Bezoek van Waza en Faire-Part in het kader van het HOME-project

Activiteiten

Het Waza Art Centre (Lubumbashi) en het cineastencollectief Faire-part (Kinshasa) werken sinds 2021 samen met het AfricaMuseum in het kader van het HOME-project aan een algemene bevraging over de toekomst van menselijke resten. 

Van 16 oktober tot en met 12 november komen cinéasten Paul Shemisi, Nizar Saleh en Noah Matanga van Faire-Part en artistieke onderzoekers Stéphane Kabila, Joseph Kasau en Patrick Mudekereza van Waza naar Brussel om de archieven en collecties te bezoeken, samen te werken met de experts en activisten van verschillende diaspora-organisaties en de institutionele partners van het HOME-project te ontmoeten. 

 

De artistieke onderzoekers en cinéasten van Waza en Faire-part dragen in het kader van HOME bij aan vijf activiteiten tijdens hun verblijf. 

 

visit of the partners

 

Herdenkingswandeling en  performance ter nagedachtenis van de Congolese slachtoffers van de Belgische mensentuinen  

1.11.2022 / 11u / Tervuren

 Info en inschrijving 

 

MuseumTalk: Quel avenir pour les restes humains ?

3.11.2022 / 19h30 / online

Suzanne Monkasa, Paul Shemisi, Stéphane Kabila & Lies Busselen

Moderator : Marie-Reine Iyumva

Info en inschrijving

 

Filmprojectie: The Shadow of Words

5.11.2022 / 18h30 / Brussel

Info en inschrijving

 

Conferentie: “Give and Take – Anthropology as Exchange”

10.11.2022 / 16h / online

posterTijdens de jaarlijkse conferentie van de Zwitserse antropologische vereniging van 10 tot 12 november 2022 te Neuchâtel brengen Patrick Mudekereza en Lies Busselen een bijdrage over het herkomstonderzoek en de samenwerking met Congolese partners in het HOME-project in het panel “De onschuld van het museum voorbij - Etnografische musea in uitwisseling met brongemeenschappen” over  de omgang met problematische collecties in etnografische musea in relatie tot herkomstlanden en brongemeenschappen. Zij zullen inzoomen op de uitdagingen en mogelijkheden van samenwerkingen met Congolese partners en het belang van herkomstonderzoek in de herkomstlanden in hun presentatie ‘Uitdagende samenwerkingen in een veranderd museumlandschap’. 

Patrick Mudekereza is een schrijver en cultureel operator in DR Congo met een achtergrond in chemie (Universiteit van Lubumbashi) en kunstgeschiedenis (Universiteit van Witwatersrand). Momenteel is hij cultureel directeur van het Waza Art Centre in Lubumbashi. Hij droeg bij aan verschillende kunstprojecten, waaronder de organisatie van de biennale in Lubumbashi, festivals als ‘Rencontres Picha’ en verschillende tentoonstellingen, zoals Congo Far West in 2012 in het AfricaMuseum. In 2015 ontving hij de Congolese nationale award voor ‘Kunst, Wetenschap en Letteren’. 

Lies Busselen is historica en antropologe van opleiding. Ze werkte een aantal jaren voor de 11.11.11. en woonde twee jaar in Kinshasa waar ze als vertegenwoordigster van Viva Salud samenwerkte met Congolese bewegingen voor het recht op gezondheid. Nadien verdiepte ze zich in de omgang met het koloniale verleden in Europese wereldmusea. Sinds 2020 werkt ze op de herkomst van collecties van menselijke resten en werkte ze samen met Congolese partners aan een netwerk in Congo in het kader van het HOME-project. 

Praktische informatie

 • Online
 • Datum: Donderdag 10 November 2022
 • Tijd: 16h-18h
 • Taal: Engels
 • Gratis
 • Meer info

 

Herdenkingsceremonie voor de Congolese oudstrijders van de Force Publique 

11.11.2022 / 14h / Brussel

Jaarlijks organiseert Bakushinta, een vzw die Congolees cultureel erfgoed in België wil waarderen, de herdenking van de oudstrijders van de Force Publique. Met deze herdenking wil Bakushinta de levens van de veteranen, hun families, vrouwen en kinderen en nakomelingen respect betuigen. De veteranen en hun families werden zowel onder dwang gerekruteerd, als vrijwillig opgenomen in het voormalige Congolese leger. Hun verhalen zijn te weinig gekend en maken onvoldoende deel uit van het collectieve geheugen over de wereldoorlogen. Hier tracht Bakushinta verandering in te brengen. 
Bakushinta voorziet dit jaar verschillende bijdragen in samenwerking met Change asbl en andere verenigingen uit de diaspora. Faire-Part en Waza dragen bij met een tweede performance ‘De voorbije toekomst’ tijdens de herdenking. 

Praktische informatie

 • Plaats: Square François Riga, Schaerbeek
 • Datum:  11 November 2022
 • Tijd: 14h00 - 16h00 
 • Taal: Frans
 • Gratis
 • Meer info