Het park

Het is een aanrader om het museumbezoek te combineren met een picknick, een wandeling of fietstocht in het mooie park van Tervuren.

  • Het Warandepark is 205 ha groot en was ooit het jachtgebied van de hertogen van Brabant.
  • Het park is een domaniaal bos, als park aangelegd, dat twee van elkaar gescheiden dalen omvat.
  • Voor het park bevindt zich een Franse tuin met vijvers, bloembedden en beelden, die uitloopt op een reeks vijvers die hun water ontvangen van de Voer.
  • Het is één van de Vlaamse toegangspoorten tot het Zoniënwoud. Een deel van het Zoniënwoud is erkend als Unesco werelderfgoed.
  • Het bos zelf is het leefgebied van heel wat dieren. Niet alleen eekhoorns en konijnen kunnen soms van heel dichtbij gezien worden, maar  steeds vaker kan je ook een vos spotten. De Nijlgans en de Halsbandparkiet zijn echte Afrikaanse ambassadeurs van het Park en kunnen het hele jaar door gezien en vooral gehoord worden. De Boomklever, de Witte Kwikstaart en de Tjiftjaf (in de lente en de zomer) zijn vaste gasten en wie heel vroeg of laat ’s avonds het Park bezoekt maakt veel kans, vooral in de winter, de Bosuil te horen roepen. 
     

Bij de ingang van het park zullen vanaf 2019 ter hoogte van de tramterminus deelfietsen ter beschikking staan. Zo kan je makkelijk het nabijgelegen Arboretum bezoeken.
In Tervuren zelf bevindt zich het bezoekerscentrum over de ruime regio. Aan de balie kan je themawandelingen en –fietstochten kopen.

In het toeristisch bezoekerscentrum in het centrum van Tervuren is een gratis plan van het park verkrijgbaar. Je kan er ook de Warandegids (€ 10) kopen. Geen lijvige of wetenschappelijke publicatie, maar een handig instrument waarmee je op een zelfstandige manier de geschiedenis van het Park kan ontdekken.

In de nieuwe wandelbrochure van Tervuren (€ 5) vind je een beschrijving van de Warandewandeling. Je kan ze ook gratis downloaden via www.visittervuren.be of je kan het Park ook ontdekken onder deskundige begeleiding van een gids. Meer info hierover www.visittervuren.be.