Expo

Hour info
14:30 - 17:30 u.
Taal
Frans
Available
On
Summary

De vzw aFreeKam organiseert samen met het AfricaMuseum een herdenking van koning Yakaumbu Kamanda Lumpungu, een koninklijke en emblematische figuur van het Songye-volk. Op 1 september 2024, precies 88 jaar na zijn tragische executie door het Belgische koloniale bestuur, nodigen wij u uit om zijn geschiedenis en nalatenschap te herontdekken. Dit bijzondere evenement vindt plaats in het kader van de tijdelijke tentoonstelling ReThinking Collections. In de tentoonstelling kan je de halsketting van de koning zien. 

Op het programma: kasàlà (Afrikaans poëtisch eerbetoon), rondetafel bezoek aan de tentoonstelling en cocktail. 

""

Wie was Yakaumbu Kamanda Lumpungu? 

Ytal Yambo Bena Lumpungu: "Yakaumbu Kamanda Lumpungu was een visionair leider, niet uit zijn lood te slaan; hij drukte zijn stempel op zijn volk met zijn verlicht socio-economisch bestuur, bedachtzame politieke strategie en een niet te stoppen inzet voor de bescherming en de belangen van zijn gemeenschappen. Zijn verhouding tot het koloniaal bestuur was moeilijk; hij liep niet binnen de lijntjes en eiste onafhankelijkheid. Het leverde hem de angst en haat van de onderdrukkers op. De vendetta die volgde kreeg een triest hoogtepunt in een publieke ophanging, bedoeld om terreur te zaaien en hem weg te halen uit het collectief geheugen. Door deze wandaad kreeg hij echter net de status van martelaar en werd hij het symbool van de weerstand tegen de koloniale onderdrukking."

Waarom deelnemen?

•    om een van de koninklijke sleutelfiguren uit de Congolese geschiedenis te (her)ontdekken
•    om deel te nemen aan boeiende discussies over de nalatenschap en impact van koning Yakaumbu Kamanda Lumpungu.
•    om experts en nakomelingen van de koning te ontmoeten
•    om te genieten van een gezellige en culturele uitwisseling.

Place

Het evenement is een initiatief van prinses Ytal Yambo Bena Lumpungu, een afstammeling van de koning en coördinator van aFreeKam. 

Plaats

AfricaMuseum (Leuvensesteenweg 13, 3080 Tervuren)

Contact
afreekam1@gmail.com 
0465614193

Prijs

Gratis

Available
On
Summary

Het musée du Nouveau Monde in La Rochelle presenteert de tijdelijke tentoonstelling Baz’Art! Kunst en handel bij de Kongo, in samenwerking met het AfricaMuseum.

In de 19e eeuw vestigen westerse privéhandelsmaatschappijen zich op verschillende plaatsen op het Afrikaanse continent. In Centraal-Afrika was het gebied tussen Cabinda en de regio van de beneden-Congo bijzonder gewild bij sommige van deze maatschappijen, waarvan de hoofdkantoren zich in Frankrijk, Engeland, Portugal of Nederland bevonden.
Door middel van allianties en contracten 'naar de gebruiken van het land' met lokale leiders, behorend tot de zogenaamde Kongo-culturen, vestigden zij factorijen, dat wil zeggen winkels waar verschillende soorten goederen te koop of te ruil werden aangeboden. Deze factorijen verkochten niet alleen, maar kochten ook een aantal producten (ivoor, oliehoudende zaden ...) die met name door Afrikaanse karavanen werden aangevoerd.
Deze regio van Centraal-Afrika bleef tijdens de koloniale periode een belangrijke commerciële rol spelen. Dit feit zorgde er ook voor dat de Kongo-bevolking bevoorrechte toegang had tot een aantal Europese vervaardigde voorwerpen, die zij verwierven lang voordat andere culturen, die verder landinwaarts lagen, dat konden.
De tentoonstelling laat zien hoe mensen en voorwerpen van elders invloed hadden op het dagelijks leven en dus op de inheemse ambachtelijke en artistieke producties. De lokale bevolking wist te profiteren van het bestaan van een nieuwe klantenkring die producten 'made in Kongo' wilde kopen. Sommige casestudy's onthullen ook dat de Kongo-bevolking al lang voor de 19e eeuw contact had met Europeanen, vooral met betrekking tot de slavenhandel.

