Swahili, meertaligheid en ontwikkeling in Oost-Afrika

Swahili is vandaag wellicht de bekendste Afrikaanse taal. Maar hoe werd Swahili van een kleine kusttaal die al rond het jaar 500 ontstond de belangrijkste omgangstaal van Oost-Afrika? Kan men gezien de enorme expansie nog spreken over het Swahili of zijn er verschillende varianten? Klinkt het Swahili in Congo hetzelfde als het Swahili op Zanzibar en wat zijn de gevolgen voor de meertaligheid in de Oost-Afrikaanse landen? 

poster van lezing door Maud Devos over Swahili

Swahili is vandaag wellicht de bekendste Afrikaanse taal. Velen onder ons kennen zelfs enkele woordjes al was het maar omdat ze op “safari” gingen of vanwege de film “the lion king”. Maar hoe werd Swahili van een kleine kusttaal die al rond het jaar 500 ontstond de belangrijkste omgangstaal van Oost-Afrika? Kan men gezien de enorme expansie nog spreken over het Swahili of zijn er verschillende varianten? Klinkt het Swahili in Congo hetzelfde als het Swahili op Zanzibar en wat zijn de gevolgen voor de meertaligheid in de OostAfrikaanse landen? In de meeste van deze landen is meertaligheid de norm.

Maar al sinds de koloniale periode werd meertaligheid geproblematiseerd: koloniale talen werden opgelegd, Afrikaanse talen geünificeerd en gestandaardiseerd. Zelfs in de ontwikkelingssamenwerking geldt meertaligheid soms als een probleem. Denk maar aan het onderwijs. Als algemeen aanvaard wordt dat onderwijs in de moedertaal het beste is voor jonge leerlingen, hoe 
moet dat dan in een land als Tanzania met meer dan 120 talen? Kan het Swahili een oplossing zijn of ligt de oplossing eerder in een heroriëntatie weg van een eentalige ideologie in de richting van meertaligheid?

Maud Devos is medewerker Afrikaanse linguïstiek van het AfricaMuseum en docent Swahili aan de Rijksuniversiteit Gent. 

Programma:
• Verwelkoming door schepen van ontwikkelingssamenwerking Kristina Eyskens.
• Lezing door Maud Devos.
• Afsluitend woordje door de voorzitter van de GROS Walter Kennes, gevolgd door een korte receptie.

More info

Gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking, 
tel 02 766 53 03
gros@tervuren.be

van 10 - 12u

Gemeentehuis De Zevenster, Raadszaal De Eik
Markt 7a - 3080 Tervuren

Duur
2u
Taal
nederlands
Prijs

Gratis zonder reservering