Het AfricaMuseum ondertekent de Verklaring van Dakar
Van 25 tot 27 april 2023 kwamen 60 Afrikaanse en Europese museumdirecteuren bijeen op een internationaal forum in het Musée des Civilisations noires in Dakar, Senegal. Het forum werd afgesloten met de ondertekening van de Verklaring van Dakar, die de samenwerking tussen musea in Afrika en in Europa wil versterken.
Het doel van deze eerste editie was een netwerk te creëren om een ambitieus programma van multilaterale partnerschappen tussen musea in Afrika en Europa te realiseren.
“Het samenbrengen van 60 museumdirecteuren is historisch. In Dakar is een netwerk geboren, een forum om samen aan een gemeenschappelijke toekomst te werken. Het is een grote stap vooruit, op de nog lange en spannende weg voor ons om wederzijds begrip te bevorderen”, aldus Hamady Bocoum, directeur van het Musée des Civilisations noires in Dakar en voorzitter van de stuurgroep, en Guido Gryseels, vice-voorzitter van de stuurgroep en voormalig algemeen directeur van het AfricaMuseum in Tervuren.
Er werden drie grote thema’s besproken om de toekomst van musea vorm te geven: collecties, tentoonstellingen en capaciteitsversterking.
“Het AfricaMuseum was één van de organiserende musea van de conferentie. We lanceerden alvast een nieuw samenwerkingsinitiatief met het Musée des Civilisations noires in Dakar. Beide musea bundelen hun expertise en middelen om nieuwe culturele en wetenschappelijke projecten op te zetten, zoals een nieuwe reizende tentoonstelling die de culturele banden in het Bantoe-taalgebied in de verf zal zetten. In die context geeft het AfricaMuseum drie topstukken in bruikleen aan het Musée des Civilisations noires”, zegt kersvers directeur Bart Ouvry.
Deze conferentie in Dakar was een eerste stap in het mandaat van directeur Ouvry: “Internationale culturele en wetenschappelijke samenwerking is alvast een prioriteit van het AfricaMuseum” aldus directeur Ouvry.
Verklaring van Dakar
Wij, museumdirecteuren uit 38 Afrikaanse en Europese landen, samen aanwezig in het Musée des Civilisations noires in Dakar van 25 tot 27 april 2023, bevestigen onze ambitie om samen te bouwen aan een gemeenschappelijke toekomst in een perspectief van dialoog tussen culturen waarvan Léopold Sédar Senghor een van de grootste voorvechters was.
In de overtuiging dat musea een belangrijke rol spelen in het bevorderen van vrede en wederzijds begrip, gaan wij samen de uitdaging aan om partnerschappen te realiseren en te versterken om zo een antwoord te kunnen bieden op hedendaagse uitdagingen en om een geest van wederzijds vertrouwen en respect door te geven aan de toekomstige generaties.
De functie van musea is om verleden, heden en toekomst met elkaar te verbinden, zowel hier als elders, en het wederzijds begrip te bevorderen. Onze musea zijn geen nostalgische plaatsen, maar dynamische, levendige plekken die mee bouwen aan het erfgoed van morgen.
Hoewel het erfgoed van Afrika lange tijd enkel vanuit een etnografische visie benaderd werd, is het een levende rijkdom, met potentieel dankzij de kracht van de beelden waarvan de interpretatie de huidige en toekomstige samenleving bouwt.
Samen verbinden wij ons ertoe om samen met de gemeenschappen onze krachten te bundelen om de collecties zowel in Afrika als in Europa te documenteren, te bewaren en te herinterpreteren en ze ter beschikking te stellen van het publiek via digitalisering, onderzoek, educatie en tentoonstellingen.
Samen zullen wij onze manier van werken herdenken door meer te vertrouwen op endogene kennis en expertise om ons beter aan te passen aan de klimaatuitdagingen en te werken aan milieuvriendelijke ruimtes.
Wij zijn van mening dat met meerdere partners samen werken aan de ontwikkeling van gezamenlijke reizende tentoonstellingen, die zowel in Afrika als in Europa te zien zijn, een instrument is om de verhalen die onze visie op de wereld vormen te transformeren en om onze hernieuwde toegewijde partnerschappen te promoten.
Deze ambities hebben ons geïnspireerd om een duurzaam netwerk op te bouwen in overeenstemming met het wereldwijde culturele bestuur op het gebied van musea zoals belichaamd door UNESCO.
Wij verbinden ons hier, collectief en individueel, elk in ons eigen land, om deze fakkel te dragen.
Dakar, 27 april 2023
Een 60-tal museumdirecteuren uit 38 Afrikaanse landen, (Benin, Botswana, Burkina Faso, Kameroen, Tsjaad, Ivoorkust, DR Congo, Ethiopië, Gabon, Ghana, Guinee-Bissau, Lesotho, Liberia, Mali, Mauritanië, Mozambique, Namibië, Niger, Nigeria, Senegal, Seychellen, Sierra Leone, Zuid-Afrika, Tanzania, Oeganda, Rwanda, Zambia, Zimbabwe) en 10 Europese landen (Oostenrijk, België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Noorwegen, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk), waren samen aanwezig in Dakar.