Pytshens Kambilo in residentie

2022-2023

 

AfricaSunday met Pytshens Kambilo: inleiding tot de Rumba-gitaar

 

Pytshens Kambilo is een gitarist, zanger, songwriter en performer geboren in Kinshasa, DRC. Momenteel doet hij onderzoek in de geluids- en beeldarchieven en musicologiecollecties van het AfricaMuseum.

Zijn project Lindanda en partition heeft tot doel het gitaarspel in de cultstukken van de Congolese rumba, die sinds 2022 is opgenomen in het immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO, te inventariseren en te transcriberen in partituren. Tot nu toe was er geen partituur voor dit belangrijke genre van Afrikaanse muziek. Alles gebeurt op het gehoor, door mondelinge overdracht en instrumentale oefening. 
Dit onderzoekswerk moet in digitale vorm beschikbaar worden gesteld om het breed toegankelijk te maken, maar ook via een publicatie die in de loop van 2023 verschijnt. 

Ik ben Pytshens Kambilo, .... van Congolese afkomst. Ik ben opgegroeid in de hoofdstad van de Congolese rumba,...

Ik ben Pytshens Kambilo, .... van Congolese afkomst. Ik ben opgegroeid in de hoofdstad van de Congolese rumba, omringd door bars, terrassen (nganda) waar van 's morgens tot 's avonds muziek wordt gespeeld en ik heb zelf gitaar leren spelen bij gebrek aan partituren. De ervaring heeft me geleerd dat het hebben van partituren essentieel is, omdat het oor onvoldoende is om alle details en subtiliteiten te vatten in aanwezigheid van meerdere gitaren en niet om twee gitaren in één te bespelen.

Hoewel een centraal instrument in deze muziek, nemen de gitaar en zijn artiesten, op enkele bekende na, meestal een ondergeschikte plaats in ten opzichte van de teksten en de zang. Dit project is dus ook een vorm van eerbetoon aan de grote gitaristen en hun knowhow door hen voor te stellen en hun stijlen toegankelijk te maken zodat ze ontdekt of herontdekt kunnen worden door de jongere Congolese generaties en, in ruimere zin, door alle muzikanten en muziekliefhebbers in de hele wereld. 

 

Lindanda en partition 

Meer te weten te komen over het project (Frans - pdf 1,9 MB)

 

Zondag 19 februari 2023

Kom een gitaarmasterclass bijwonen met Pytshens Kambilo en ontdek zijn wereld en werk in het AfricaMuseum