Film

Hour info
14.00 – 15.30: rondleiding (max. 25 personen) I 16.00 – 17.30: vertoning van de film (met ondertitels in Engels)
Taal
Frans en Nederlands
Available
On
Summary

25 november is de Internationale Dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen. Ter gelegenheid hiervan en in het kader van de programmatie 125/5 jaar, organiseert vzw MWASI in samenwerking met het AfricaMuseum en de ngo Broederlijk Delen een evenement om de slachtoffers te herdenken van de oorlog die al meer dan 25 jaar woedt in de Democratische Republiek Congo. 

Sema affiche

Dekoloniale rondleiding

Tijdens de rondleiding laten twee gidsen je kennismaken met verschillende zalen in het museum die helpen om de oorsprong en de problemen rond de oorlog in Oost-Congo te begrijpen. 

Brenda Odimba is burgerlijk ingenieur. Bij MWASI vzw werkt ze als dekoloniaal activiste in de antiracistische, feministische en ecologische strijd in België en Congo. Ze geeft de rondleiding in het Frans. 

Sandrine Ekofo is juriste en sinds 2021 beleidsmedewerker Congo voor de Vlaamse NGO Broederlijk Delen. Zij begeleidt de rondleiding in het Nederlands. 

Film-debat

Sema (‘spreek’ in Swahili) is een film uit 2019 van de Mouvement National des Survivantes de Violences Sexuelles au Congo. De film, geregisseerd door Machérie Ekwa, is gebaseerd op ware gebeurtenissen en wordt grotendeels gespeeld door overlevenden van seksueel geweld in Congo. Het doel van de film is om het publiek bewust te maken van de oorzaken en gevolgen van de oorlog, om mensen aan te moedigen het zwijgen over de gepleegde wreedheden te doorbreken en een einde te maken aan de stigmatisering die zij dagelijks ervaren.

Na de filmvertoning zullen Brenda Odimba en Sandrine Ekofo een gesprek faciliteren met Elisabeth Sekanabo van de vereniging Amuka (‘word wakker’ in Swahili) die projecten steunt in de Kivu. 

Place

Locatie

AfricaMuseum

Prijs

Rondleiding en film: 8 €  
Film: 5 € 

Info

Schrijf je in voor de film

Schrijf je in voor de rondleiding en film

Op 1 december geeft de bekende Congolese artiest Innoss'B in de Brusselse zaal La Madeleine een humanitair concert voor vrede in Congo. De opbrengst gaat naar het weeshuis Gun Gunna en de projecten die zij voeren in Goma en de provincie Noord-Kivu. Bestel hier je ticket: https://concert-innossb.ticketlive.be/selection

Subtitle
Documentaire
Hour info
19.00 - 21.00u
Taal
Frans
Available
On
""

In het kader van de programmatie 125/5 jaar organiseert het AfricaMuseum in samenwerking met Cinematek en het Afrika Filmfestival een avond rond de documentaire Kasongo (Im)Matériel van Noemie Arazi en Georges Senga.

Na de vertoning modereert Nadia Nsayi (verantwoordelijke culturele programmatie van het AfricaMuseum) een nagesprek tussen Noemie Arazi (archeologe en onderzoeker bij het AfricaMuseum), Moussa Don Pandzou (co-auteur van het boek 'Yaya na leki') en het publiek.

 

Kasongo (Im)Material

Kasongo (Im)Material (2021) verkent de vergeten geschiedenis van de mensen van Arabisch-Swahili afkomst in de Democratische Republiek Congo. Hun traject van onderdrukker naar onderdrukte en de lokale overname van hun cultuur en taal weerspiegelen de spanningen en ambivalentie van geschiedenis en erfgoed. Door beelden van opgravingen te combineren met archiefmateriaal en hedendaagse opnames, roepen een archeoloog en een fotograaf de emotionele impact op van wat vanuit het verleden in het heden voortduurt.

Trailer: https://vimeo.com/513369909

Kasongo (Im)Material was een officiële selectie op de volgende festivals: Kinshasa International Film Festival (2021, DRC), Belgrade International Ethnological Film Festival (2021, Servië), Cotonou International Digital Film Festival (2021, Benin), Sharjah Film Platform (2021, Verenigde Arabische Emiraten), Saint-Louis Docs - Festival International du Film Documentaire de Saint-Louis (2021, Senegal), Luxor African Film Festival (2022, Egypte), Afrika Film Festival Leuven (2022, België), New York African Film Festival (2022, VS), Zanzibar International Film Festival (2022, Tanzania) en Congo in Harlem Festival (2022, VS).

