Oproep aan alle foodies: help de Afrikaanse keuken in België in de kijker zetten

Project titel
Vyakulani Africa 
Locatie
België
Duur
juni 2024 – januari 2025 

Vyakulani is Swahili voor ‘in de eetwaar’ of ‘welke eetwaar’; dit wijst op onze doelstelling de rijke en diverse voedseltradities van de Afrikaanse diaspora’s te verkennen en vieren

Neem deel aan de brunch op 20.07.2024

De belangstelling voor voedzame plantaardige diëten zit in de lift, maar Afrikaanse voedingsmiddelen krijgen in Europa nog niet de erkenning die ze verdienen, ondanks de inspanningen om fair trade voedselsystemen te promoten. Voor Afrikaanse diaspora’s in Europa blijft koken met traditionele ingrediënten een belangrijk onderdeel van hun identiteit en erfgoed. In de invloed van westerse levensstijlen en vooroordelen tegen Afrikaans voedsel klinkt echter vaak de echo door van een koloniale houding; hierdoor is voedzaam Afrikaans voedsel zoals gierst, fonio en sorghum minder bekend en wordt het ook minder snel aanvaard.

Andere exotische gerechten zoals kimchi, citroengras en quinoa zijn gemeengoed geworden; over Afrikaanse superfoods en de rol van Afrikaans agrofood-ondernemerschap in het behoud van biodiversiteit tasten we echter nog in het duister. De doelstellingen van het project:
•    het belang en potentieel van Afrikaanse voedselsystemen in de kijker zetten;
•    Afrikanen in Europa aanmoedigen om de banden met hun culinaire tradities te herstellen;
•    gezond Afrikaans voedsel promoten bij het grote publiek.

We zullen de voedselgewoonten van de Afrikaanse diaspora’s in België documenteren door middel van burgerwetenschap. Leden van de Afrikaanse diaspora’s zullen onderzoeksvragen opstellen, voedselverhalen verzamelen en de resultaten delen via een proces in drie stappen: REFLECTEREN, VERZAMELEN en VIEREN. 

Onderzoek en vier samen met ons de rijkdom van de Afrikaanse cuisine in Europa!

 

Hoe kan je deelnemen?

We nodigen je uit voor een unieke Afro brunch die de rijke en diverse smaken van Afrika viert.

Deze brunch is meer dan alleen een maaltijd; het gaat om gemeenschap, verbinding en culturele uitwisseling. Het wordt een meeslepende culturele ervaring voor iedereen om samen te komen, verhalen te delen en de rijke cultuur te vieren die de Afrikaanse keuken vertegenwoordigt.

Datum: 20 juli 2024 

Tijd: 11:00 - 13:30 u.

Locatie: CNCD-11.11.11, Handelskade 9, 1000 Brussel

Informatie: info@thefoodbridge.org

 

Wie zijn we?

Vyakulani Africa is een initiatief van The Food Bridge vzw, in samenwerking met het AfricaMuseum. Het wordt ondersteund door het Impetus Accelerator programma voor burgerwetenschap.

 

Links