Talking Objects

AfricaMuseum Podcast

Dwaal mee rond in de labo’s, bureaus en archieven van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika om de wetenschappers die hier werken te ontmoeten. Ontdek in deze podcastreeks de fascinerende verhalen achter acht objecten, die elk door een wetenschapper werden uitgekozen. Sommige objecten zijn te bewonderen in het museum, andere maken deel uit van het dagelijkse onderzoek. Maar één ding hebben ze allemaal gemeen: ze dragen een stukje van de passie van de onderzoekers voor hun domein in zich.

 • #8: Goma’s “mystical beast of burden”

  In deze aflevering stuiven we de heuvels af met verhalen over de chukudu, de grote houten scooters die cruciaal zijn voor de ontwikkeling van de stad Goma in de DR Congo, samen met Theodore Trefon, een expert op het gebied van milieugovernance en -ontwikkeling in Congo.

  Podcast met Nederlandse ondertitels op Youtube bekijken

  Chukudu. Fiets. DR Congo, s.d. Hout, rubber, metaal. Inv. RENO.332.

 • #7: Unraveling the notes and scribbles in a linguist’s field notebook

  Wat doen linguïsten tijdens veldwerk? In deze aflevering pluizen we met linguïste Maud Devos uit hoe haar voorgangers in de jaren 1950 te werk gingen om Bantoetalen te bestuderen.

  Podcast met Nederlandse ondertitels op Youtube bekijken

  A.E. Meeussen. Nota’s over het Lega. Jaren 1950. Inv. RENO.312.

 • #6: What can a lion’s skull teach us about population genetics?

  In deze aflevering kijken we recht in de muil van een leeuw. Samen met moleculair biologe Nathalie Smitz bestuderen we een leeuwenschedel en leren meer over populatiegenetica bij leeuwen in Tanzania. 

  Schedel van een Felis leo bleyenberghi (holotype). Katanga provincie, DR Congo, ca. 1920. Inv. R.G. 1220.

 • #5: Volcano maps and trying to predict eruptions

  Hoe kunnen we uitbarstingen opsporen voor ze zich voordoen en de systemen voor vroegtijdige waarschuwing verbeteren? In deze aflevering neemt geoloog Benoît Smets ons mee naar lavameren en actieve vulkanen in de Virunga-streek.

  Thonnard, R.L.G., Denaeyer, M.E., Antun, P., 1965. Carte Volcanologique des Virunga, Feuille n°1: groupe occidental. Schaal 1/50.000, Nationaal Centrum voor Vulkanologie, Ministerie van Onderwijs en Cultuur, België.

 • #4: A new life: aided by conservation, a dance costume moves again

  In deze aflevering bewonderen we een danskostuum dat ooit door de Pende in Congo werd gebruikt. Restauratrice Siska Genbrugge vertelt welke uitdagingen haar team tegenkwam bij de conservatie en restauratie van dit complexe stuk.

  Danskostuum. Katanga, RD Congo [Pende]. Verzameld door Albert Maesen, 1953. Inv. EO.1953.74.5400.

 • #3: A fish tale from Lake Edward

  Waarom zou een vis met opzet zijn tanden verliezen? In deze aflevering vissen we uit welke vreemde gewoontes vissen in het Edwardmeer hebben ontwikkeld, en zien we evolutie aan het werk met visbioloog Nathan Vranken.

  Haplochromis relictidens. Edwardmeer, Oeganda. inv. RMCA 2017.006.P.007.

 • #2: From log to timber in the Congolese rainforest

  We bestuderen de gigantische boomstronk van een razend populaire houtsoort. In deze aflevering snijden we het fragiele evenwicht aan tussen internationale houthandel en duurzaam bosbeheer met expert ter zake Nils Bourland (KMMA, Center for International Forestry Research en Research & Solutions Development).

  Podcast met Nederlandse ondertitels op Youtube bekijken

  Afrormosia. Stamschijf. Compagnie Forestière de Transformation (CFT), Province Orientale, RD Congo. S.d. Bois (Pericopsis elata). Gift van CFT, 2015. Inv. TW6882.

 • grave_460.JPG

  #1: Things are not always what they seem: a Central African Tutankhamun’s grave

  Hoe interpreteren archeologen wat ze zien, maar ook wat ze niet zien? We spitten het verhaal uit van een Centraal-Afrikaanse graftombe met archeoloog Alexandre Livingstone-Smith.

  Podcast met Nederlandse ondertitels op Youtube bekijken

  Reconstructie van graf T53. Bijzonder rijke begraving uit het Klassiek Kisaliaan. Sanga, Upemba, Haut-Lomami, RD Congo. Kisaliaancultuur 900-1200 na Chr. Aardewerk, metalen (ijzer, koper), steen, been. Opgraving J. Nenquin, 1957, inv. PO.0.0.79491-PO.0.0.79565.