Place

Cinematek (rue Baron Horta 9, 1000 Brussels)

Duur
2u
Subtitle
Avant-première in Vlaanderen
Taal
Nederlands
Available
On
""

Avant-première in Vlaanderen

Een jaar geleden hield België een officiële ceremonie als eerbetoon aan de Congolese onafhankelijkheidsheld en premier Patrice Lumumba, vermoord in 1961.

In het kader van de programmatie 125/5 jaar van het AfricaMuseum en met de Congolese onafhankelijkheidsdag in het vooruitzicht, vertoont De Cinema in Antwerpen de nieuwe documentaire 'Lumumba, de terugkeer van een held' van Quentin Noirfalisse, Benoit Feyt en Dieudo Hamadi.

Na de vertoning modereert Nadia Nsayi (verantwoordelijke culturele programmatie AfricaMuseum) een gesprek met Ludo De Witte (auteur van ‘De moord op Lumumba’), Randy Kalemba (voorzitter van de culturele organisatie ICK) en het publiek.

LUMUMBA, de terugkeer van een held

61 jaar na zijn moord keert Patrice Lumumba terug naar de Democratische Republiek Congo. Of, zoals een van zijn kinderen het uitdrukte, Congo keert terug naar Congo. Lumumba werd samen met twee van zijn naaste medewerkers vermoord, midden in de Koude Oorlog en tijdens de golf van Afrikaanse onafhankelijkheden. Slechts één tand schijnt de zuurbehandeling van hun lichamen door een Belgische politieagent te hebben overleefd. Deze film vertelt het verhaal van de zeer politieke festiviteiten rond de teruggave van Lumumba's stoffelijke resten, maar probeert vooral te achterhalen wat er van Patrice Lumumba is overgebleven, in Congo en in België. Zijn moord en die op Okito en Mpolo blijven tot nu toe onbestraft.

Place

De Cinema (Maarschalk Gerardstraat 4, 2000 Antwerpen)

Duur
20.15u - 22.30u
Prijs

€ 7

Subtitle
door Kivu Ruhorahoza, gebaseerd op een waargebeurd verhaal
Hour info
19:00
Taal
In het Frans
Available
On
Summary

Voorlopig enkel beschikbaar in het Frans.

""
Place

Cinéma Aventure
Galerie du Centre
1000 Bruxelles

Duur
1u30
Prijs

Voltarief: €10 - Kortingstarief: €8,75

Subtitle
Filmvoorstelling in aanwezigheid van de kunstenares Katia Kameli
Hour info
19:00
Taal
In het Frans
Available
On
""

Voorlopig enkel beschikbaar in het Frans.

Place

Cinéma Aventure
Galerie du centre
Kleerkopersstraat 57 - 1000 Brussel

In aanwezigheid van de kunstenares

Duur
1u35
Prijs

Voltarief: € 10 - Kortingstarief: € 8,75

Hour info
18.30u - 22.00u
Taal
In het Frans
Available
On
Summary

Het Collectief Faire-Part, het Waza Art Centre, het Africa Museum en het CEC nodigen u uit voor de eerste vertoning van een compilatie van enkele fragmenten van de gesprekken in Congo over restitutie, repatriëring en herstel met betrekking tot voorouderlijke resten in Belgische collecties. 

""

Op het programma staan twee kortfilms over de dekolonisatie van musea en restitutie, en een eerste compilatie met als werktitel 'Schaduw van woorden'. Vervolgens nemen de cinéast-onderzoekers van Waza en Faire-part het publiek mee in de gesprekken die ze met Congolese artiesten, academici, museum professionals, politici, activisten uit het middenveld en mogelijke nabestaanden voerden. Het publiek krijgt zo de unieke kans om rechtstreeks in gesprek te gaan met de cinéast-onderzoekers van Waza en Faire-part.

De compilatie kwam tot stand in het kader van het Belgische federale wetenschappelijke project HOME (Human remains Origins Multidisciplinary Evaluation). HOME is een Belgisch federaal project, geleid door zeven instellingen: het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie, de Universiteit van Sint-Louis - Brussel, de Université libre de Bruxelles, de Universiteit van Montreal en het AfricaMuseum. 

 

Over de sprekers

Patrick Mudekereza is een schrijver en cultureel operator in DR Congo met een achtergrond in chemie (Universiteit van Lubumbashi) en kunstgeschiedenis (Universiteit van Witwatersrand). Momenteel is hij cultureel directeur van het kunstcentrum Waza in Lubumbashi. Hij droeg bij aan verschillende kunstprojecten, waaronder de organisatie van de biennale in Lubumbashi, festivals als ‘Rencontres Picha’ en verschillende tentoonstellingen, zoals Congo Far West in 2012 in het AfricaMuseum. In 2015 ontving hij de Congolese nationale award voor ‘Kunst, Wetenschap en Letteren’.