Curator: Julien Volper

Auteurs catalogus KMMA: Mathilde Leduc-Grimaldi, Julien Volper, Madelon Dewitte en Célia Charkaoui

Alternative date info
Extra murostentoonstellingen
Place

Musée du Nouveau Monde

10 rue Fleuriau
17000 - La Rochelle

Voor meer informatie

Prijs

€ 8 Volwassene

Hour info
19:30 - 21:00u
Taal
Nederlands
Available
On
Summary

Momenteel loopt in het AfricaMuseum ReThinking Collections, een tentoonstelling over  herkomstonderzoek. In het kader van deze tijdelijke expo stelt de Nederlandse onderzoeker Jos van Beurden op 27 maart zijn nieuw boek voor: Het lege-vitrinesyndroom. Lastige vragen over koloniale collecties. Bart Ouvry, directeur van het museum, sluit de talk af. Moderator is Tine Geunis, Diensthoofd Publiek & Partners. 

""

Waarover gaat het boek?

Nederland en andere Europese landen zeggen bereid te zijn om roofkunst aan oud-koloniën terug te geven. Maar de daad bij het woord voegen blijkt lastig. 

In Het lege-vitrinesyndroom vertelt Jos van Beurden, deskundig in koloniale roofkunst, over drie grote obstakels bij teruggave van koloniaal bezit. Ondanks een veranderende houding beslissen Europese overheden nog altijd over het herkomstonderzoek naar de collecties en willen ze de zeggenschap erover nauwelijks afstaan aan hun oud-koloniën. 

Ook particuliere verzamelaars en kunsthandelaren opereren voorzichtig en houden zich angstvallig stil over hun objecten uit voormalige koloniën. Daar zitten geroofde stukken bij maar oud-koloniën hebben daar zelden weet van, laat staan dat zij weten hoe ze die kunnen claimen. Hoe komen we daarover meer aan de weet?

En als eenmaal het besluit valt voorwerpen terug te brengen, dan doen zich vaak spanningen voor tussen regeringen enerzijds en lokale oud-eigenaren (etnische minderheden en oude vorstenhuizen) anderzijds. Wie is de rechtmatige eigenaar? 

Van Beurden laat zie hoe vandaag de dag met deze obstakels wordt omgegaan. Het lege-vitrinesyndroom helpt de discussie over restitutie van koloniaal erfgoed verder te brengen.

Wie is Jos van Beurden? 

Sinds begin jaren 1990 heeft Jos Van Beurden zich gericht op het onderzoek naar de bescherming van het cultureel erfgoed van het mondiale zuiden. Eerst ging dat over de lopende illegale handel in kunst en antiquiteiten, en sinds 2009 over koloniale roofkunst. Met zijn onderzoek en publicaties heeft hij geholpen om het onderwerp ‘restitutie van koloniale collecties’ in Nederland en daarbuiten op de agenda te plaatsen. In 2021 verscheen zijn boek Ongemakkelijk Erfgoed – Koloniale collecties en teruggave in de Lage Landen (Zutphen). 
 

Prijs

Online en gratis

Na inschrijving en enkele dagen voor het evenement ontvang je de link. 

Subtitle
ReThinking Collections
Hour info
14 - 17u
Available
On
Summary

Heb je vragen? Stel ze gerust aan onze curatoren, de standing guides, op de eerste dag van het openingsweekend!

""
Taal
Nederlands
Available
On
Summary

Wil je de tijdelijke tentoonstelling in het AfricaMuseum bezoeken? Wil je dat doen met uitleg van een gids? Van januari tot september 2024 organiseert het museum elke laatste zondag van de maand een rondleiding. 

""

De collecties in het museum werden grotendeels verworven tijdens de koloniale periode in de huidige Democratische Republiek Congo. Herkomstonderzoek en het daarmee verbonden thema van restitutie (teruggave) krijgen steeds meer aandacht in maatschappelijke en politieke debatten. Maar hoe kunnen we de oorsprong van collecties achterhalen? Welke nieuwe inzichten levert deze kennis op? En wat is de toekomst van de collecties, binnen en buiten de muren van musea?

Deze rondleiding vindt plaats in het kader van ReThinking Collections, de tijdelijke tentoonstelling over herkomstonderzoek.

Alternative date info
28 januari, 25 februari, 31 maart, 28 april, 26 mei, 30 juni, 28 juli, 25 augustus, 29 september, 27 oktober, 24 november
Place

Plaats

AfricaMuseum

Duur
Van 15.00 tot 17.00u
Deelnemers
Maximum 20 deelnemers
Prijs

10 euro

Info

Wil je een rondleiding op een ander moment? Dat kan! Stuur een mailtje naar reservations@africamuseum.be of bel 02 769 52 00.

