Expo

Subtitle
Tijdelijke expo - OACPS (21.11.2022 > 14.12.2022)
Hour info
11:00 > 18:00.
Available
On
""

In het kader van de 10e top van de Organisatie van staten in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (OEACP) in Luanda, Angola, vindt een  tentoonstelling plaats in Brussel.

Het AfricaMuseum is met 14 stukken aanwezig op deze tentoonstelling. De tentoonstelling is voornamelijk gewijd aan de kunst en de geschiedenis van Angola en wil de culturele toe-eigening en trots bevorderen via machtsfiguren, symbolen van koningschap en vrouwelijkheid waarvan Angola een voorloper is, met name via koningin Nzinga.
 

De tentoonstelling is een initiatief van Nicole Kanda en wordt georganiseerd in samenwerking met het OEACP en het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (AfricaMuseum). Het team van Nicole Kanda presenteert rondleidingen en culturele activiteiten in samenwerking met het AfricaMuseum, Belgïk Mojaïk en Bamko. 

 

Culturele programmatie: enkel beschikbaar in het Frans

 

 

 

Place

Extra muros
OEACP
Waterleidingsstraat 118 - 1050 Brussel

Prijs

Gratis

Subtitle
Jean-Michel Basquiat et l'Univers Kongo
Hour info
Van maandag tot zaterdag, van 10u tot 18.30u
Available
On
Summary

Van 7 september tot 19 november 2022 stelt de galerij Gradiva onder de titel van de tentoonstelling Résonance, Jean-Michel Basquiat et l'Univers Kongo, een nieuw esthetisch experiment voor. Het nodigt de bezoeker uit om zich door emotie te laten leiden in de formele dialoog die het tot stand brengt tussen de tekeningen van Jean-Michel Basquiat (1960-1988) en krachtige Nkisi Nkonde machtsfiguren uit de Kongo cultuursfeer uit het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren. De tentoonstelling biedt inzicht in de werken en hun ziel.

""

Het Kongo-gedeelte van de tentoonstelling werd toevertrouwd aan Julien Volper, conservator van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, en Bernard Dulon, deskundige op het gebied van oude Afrikaanse kunst.

Een twintigtal opmerkelijke 'nagelfetisjen', antropomorfe en zoömorfe Nkisi Nkonde beelden (Democratische Republiek Congo, Republiek Congo en Angola), zijn geselecteerd uit de collecties van het museum en worden hier voor het eerst aan het publiek getoond. Deze selectie wordt aangevuld met een aantal speciale uitleningen om aan de behoeften van de tentoonstelling te voldoen.

 

Scenografie: René Bouchara.

Curatoren: Romain Brun, Alexandra Dubourg, Bernard Dulon, Julien Volper.

 

De tentoonstelling wordt gepresenteerd door de galerij Gradiva, in samenwerking met de galerieën Bernard Dulon en Enrico Navarra.

Het kwam tot stand met de steun van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika.

Alternative date info
Extra muros tentoonstelling
Place

Galerie Gradiva

9, quai Voltaire

75007 Paris

Prijs

Gratis

Subtitle
Wetenschap & cultuur in het Koninklijk Paleis 2022
Hour info
10.30u tot 17.00u - gesloten op maandag
Available
On
Summary

De verschillende instellingen die tot de Programmatorische Federaal Overheidsdienst Wetenschapsbeleid horen werken opnieuw samen aan deze thematentoonstelling.

""

Deze tentoonstelling maakt duidelijk dat wetenschap en kunst essentieel zijn voor de toekomst van onze planeet. De POD Wetenschapsbeleid die heel wat expertise in zijn rangen telt, onder andere op het gebied van geologie, kunstgeschiedenis, astrofysica, archeologie, biologie en archivistiek, wil opnieuw zoeken naar een antwoord op de vragen van de burgers over toekomst die voor sommigen onzeker lijkt.

Aan de hand van uitzonderlijke stukken waaruit de rijkdom blijkt van onze federale erfgoedcollecties en een reeks didactische panelen waarop de verschillende departementen van het wetenschapsbeleid emblematische projecten voorstellen, nodigt de tentoonstelling “Onze toekomst veiligstellen” ons uit oog te hebben voor diverse thematieken, te weten het beheersen van de opwarming van de planeet, de observatie van de aarde, de digitalisering van de collecties, het maritiem onderzoek en de poolmissies.