Joseph K. Kasau Wa Mambwe is een visueel artiest, filmmaker en auteur uit Lubumbashi met een achtergrond in communicatiewetenschappen en een specialisatie in beeldende kunsten. Hij deed onder andere onderzoek naar parlémentaires débouts in Congo voor het kunstproject ‘Ku-Tambuka’. Hij droeg bij aan de gesprekken over collecties van menselijke resten in Lubumbashi in het kader van het HOME-project.

Stéphane Kabila is curator en onderzoeker met een achtergrond in filosofie en curatoriële praktijken. Sinds 2018 werkt hij aan kritische schrijfprojecten voor het cultureel centrum WAZA in Lubumbashi. Sinds kort is hij artistiek directeur bij Livingstone office for Contemporary Art in Zambia en tevens lid van de werkgroep Lubumbashi van het cluster Another Roadmap of Arts Education Africa. Momeneel leidt hij het artistiek programma van Afreximbank in Lubumbashi. In het kader van het HOME-project ging hij in gesprek met Congolese gesprekspartners over de collecties van menselijke resten in België en toekomstige pistes voor repatriëring in Lubumbashi.

Nizar Saleh is grafisch ontwerper, filmmaker en fotograaf. In 2013 volgde hij een filmopleiding in Kinshasa georganiseerd door INSAS. Nu volgt hij een opleiding aan Académie des Beaux-Arts. Ondertussen werkte Nizar aan verschillende documentaires en richtte hij, samen met collega cineast Paul Shemisi, het productiehuis Kimpavita Films op. In het kader van het HOME-project legde Nizar de eerste contacten met Congolese artiesten en academici in Kinshasa. 

Paul Shemisi begon met werken als camera-assistent voor buitenlandse filmploegen. Na ervaring te hebben opgedaan studeerde hij film aan Les Ateliers Action, een filmprogramma georganiseerd door Institut Supérieur des Arts in Brussel. Hij werkte mee aan verschillende films als co-regisseur, scenarist, producent en cameraman, waaronder Système K van Renaud Barret. Voor het HOME-project filmde Paul meer dan 20 gesprekken van januari tot en met maart 2022. 

Noah Matanga visueel artiest en designer met een achtergrond in design architectuur. Hij volgde een opleiding aan de Académie des Beaux-Arts in Kinshasa. Met het collectief Tosala coördineerde hij verschillende lokale festivals, waaronder ‘Kinshasa Bala bala matolo’ om lokaal talent in de kijker te zetten. Hij leidt een houtbewerking- en meubeldesigns-atelier waar straatjongeren ambachtelijke skills aangeleerd krijgen. Samen met het producers-duo Nizar en Paul werkte hij mee aan het geluid en de montage van het HOME-project. 

 

Dit evenement is een van de activiteiten die gepland zijn tijdens het bezoek van het kunstcentrum WAZA (Lubumbashi) en het Collectif Faire-Part (Kinshasa) in het kader van het HOME-project.

 

 

Place

Rue du Grand Hospice 7, 1000 Brussel, lokaal A17

Prijs

Gratis maar inschrijven is verplicht

Info

18.30u - Ontvangst
19.30u - Vertoning
20.00u - Nabespreking met de makers

Subtitle
Buffet, documentaire en gesprek
Taal
Nederlands
Available
On
Summary

30 juni 1960. Deze historische dag staat symbool voor de onafhankelijkheid van Congo. Naar aanleiding van de 62e Congolese onafhankelijkheidsverjaardag organiseren we activiteiten in juni. 
 

""

Op zaterdag 11 juni 2022 tonen het AfricaMuseum en Kuumba (Vlaams Afrikaans huis) de documentaire Congo, moederland van Don Moussa Pandzou, Job Van Nieuwenhove en Adriaan De Loore.

Is terugkeer een antwoord op racisme? Opgroeien in België was voor Don, een Belgische man met Congolese roots, geen makkelijke ervaring. Racisme en discriminatie lieten emotionele littekens na. In het moederland Congo gaat hij op zoek naar antwoorden op de frustraties waartegen hij aanbotst.

Na de documentaire modereert Nadia Nsayi (AfricaMuseum) een gesprek met Don Pandzou (diversiteitsexpert, jeugdwerker en auteur), Tracy Tansia (opiniemaker en medewerker van 11.11.11 in Congo) en Cédric Oveneke (ingenieur, ondernemer en professor in Congo) over de band tussen de Congolese diaspora in België en het moederland. Hoe sterk leeft de droom om terug te keren? Is een terugkeer noodzakelijk om bij te dragen aan de toekomst van Congo? Wat zijn kansen en obstakels om er te leven en te werken? 

