Ghislain Ditshekedi Mabalia in residentie

9 juni - 29 juni 2019

 

 

Het beentje van Ishango

Ghislain Ditshekedi is beeldend kunstenaar en fotograaf. Hij wijdt zijn residentie aan het gegraveerde beentje van Ishango dat zich in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel bevindt.
De kunstenaar werd in 1982 geboren in Lubumbashi, DR Congo en volgde een opleiding aan de Académie des Beaux-Arts van Kinshasa. Hij werkt en woont in Lumbumbashi.

Hij zal met kunstwerken aanwezig zijn op de Biënnale van Lubumbashi van 4 oktober tot 24 november 2019. In deze context werd hij van 9 tot 29 juni 2019 uitgenodigd als "Artist in Residence" in het AfricaMuseum en het Museum voor Natuurwetenschappen. 

De kunstenaar ontdekte het been van Ishango in 2013 tijdens de tentoonstelling "Congo-Natuur en Cultuur in de Democratische Republiek Congo" in het museum van Lubumbashi. Hij was er zodanig onder de indruk door dat hij zich sindsdien verdiept in het onderwerp. Hij deed dit eerst met behulp van het internet en in het Lubumbashi Museum, en nadien in het AfricaMuseum en het Museum voor Natuurwetenschappen. Alhoewel hij nooit van wiskunde hield, was hij gefascineerd door één van de oudste wiskundige bewijzen in archeologie, bovendien in zijn eigen land: DR Congo.

Sinds 2013 heeft Ghislain Ditshekedi verschillende werken met het gegraveerde beentje van Ishango als kerngedachte geproduceerd. Deze werken zal hij op de Biënnale van Lubumbashi voorstellen.

 

 

Meer informatie over het gegraveerde beentje van Ishango