Missie, ethiek en organisatie
Opdrachtverklaring
Opdrachtverklaring van het KMMA
Het KMMA is een wereldcentrum voor onderzoek en de verspreiding van kennis inzake het verleden en heden van samenlevingen en natuurlijk milieus in Afrika met de nadruk op Midden-Afrika, om zo een beter begrip en meer interesse daaromtrent te creëren bij het grote publiek en de wetenschappelijke wereld en om door middel van samenwerkingsverbanden wezenlijk bij te dragen tot de duurzame ontwikkeling ervan. De kernopdrachten van deze op Afrika gerichte instelling bestaan dus in het verwerven en het beheren van collecties, het verrichten van wetenschappelijk onderzoek en de valorisatie van de resultaten hiervan, het verspreiden van kennis en het presenteren aan het grote publiek van een keuze uit haar collecties.
Opdrachtverklaring van het museum
Het museum is een kenniscentrum over Afrika in een historische en hedendaagse globale context, met een focus op Midden-Afrika. Het toont unieke collecties. Het museum is een plaats van geheugen van een gedeeld koloniaal verleden en het positioneert zich als een dynamisch platform voor ontmoeting en dialoog met mensen van verschillende generaties en culturen.
Organisatie
Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika is een van de tien Federale Wetenschappelijke Instellingen (FWI) die onder de bevoegdheid vallen van de staatssecretaris voor Federaal Wetenschapsbeleid.
Het museum telt een 250-tal medewerkers, onder wie 80 wetenschappers.
De wetenschappelijke afdeling bestaat uit drie departementen:
- Culturele Antropologie & Geschiedenis
- Aardwetenschappen
- Biologie.
Beheers-, overleg- en adviesorganen
Ethische code
Het AfricaMuseum heeft een ethische code ontwikkeld waar alle partners die een activiteit in of rond het museum willen organiseren aan moeten voldoen.
Gender equality plan en diversiteitscharter
Als één van de 10 Federale Wetenschappelijke Instellingen die onder de bevoegdheid van BELSPO vallen, onderschrijft het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika het Gender Equality Plan (GEP) zoals opgesteld door onze administratie. Het KMMA verbindt zich ertoe om de in het GEP vooropgestelde acties uit voeren, zijn personeel toegang te verschaffen via de door de overheid georganiseerde relevante opleidingen (SELOR en OFO), de noodzakelijke gegevens te verzamelen en publiek te maken via de jaarverslagen. Het KMMA heeft in dit kader een diversiteitscharter uitgewerkt.
Evaluatierapporten
Wetenschappelijke onderzoeksactiviteiten
Dit rapport schetst een overzicht van de resultaten na evaluatie van de wetenschappelijke onderzoeksactiviteiten van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika.
De evaluatie werd uitgevoerd door de Technopolis Group in de periode april 2014 - maart 2015 op vraag van het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO).
Publieksgerichte diensten
Dit rapport schetst een overzicht van de resultaten na evaluatie van de publieksgerichte diensten van het AfricaMuseum.
De evaluatie werd in 2017 uitgevoerd door de Technopolis Group op vraag van het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO).