Literaire ontmoeting met geschiedenis - Bookutani

Naar aanleiding van 125/5 jaar selecteerde het museum verschillende voorstellen van individuen en organisaties uit de Afrikaanse diaspora in België. De leden van Bookutani stellen hun project voor.

Meer info en inschrijving (in het Frans)

 

""

Een kennismaking met Congo (DRC) via de schrijvers van het land en zijn diaspora, dat is wat Bookutani voorstelt in het museum met een literaire uitwisseling en rondleiding in aanwezigheid van Congolese auteurs. Dit initiatief wil de geschiedenis en de cultuur van Congo belichten via de literatuur en het publiek uitnodigen om de thema's die in bepaalde zalen van het museum te zien zijn, beter te begrijpen.

Wij zijn van mening dat een van de belangrijkste taken van het AfricaMuseum erin moet bestaan de cultuur van het Afrikaanse continent en van Congo in het bijzonder te belichten, te tonen en te promoten. Dit is tot op zekere hoogte ook de rol van de literatuur als spiegel van een bepaalde samenleving en dus van haar cultuur en omgeving. Congolese literatuur biedt in dat opzicht een fundamentele en primaire bron van inzicht in de contextualisering van de geschiedenis en de cultuur van Congo, waarmee rekening moet worden gehouden in het historische en culturele verhaal dat het museum zijn bezoekers aanbiedt.
 
Bookutani (een woordspeling tussen "book" in het Engels en "bokutani", dat "ontmoeting" betekent in het Lingala) is een vereniging die begin 2021 werd opgericht door leden van de Congolese diaspora die zich inzetten voor de promotie van de Congolese literatuur. Ons collectief is vooral actief in België en Congo. Bookutani wil de literatuur van Congo promoten via vier acties:
 
- een literaire prijs (Prix Emilie-Flore Faignond) voor een jonge auteur
- een literair programma (Mikanda) in samenwerking met Radio Mbote
- een bibliotheek met boeken voor inventarisatie-, promotie- en tentoonstellingsdoeleinden
- literaire promotie-evenementen (literaire cafés, boekpromotie, vertegenwoordiging van auteurs)

Contact: bookutani@gmail.com