Résonance

Jean-Michel Basquiat et l'Univers Kongo

Van 7 september tot 19 november 2022 stelt de galerij Gradiva onder de titel van de tentoonstelling Résonance, Jean-Michel Basquiat et l'Univers Kongo, een nieuw esthetisch experiment voor. Het nodigt de bezoeker uit om zich door emotie te laten leiden in de formele dialoog die het tot stand brengt tussen de tekeningen van Jean-Michel Basquiat (1960-1988) en krachtige Nkisi Nkonde machtsfiguren uit de Kongo cultuursfeer uit het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren. De tentoonstelling biedt inzicht in de werken en hun ziel.

""

Het Kongo-gedeelte van de tentoonstelling werd toevertrouwd aan Julien Volper, conservator van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, en Bernard Dulon, deskundige op het gebied van oude Afrikaanse kunst.

Een twintigtal opmerkelijke 'nagelfetisjen', antropomorfe en zoömorfe Nkisi Nkonde beelden (Democratische Republiek Congo, Republiek Congo en Angola), zijn geselecteerd uit de collecties van het museum en worden hier voor het eerst aan het publiek getoond. Deze selectie wordt aangevuld met een aantal speciale uitleningen om aan de behoeften van de tentoonstelling te voldoen.

 

Scenografie: René Bouchara.

Curatoren: Romain Brun, Alexandra Dubourg, Bernard Dulon, Julien Volper.

 

De tentoonstelling wordt gepresenteerd door de galerij Gradiva, in samenwerking met de galerieën Bernard Dulon en Enrico Navarra.

Het kwam tot stand met de steun van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika.

Extra muros tentoonstelling
Van maandag tot zaterdag, van 10u tot 18.30u

Galerie Gradiva

9, quai Voltaire

75007 Paris

Prijs

Gratis