Projectie : 'L'ombre des mots'
Het Collectief Faire-Part, het Waza Art Centre, het Africa Museum en het CEC nodigen u uit voor de eerste vertoning van een compilatie van enkele fragmenten van de gesprekken in Congo over restitutie, repatriëring en herstel met betrekking tot voorouderlijke resten in Belgische collecties.
Op het programma staan twee kortfilms over de dekolonisatie van musea en restitutie, en een eerste compilatie met als werktitel 'Schaduw van woorden'. Vervolgens nemen de cinéast-onderzoekers van Waza en Faire-part het publiek mee in de gesprekken die ze met Congolese artiesten, academici, museum professionals, politici, activisten uit het middenveld en mogelijke nabestaanden voerden. Het publiek krijgt zo de unieke kans om rechtstreeks in gesprek te gaan met de cinéast-onderzoekers van Waza en Faire-part.
De compilatie kwam tot stand in het kader van het Belgische federale wetenschappelijke project HOME (Human remains Origins Multidisciplinary Evaluation). HOME is een Belgisch federaal project, geleid door zeven instellingen: het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie, de Universiteit van Sint-Louis - Brussel, de Université libre de Bruxelles, de Universiteit van Montreal en het AfricaMuseum.
Over de sprekers
Patrick Mudekereza is een schrijver en cultureel operator in DR Congo met een achtergrond in chemie (Universiteit van Lubumbashi) en kunstgeschiedenis (Universiteit van Witwatersrand). Momenteel is hij cultureel directeur van het kunstcentrum Waza in Lubumbashi. Hij droeg bij aan verschillende kunstprojecten, waaronder de organisatie van de biennale in Lubumbashi, festivals als ‘Rencontres Picha’ en verschillende tentoonstellingen, zoals Congo Far West in 2012 in het AfricaMuseum. In 2015 ontving hij de Congolese nationale award voor ‘Kunst, Wetenschap en Letteren’.
Joseph K. Kasau Wa Mambwe is een visueel artiest, filmmaker en auteur uit Lubumbashi met een achtergrond in communicatiewetenschappen en een specialisatie in beeldende kunsten. Hij deed onder andere onderzoek naar parlémentaires débouts in Congo voor het kunstproject ‘Ku-Tambuka’. Hij droeg bij aan de gesprekken over collecties van menselijke resten in Lubumbashi in het kader van het HOME-project.
Stéphane Kabila is curator en onderzoeker met een achtergrond in filosofie en curatoriële praktijken. Sinds 2018 werkt hij aan kritische schrijfprojecten voor het cultureel centrum WAZA in Lubumbashi. Sinds kort is hij artistiek directeur bij Livingstone office for Contemporary Art in Zambia en tevens lid van de werkgroep Lubumbashi van het cluster Another Roadmap of Arts Education Africa. Momeneel leidt hij het artistiek programma van Afreximbank in Lubumbashi. In het kader van het HOME-project ging hij in gesprek met Congolese gesprekspartners over de collecties van menselijke resten in België en toekomstige pistes voor repatriëring in Lubumbashi.
Nizar Saleh is grafisch ontwerper, filmmaker en fotograaf. In 2013 volgde hij een filmopleiding in Kinshasa georganiseerd door INSAS. Nu volgt hij een opleiding aan Académie des Beaux-Arts. Ondertussen werkte Nizar aan verschillende documentaires en richtte hij, samen met collega cineast Paul Shemisi, het productiehuis Kimpavita Films op. In het kader van het HOME-project legde Nizar de eerste contacten met Congolese artiesten en academici in Kinshasa.
Paul Shemisi begon met werken als camera-assistent voor buitenlandse filmploegen. Na ervaring te hebben opgedaan studeerde hij film aan Les Ateliers Action, een filmprogramma georganiseerd door Institut Supérieur des Arts in Brussel. Hij werkte mee aan verschillende films als co-regisseur, scenarist, producent en cameraman, waaronder Système K van Renaud Barret. Voor het HOME-project filmde Paul meer dan 20 gesprekken van januari tot en met maart 2022.
Noah Matanga visueel artiest en designer met een achtergrond in design architectuur. Hij volgde een opleiding aan de Académie des Beaux-Arts in Kinshasa. Met het collectief Tosala coördineerde hij verschillende lokale festivals, waaronder ‘Kinshasa Bala bala matolo’ om lokaal talent in de kijker te zetten. Hij leidt een houtbewerking- en meubeldesigns-atelier waar straatjongeren ambachtelijke skills aangeleerd krijgen. Samen met het producers-duo Nizar en Paul werkte hij mee aan het geluid en de montage van het HOME-project.
Dit evenement is een van de activiteiten die gepland zijn tijdens het bezoek van het kunstcentrum WAZA (Lubumbashi) en het Collectif Faire-Part (Kinshasa) in het kader van het HOME-project.
Rue du Grand Hospice 7, 1000 Brussel, lokaal A17
Gratis maar inschrijven is verplicht
18.30u - Ontvangst
19.30u - Vertoning
20.00u - Nabespreking met de makers