ReThinking Collections

Hoe kunnen we de oorsprong van collecties achterhalen? Welke nieuwe inzichten levert deze kennis over de oorsprong op? En wat is de toekomst van deze collecties, binnen en buiten de muren van musea?

""

 Rondleiding Museumtalk: Het lege vitrinesyndroom

Op 19 januari 2024 opent ReThinking Collections haar deuren in het AfricaMuseum, een nieuwe tijdelijke tentoonstelling die gewijd is aan herkomstonderzoek.

De collecties in het AfricaMuseum werden grotendeels verworven tijdens de koloniale periode in de huidige DR Congo. Herkomstonderzoek en het daarmee verbonden thema van restitutie krijgen steeds meer aandacht in maatschappelijke en politieke debatten. Maar hoe kunnen we de oorsprong van collecties achterhalen? Welke nieuwe inzichten levert deze kennis op? En wat is de toekomst van de collecties, binnen en buiten de muren van musea?

De tentoonstelling toont de huidige uitdagingen en de gediversifieerde aanpak bij het herkomstonderzoek. Uiteenlopende en soms onverwachte collecties komen aan bod, waarbij vragen rond vandaag omstreden erfgoed niet uit de weg worden gegaan. Daarnaast verkent de tentoonstelling nieuwe perspectieven op de toekomst van koloniale collecties.

ReThinking Collections is geïnspireerd op de recente publicatie (RE)MAKING COLLECTIONS. Origins, Trajectories & Reconnections / LA FABRIQUE DES COLLECTIONS: Origines, trajectoires & reconnexions, van Sarah Van Beurden, Didier Gondola & Agnès Lacaille (red.), reeks ‘Studies in Social Sciences and Humanities’, vol. 181. Tervuren : KMMA, 2023.