AfricaSunday - Internationale dag van de biodiversiteit

22 mei 2022

Op zondag 22 mei 2022 staat AfricaSunday, een maandelijks initiatief van het AfricaMuseum, in het teken van de Internationale dag van de biodiversiteit. Het programma biedt een rondleiding over hout en een MuseumTalk over klimaatverandering aan. 

 

Rondleiding Hout

zondag 22 mei 2022 | van 13u00 tot 14u30 | vanaf 16 jaar | gratis met toegangsticket museum

Wist je dat het evenaarsregenwoud in het midden van Afrika veel essentiële functies voor mens, dier en plant vervult, maar steeds meer bedreigd wordt door illegale houtkap?
Deze rondleiding draait om tropisch hout, woud en (natuur)behoud. Een gids laat de groep kennismaken met de anatomie van hout en enkele internationale verdragen die het duurzaam gebruik van het regenwoud ondersteunen en opent zo de discussie. Tot slot krijgt de groep de kans om zich te laten inspireren door houten gebruiks- en kunstvoorwerpen van houtbewerkers uit Centraal-Afrika, en de vele manieren waarop hout werd ingezet.

 

MuseumTalk - Klimaatverandering: wat nu?

van 15u00 tot 17u00 | volwassenen en studenten | gratis met verplichte inschrijving

Het AfricaMuseum nodigt twee sprekers uit voor een MuseumTalk. Onderzoeker Valerie Trouet en activiste Philsan Osman delen hun inzichten met elkaar. Trouet ziet bomen als een belangrijke bondgenoot. Osman vraagt meer aandacht voor ecofeminisme. Het gesprek wordt ingeleid door Hans Beeckman, hoofd van de dienst Houtbiologie bij het museum. 

Na het gesprek is er de mogelijkheid om boeken te kopen en te laten signeren. 

Wie zijn de sprekers?
Prof. dr. Valerie Trouet maakte haar masterthesis en doctoraat aan de wetenschappelijke instelling van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika. Ze bestudeert al meer dan twintig jaar de klimaatverandering aan de hand van jaarringen van bomen. Wereldwijd wordt ze erkend als een van de topexperts op het vlak van dendrochronologie. Ze is verbonden aan de University of Arizona (VS). Voor haar boek Wat bomen ons vertellen kreeg ze de Jan Wolkers Prijs 2020 voor het beste Nederlandstalige natuurboek. 

Philsan Osman is co-auteur van Voor wie willen we zorgen? Ecofeminisme als inspiratiebron.  Ze studeert Afrikaanse Talen en Culturen aan de UGent en werkt bij zowel Black History Month Belgium als online feministische tijdschrift Spijker Magazine. Ze komt uit Somalië en is aspirant-schrijfster, activist en community builder.

 

 

 

AfricaMuseum
Leuvensesteenweg 13
3080 Tervuren

Doelgroep
Vanaf 16 jaar
Taal
Nederlands
Prijs

Gratis mits toegangsticket museum