Programma

 • 17u30 – 19u00 : Congolees buffet (ook halal en vegetarisch) 
 • 19u30 – 20u00 : verwelkoming en vertoning van de documentaire
 • 20u00 – 21u30 : gesprek  

Bekijk onze virtuele tentoonstelling Indépendance (2010)

 

 

 

Place

Kuumba
Vlaams Afrikaans huis
Waversesteenweg 78
1050 Brussel
(Matongewijk, metro Naamsepoort)

Prijs

Buffet en documentaire: € 20
Documentaire: gratis

Subtitle
30 April 2022
Hour info
19:30 - 22:00
Taal
Gesproken: Frans/Lingala. Ondertiteld: Engels.
slideshow_agenda_thumbnail
""
Available
On
Summary

 Eind 2021 werd de Congolese rumba opgenomen op de lijst immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO. 

""

Naar aanleiding van het Afrika Filmfestival organiseren het AfricaMuseum en het Vlaams-Afrikaans Huis Kuumba de vertoning van de documentaire The Rumba Kings (2021, DR Congo, 94 min.), geregisseerd door de Peruviaanse-Amerikaanse filmmaker en journalist Alan Brain. 

Na de documentaire kan het publiek in gesprek gaan met cultureel ondernemer en rumba-expert Klay Mawungu

De bar is open en de Congolese rumba zal niet ontbreken. 

In de jaren vijftig creëerde een generatie Congolese muzikanten een nieuwe opwindende beat: de Congolese Rumba, een mix van traditionele Afrikaanse ritmes en Afro-Cubaanse muziek. Deze muziek veroverde heel Afrika met zijn aanstekelijke groove, meeslepende gitaarlicks en zwoele zang. Met interviews, getuigenissen en archiefbeelden eert The Rumba Kings de legendarische sterren die in de jaren zestig en zeventig de Congolese Rumba over de hele wereld bekend maakten.

 

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=1JD-zEC1H3M

 

 

Place

Vlaams-Afrikaans Huis Kuumba
Waversesteenweg 78
1050 Elsene

Duur
2u30
Prijs

€ 5

Subtitle
12 maart 2022
Hour info
14u00 - 16u30
Taal
Nederlands
slideshow_agenda_thumbnail
""
Available
On
Summary

Op 12 maart 2022 toont het AfricaMuseum in avant-première de documentaire Congo, moederland. Het is de eerste aflevering van een nieuwe reeks van De Nomaden, waarin jonge reporters voor het programma Vranckx (Canvas) naar het buitenland trekken.

""

Is terugkeer een antwoord op racisme? Jeugdwerker, activist en opiniemaker Don Pandzou (34), een Belgische jongere met Congolese roots, zoekt het uit. Opgroeien in België was voor Don geen makkelijke ervaring. Racisme en discriminatie lieten emotionele littekens na. Daarom vecht hij jarenlang vurig tegen racisme in onze samenleving, maar de strijd naar gelijkwaardigheid strandt op een bittere vaststelling: 'Ik zal nooit goed genoeg zijn om Belg onder de Belgen te zijn'. Hij gelooft niet langer dat racisme bij ons ooit zal verdwijnen. In het moederland Congo gaat hij op zoek naar antwoorden op de frustraties waartegen hij aanbotst.

 

Programma

 • 14u00: Deuren open
   
 • 14u30: Verwelkoming door Guido Gryseels (directeur AfricaMuseum) en podcastmaker Reine Nkiambote en introductie door Rudi Vranckx, Adriaan Loore, Don Pandzou en Job Van Nieuwenhove
   
 • 15u: Vertoning van de reportage ‘Congo, moederland’
   
 • 15u30: Gesprek met Kevin Kabongo (Waka Waka Generation vzw), Sandrine Ekofo (Broederlijk Delen), Tresor Loumeka Lumuanganu (artiestennaam M13) en Nadia Nsayi(AfricaMuseum) onder leiding van Reine Nkiambote 
   
 • 16u30: Signeersessie met Don Pandzou en Lieven Kandolo, auteurs van Yaya na leki 

 

 

 

Place

AfricaMuseum
Leuvensesteenweg 13
3080 Tervuren

Prijs

Deelname is gratis maar inschrijven is verplicht: 
- Avant-première: gratis
- Avant-première + bezoek aan het museum: € 6