Prijs: 100 euro (exlusief toegangsticket)

slideshow_agenda_thumbnail
""
Available
On
Summary

Hoe kunnen we de oorsprong van collecties achterhalen? Welke nieuwe inzichten levert deze kennis over de oorsprong op? En wat is de toekomst van deze collecties, binnen en buiten de muren van musea?

""

ReThinking Collections is een tijdelijke tentoonstelling over herkomstonderzoek. De collecties in het AfricaMuseum werden grotendeels verworven tijdens de koloniale periode in de huidige DR Congo. Herkomstonderzoek en het daarmee verbonden thema van restitutie krijgen steeds meer aandacht in maatschappelijke en politieke debatten.

Subtitle
Tijdelijke expo - OACPS (21.11.2022 > 14.12.2022)
Hour info
11:00 > 18:00.
Available
On
""

In het kader van de 10e top van de Organisatie van staten in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (OEACP) in Luanda, Angola, vindt een  tentoonstelling plaats in Brussel.

Het AfricaMuseum is met 14 stukken aanwezig op deze tentoonstelling. De tentoonstelling is voornamelijk gewijd aan de kunst en de geschiedenis van Angola en wil de culturele toe-eigening en trots bevorderen via machtsfiguren, symbolen van koningschap en vrouwelijkheid waarvan Angola een voorloper is, met name via koningin Nzinga.
 

De tentoonstelling is een initiatief van Nicole Kanda en wordt georganiseerd in samenwerking met het OEACP en het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (AfricaMuseum). Het team van Nicole Kanda presenteert rondleidingen en culturele activiteiten in samenwerking met het AfricaMuseum, Belgïk Mojaïk en Bamko. 

 

Culturele programmatie: enkel beschikbaar in het Frans

 

 

 

Place

Extra muros
OEACP
Waterleidingsstraat 118 - 1050 Brussel

Prijs

Gratis

Subtitle
Jean-Michel Basquiat et l'Univers Kongo
Hour info
Van maandag tot zaterdag, van 10u tot 18.30u
Available
On
Summary

Van 7 september tot 19 november 2022 stelt de galerij Gradiva onder de titel van de tentoonstelling Résonance, Jean-Michel Basquiat et l'Univers Kongo, een nieuw esthetisch experiment voor. Het nodigt de bezoeker uit om zich door emotie te laten leiden in de formele dialoog die het tot stand brengt tussen de tekeningen van Jean-Michel Basquiat (1960-1988) en krachtige Nkisi Nkonde machtsfiguren uit de Kongo cultuursfeer uit het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren. De tentoonstelling biedt inzicht in de werken en hun ziel.

""

Het Kongo-gedeelte van de tentoonstelling werd toevertrouwd aan Julien Volper, conservator van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, en Bernard Dulon, deskundige op het gebied van oude Afrikaanse kunst.

Een twintigtal opmerkelijke 'nagelfetisjen', antropomorfe en zoömorfe Nkisi Nkonde beelden (Democratische Republiek Congo, Republiek Congo en Angola), zijn geselecteerd uit de collecties van het museum en worden hier voor het eerst aan het publiek getoond. Deze selectie wordt aangevuld met een aantal speciale uitleningen om aan de behoeften van de tentoonstelling te voldoen.

 

Scenografie: René Bouchara.

Curatoren: Romain Brun, Alexandra Dubourg, Bernard Dulon, Julien Volper.

 

De tentoonstelling wordt gepresenteerd door de galerij Gradiva, in samenwerking met de galerieën Bernard Dulon en Enrico Navarra.

Het kwam tot stand met de steun van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika.

Alternative date info
Extra muros tentoonstelling
Place

Galerie Gradiva

9, quai Voltaire

75007 Paris

Prijs

Gratis

Subtitle
Wetenschap & cultuur in het Koninklijk Paleis 2022
Hour info
10.30u tot 17.00u - gesloten op maandag
Available
On
Summary

De verschillende instellingen die tot de Programmatorische Federaal Overheidsdienst Wetenschapsbeleid horen werken opnieuw samen aan deze thematentoonstelling.

