Herdenkingswandeling en performance ter nagedachtenis van de Congolese slachtoffers van de Belgische mensentuinen

Waarom werden 267 Congolezen naar België gebracht in 1897?

Hoe verliep hun verblijf in Tervuren?

Welke erkenning en herdenking krijgen ze vandaag?

""

Op Allerheiligen nodigen het AfricaMuseum en Change asbl je uit voor een herdenkingswandeling. In de omgeving van het huidige museum vond in 1897 de koloniale tentoonstelling van de Belgische koning Leopold II plaats. Congolezen werden tentoongesteld in wat we nu een mensentuin noemen. Tijdens de wandeling staat een gids stil bij 10 plaatsen rond het museum die een stuk koloniale geschiedenis meedragen. 

Ekia, Gemba, Kitukwa, Mpela, Zao, Samba en Mbange zijn zeven Congolezen die omkwamen in juli en augustus 1897 in Tervuren. Ze maakten deel uit van 267 Congolezen die in mensentuinen in het Park van Tervuren werden tentoongesteld. De zeven graven liggen naast de parochiekerk Sint-Jan Evagelist.

Na de wandeling brengen de Congolese artiesten van Faire-Part en Waza een performance ‘Je moet het zien om te geloven’, om hulde te brengen aan bovengenoemde overledenen, maar ook aan andere Congolezen die tijdens in België georganiseerde universele tentoonstellingen zijn omgekomen:

  • Sabo, Bitio, Isokoyé, Manguesse, Binda, Mangwanda en Pezo, zeven Congolezen die omkwamen in 1894. Zij maakten deel uit van 144 Congolezen die werden tentoongesteld in de mensentuin van de wereldtentoonstelling in Antwerpen.
  • Juste Bonaventure Langa, een baby die stierf op 8 mei 1958 na de Universele Expo 58 en begraven werd in het gemeentelijk kerkhof van Tervuren.

 

De wandeling is een samenwerking met Georgine Dibua. Haar vereniging Bakushinta organiseert rondleidingen en herdenkingsmomenten in Brussel. 

 

Dit evenement is een van de activiteiten die gepland zijn tijdens het bezoek van het kunstcentrum WAZA (Lubumbashi) en het Collectif Faire-Part (Kinshasa) in het kader van het HOME-project.

 

De wandeling voert u doorheen het park. Voorzie aangepaste kledij. 

 

 

11u - 14u

AfricaMuseum (Leuvensesteenweg 13, 3080 Tervuren)

Parochiekerk Sint-Jan Evangelist

Doelgroep
Vanaf 12 jaar
Deelnemers
Max. 20 deelnemers
Taal
Nederlands en Frans
Prijs

Gratis maar inschrijven is verplicht