Projecten
GRAC
Studie van de biodiversiteit en de moleculaire evolutie van minerende motten uit het Afrotropische gebied (Lepidoptera, Gracillariidae)
De hedendaagse benadering van evolutionaire, ecologische en beschermingsonderwerpen van Afrotropische diersoorten vereist een multidisciplinaire methodologie die enkel kan bereikt worden door een internationaal samenwerkingsverband op te richten. De onopgeloste problemen binnen de verschillende studie-onderwerpen van de Lepidoptera in het Afrotropische gebied zijn legio en daarom wordt één groep als model gekozen. Wij menen dat de geselecteerde doelgroep de manieren van macro- en micro-evolutie in dit gebied weerspiegelt en daardoor als pionier kan dienen voor het beantwoorden van fundamentele vragen, zoals de verspreiding van schadelijke soorten. Wij kozen de familie Gracillariidae als doelgroep. Met 1848 beschreven soorten is dit een van de soortenrijke families binnen de Lepidoptera. Hoewel de faunistiek, alfa-taxonomie en autecologie van deze kleine motten redelijk goed bekend zijn in het Holarctische gebied, is er slechts zeer weinig bekend uit het Afrotropische gebied, waar een groot aantal nieuwe soorten op beschrijving wacht.
Het algemene doel van dit projectvoorstel is de patronen en processen te bestuderen die aan de grond liggen van de biodiversiteit van de Afrotropische Gracillariidae fauna en het waardplantgebruik van deze kleine vlinders. Daarom zullen omvattende genetische, ecologische, morfologische en biogeografische gegevens bijeengebracht worden voor een representatief aantal soorten. Deze nieuw bijeengebrachte gegevensset zal toelaten om een reeks fundamentele vragen te beantwoorden over de evolutie en de diversifiëring van de Afrotropische Gracillariidae en de relaties tussen de minerende mot en haar waardplant in het Afrotropische gebied. De verkregen moleculaire gegevens zullen het mogelijk maken om fylogenieën op te stellen welke gebruikt zullen worden om de alfa-taxonomie en de systematiek van de bestudeerde groepen te herzien. De moleculaire barcodegegevens van al het Afrotropische insectenmateriaal bewaard in het KMMA zullen bijdragen om de soorten beter af te grenzen. Ook zal de studie van de chemische communicatie tussen de Afrotropische Gracillariidae worden ingevoegd. Door het voorgestelde samenwerkingsverband zijn er raakvlakken met de lopende, internationale DNA-barcoding programma's en het project "Tree of Life". De tijdens het project verkregen biodiversiteitsgegevens zullen op het internet worden gedigitaliseerd, gecatalogiseerd en gepubliceerd.
Ten einde de doelen van dit projectvoorstel te verwezenlijken wordt een partnership-netwerk voorgesteld en wordt de samenvoeging van de verkregen gegevens en hun analyse besproken.
Hoofdonderzoeker:
- Jurate De Prins
Datum:
2009 2012Medewerkers:
- Jurate De Prins
- Marc De Meyer