David Bangiricenge in residentie

1 juli 2019 – 31 juli 2020

 

David – artiestennaam Alias Banjy – genoot een opleiding van zanger en bassist en zoekt zijn inspiratie in Afrikaanse ritmes, waaraan hij harmonieuze liederen en melodieën koppelt, die doordrongen zijn van jazz. Hij is geboren in Kenia in 1974 en heeft een groot deel van zijn jeugd doorgebracht in Burundi, waar hij slagwerk, kembe en nanga leerde  bespelen. Hij ontdekte er eveneens de moderne muziek.

Toen hij twaalf werd, ruilde David Burundi in voor België. Zijn moeder was toen net overleden. Zij was Regina Kanyange Mwambutsa (1935-1987), matriarch van een gezin van negen kinderen en dochter van koning Mwambutsa Bangiricenge (1911-1977), voorlaatste koning van de Ganwa-dynastie, die meer dan drie jaar over het land regeerde. 

Muziek is voor David één lang onophoudelijk leerproces; ze gaf zin aan zijn bestaan en was bron van mooie ontmoetingen. Lief zijn voor jezelf, houvast vinden, een kritische geest ontwikkelen, humaan en oordeelkundig samenleven, wars van dogmatische en xenofobe uitlatingen, de ander respecteren in zijn verscheidenheid, empathie tonen, al deze principes vormen de rode draad in zijn leven. 

Met zijn project ‘L’éternel Exode’, schetst David Banjy zijn levensloop, een biografie in de vorm van een verhaal, waarin hij terugkeert in de tijd, naar zijn Afrikaanse jeugd en zijn zoektocht van ontwortelde mens. Het is een muzikale performance waarbij het publiek betrokken wordt. 

Davids research binnen het AfricaMuseum draait rond pedagogische ondersteuning voor zijn muzikaal verhaal ‘L’éternel exode’. Zijn werk is toegespitst op de film- en fotocollecties en hij interesseert zich in het bijzonder voor de foto’s met betrekking tot Burundi, meer specifiek deze van zijn familieleden, die hij heeft kunnen terugvinden in de archieven.