""

Deze tentoonstelling maakt duidelijk dat wetenschap en kunst essentieel zijn voor de toekomst van onze planeet. De POD Wetenschapsbeleid die heel wat expertise in zijn rangen telt, onder andere op het gebied van geologie, kunstgeschiedenis, astrofysica, archeologie, biologie en archivistiek, wil opnieuw zoeken naar een antwoord op de vragen van de burgers over toekomst die voor sommigen onzeker lijkt.

Aan de hand van uitzonderlijke stukken waaruit de rijkdom blijkt van onze federale erfgoedcollecties en een reeks didactische panelen waarop de verschillende departementen van het wetenschapsbeleid emblematische projecten voorstellen, nodigt de tentoonstelling “Onze toekomst veiligstellen” ons uit oog te hebben voor diverse thematieken, te weten het beheersen van de opwarming van de planeet, de observatie van de aarde, de digitalisering van de collecties, het maritiem onderzoek en de poolmissies.

De toekomst veiligstellen betekent weten en begrijpen wat het verleden was en wat nu leeft, zodat we er lessen uit kunnen trekken voor een meer verantwoordelijke en duurzame manier van plannen.


Het AfricaMuseum presenteert twee houtstalen die de “arbre de l'authenticité” voorstellen. De “arbre de l’authenticité” is een spectaculaire woudreus in Yangambi, een UNESCO-biosfeerreservaat in DR Congo waar wetenschappers van het AfricaMuseum samen met Congolese partners onderzoek doen naar de invloed van het klimaat op koolstofopslag in regenwouden. Deze boom trekt al tientallen jaren de aandacht van heel wat bezoekers in Yangambi. De “arbre de l’authenticité” is van de botanische soort Pachyelasma tessmannii. Het is een zogenaamde paradoxale soort: ze heeft zwaar hout (veel koolstof per volume) en vertoont toch een snelle groei, wat goed is voor het opvangen van koolstofdioxide. Wetenschappers van het KMMA hebben daarom experimentele percelen aangeplant met als doel koolstof op te slaan en zo het klimaat op aarde te stabiliseren. 

Place

Koninklijk Paleis, Brussel

Prijs

Gratis

Info

Een bezoek aan het Koninklijk Paleis is gratis maar reserveren op voorhand is verplicht.

Hour info
Zon verteldag: 10 april 2022 om 11u00, 13u30, 15u00
Available
On
Summary

Dit lichtkunstwerk brengt je dichter bij de zon dan ooit tevoren.

SUN

Laat je fascineren door de schoonheid van onze dichtstbijzijnde ster met deze levensechte voorstelling van de zon. Een 3D-projectie met state-of-the-art telescoopbeelden op een gigantische, hangende bol van 6 meter doorsnee toont 10 weken uit het leven van onze zon. Rook- en geluidseffecten maken de unieke beleving compleet. Dichter bij de zon kwam je nooit.

SUN  is een installatie van de Britse kunstenaar Alex Rinsler en zonne-expert prof. Robert Walsh (University of Central Lancashire). Met deze installatie in het AfricaMuseum, in samenwerking met het Solar-Terrestrial Centre of Excellence in Ukkel, is het spectaculaire kunstwerk voor het eerst buiten het Verenigd Koninkrijk te zien.

De zon bepaalt het leven en klimaat op deze wereldbol. Door toedoen van de mens verandert het klimaat. De klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen voor de mensheid. Het AfricaMuseum en het Solar-Terrestrial Centre of Excellence doen wereldwijd toonaangevend onderzoek naar de zon en het klimaat op aarde. De installatie in de permanente tentoonstelling van het AfricaMuseum laat je hiermee kennis maken.

 

Zon verteldag

Op zondag 10 april brengen bevlogen vertellers Afrikaanse en Scandinavische verhalen over de zon voor kleine en grote zonneliefhebbers. Neem een plaatsje bij het lichtkunstwerk en duik in de wereld van aardvarkens, vleermuizen en het noorderlicht tijdens een van de vertelmomenten.
Inschrijven gebeurt ter plaatse.

Praktische info

  • Datum: 10 april 2022
  • Uur (in het NL): 11u00, 13u30, 15u00 en verhaal noorderlicht: 16u00, 16u30
  • Leeftijd: vanaf 5 jaar
  • Prijs: gratis mits toegangsticket museum
  • Inschrijven is niet nodig

 

 

SUN is een samenwerking van

logos

 

Alternative date info
Tijdelijke installatie
Place

AfricaMuseum
Leuvensesteenweg 13
3080 Tervuren

Prijs

inbegrepen in het toegangsticket tot het museum