toegankelijk voor kunstenaars-onderzoekers, die daarvoor een dossier kunnen indienen bij christine.bluard@africamuseum.be