Geraldine Tobe in residentie

8 april - 22 juni 2019

 

Géraldine Tobe is een beeldend kunstenaar die door het AfricaMuseum uitgenodigd werd voor een kunstenaarsresidentie. Haar werk wordt tentoongesteld in de permanente tentoonstelling, in de zaal 'Rijkdommen: een Paradox'.
Géraldine werd geboren in 1992 in Kinshasa waar ze studeerde aan het Instituut voor Schone Kunsten. Ze woont en werkt nog steeds in de stad.

Als beeldend kunstenaar vertaalt ze haar hoop en wensen voor de bevolking van de D.R. Congo in haar originele kunstwerken. Toen ze op een bepaald moment tijdens haar artistieke reis het gevoel kreeg dat haar schilderkunst een belemmering vormde voor haar artistieke expressie, legde ze de penselen en verf aan de kant en besliste ze om een aparte techniek uit te proberen waarbij ze gebruik maakt van zwarte rook. Door haar kunstwerken te verbranden, was het alsof ze hun ziel terug kregen. Ze haalt fragmenten uit de geschiedenis uit de reserves van het museum, zoals de maskers, die ze verzamelt in een collage. 

Voor mij is het belangrijk, omdat het me in staat stelt onze geschiedenis en tradities te kennen en bekend te maken. Sinds de komst van het christendom hebben we ons zodanig losgemaakt van de traditie dat de Congolezen de ware geschiedenis van hun land niet meer kennen. Voor velen van hen zijn onze kunstwerken hekserij. Als kunstenaar geef ik daar nog steeds om en voel ik een verantwoordelijkheid deze vormen van kunst te proberen promoten bij de Congolezen.

Desalniettemin doe ik dit enerzijds voor de Congolezen en anderzijds voor de Belgen. Het debat over de teruggave van de collecties is zeer actueel in onze beide landen. De conservatie van deze collecties in het museum van Tervuren stelt mij vandaag, via deze residentie, in staat om de geesten van onze voorouders te herdenken en in mijn kunst te bewaren. Er is altijd een relatie tussen België en Congo, dus deze artistiek-historische residentie is gewijd aan de Congolezen evenals aan de Belgen.

Van 17 oktober tot 14 november 2019, tijdens de expo 'Pilar', die georganiseerd wordt ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de VUB, zal Gérarldine Tobé enkele werken tentoonstellen.