Keti Koti: dag der vrijheden

De Belgisch-Surinaamse vereniging Wimakandra organiseert met de steun van het AfricaMuseum voor het eerst een Keti Koti dag in Tervuren. Op het programma staan catering, gesprekken, theater en muziek. De speciale gasten zijn de Surinaamse ambassadeur Gilbêrt van Lierop en de Nederlandse journaliste en auteur Janice Deul. 
 

""

Sinds enkele jaren is er in België meer aandacht voor de koloniale geschiedenis. Hoe gaat buurland Nederland om met zijn slavernijverleden? 

Op 1 juli vieren steeds meer Nederlanders Keti Koti (‘verbroken ketens’). Op deze dag wordt stilgestaan bij de afschaffing van de slavernij in Suriname en op de voormalige Nederlandse Antillen. In 2023 was dat honderdvijftig jaar geleden en de laatste jaren gaan er steeds meer stemmen op om van Keti Koti een officiële vrije dag te maken. 

Dit jaar neemt de vzw Wimakandra het initiatief om voor het eerst een Keti Koti dag te organiseren in het AfricaMuseum. Op die manier wil de vereniging de band tussen de Surinaamse gemeenschap in Nederland en België versterken en de gezamenlijke geschiedenis met het Afrikaanse continent in de kijker zetten. 

 

Programma

12:00 – 14:00 u.  

Onthaal met waterritueel, muziek en catering 

14:15 – 17:00 u.

Mariska de Jong modereert

de namiddag.  

Verwelkoming door Hellen Veldbloem (Wimakandra), Gilbêrt van Lierop (ambassadeur Suriname) en Bart Ouvry (directeur AfricaMuseum)

Lezing Keti Koti: Waarom we de afschaffing van de slavernij moeten herdenken en vieren Janice Deul (schrijver in Nederland)

Tussenkomst 'Afrikaanse verbinding' - Steve Nzitunga (boekhandelaar in Antwerpen) 

Theatervoorstelling van Ik ben Black & Proud met de vereniging Difrenti Rutu

Muziek van Warimbo Krioro

17:00   

Einde

12:00 – 17:00 u.

Plaats

AfricaMuseum 

Taal
Nederlands
Prijs

Het evenement is gratis, maar voor 10 euro kan je het museum bezoeken. 

Info

Contact
nadia.nsayi.madjedjo@africamuseum.be
0474 84 53 64