De toekomst veiligstellen betekent weten en begrijpen wat het verleden was en wat nu leeft, zodat we er lessen uit kunnen trekken voor een meer verantwoordelijke en duurzame manier van plannen.


Het AfricaMuseum presenteert twee houtstalen die de “arbre de l'authenticité” voorstellen. De “arbre de l’authenticité” is een spectaculaire woudreus in Yangambi, een UNESCO-biosfeerreservaat in DR Congo waar wetenschappers van het AfricaMuseum samen met Congolese partners onderzoek doen naar de invloed van het klimaat op koolstofopslag in regenwouden. Deze boom trekt al tientallen jaren de aandacht van heel wat bezoekers in Yangambi. De “arbre de l’authenticité” is van de botanische soort Pachyelasma tessmannii. Het is een zogenaamde paradoxale soort: ze heeft zwaar hout (veel koolstof per volume) en vertoont toch een snelle groei, wat goed is voor het opvangen van koolstofdioxide. Wetenschappers van het KMMA hebben daarom experimentele percelen aangeplant met als doel koolstof op te slaan en zo het klimaat op aarde te stabiliseren. 

Place

Koninklijk Paleis, Brussel

Prijs

Gratis

Info

Een bezoek aan het Koninklijk Paleis is gratis maar reserveren op voorhand is verplicht.

Hour info
Zon verteldag: 10 april 2022 om 11u00, 13u30, 15u00
Available
On
Summary

Dit lichtkunstwerk brengt je dichter bij de zon dan ooit tevoren.

SUN

Laat je fascineren door de schoonheid van onze dichtstbijzijnde ster met deze levensechte voorstelling van de zon. Een 3D-projectie met state-of-the-art telescoopbeelden op een gigantische, hangende bol van 6 meter doorsnee toont 10 weken uit het leven van onze zon. Rook- en geluidseffecten maken de unieke beleving compleet. Dichter bij de zon kwam je nooit.

SUN  is een installatie van de Britse kunstenaar Alex Rinsler en zonne-expert prof. Robert Walsh (University of Central Lancashire). Met deze installatie in het AfricaMuseum, in samenwerking met het Solar-Terrestrial Centre of Excellence in Ukkel, is het spectaculaire kunstwerk voor het eerst buiten het Verenigd Koninkrijk te zien.

De zon bepaalt het leven en klimaat op deze wereldbol. Door toedoen van de mens verandert het klimaat. De klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen voor de mensheid. Het AfricaMuseum en het Solar-Terrestrial Centre of Excellence doen wereldwijd toonaangevend onderzoek naar de zon en het klimaat op aarde. De installatie in de permanente tentoonstelling van het AfricaMuseum laat je hiermee kennis maken.

 

Zon verteldag

Op zondag 10 april brengen bevlogen vertellers Afrikaanse en Scandinavische verhalen over de zon voor kleine en grote zonneliefhebbers. Neem een plaatsje bij het lichtkunstwerk en duik in de wereld van aardvarkens, vleermuizen en het noorderlicht tijdens een van de vertelmomenten.
Inschrijven gebeurt ter plaatse.

Praktische info

  • Datum: 10 april 2022
  • Uur (in het NL): 11u00, 13u30, 15u00 en verhaal noorderlicht: 16u00, 16u30
  • Leeftijd: vanaf 5 jaar
  • Prijs: gratis mits toegangsticket museum
  • Inschrijven is niet nodig

 

 

SUN is een samenwerking van

logos

 

Alternative date info
Tijdelijke installatie
Place

AfricaMuseum
Leuvensesteenweg 13
3080 Tervuren

Prijs

inbegrepen in het toegangsticket tot het museum

Subtitle
Artistiek project van Arno Luzamba Bompere
Hour info
14u00-17u00: meet and greet
Available
On
""

03/02/2022 > 06/03/2022 : installatie van de kunstenaar in de permanente expo van het museum.
05/03/2022 > 06/03/2022 : de kunstenaar zal aanwezig zijn om zijn werken toe te lichten.

 

In het kader van de expo Mensentuin. Koloniale tentoonstellingen wereldwijd lanceerde de afdeling Educatie & Cultuur een oproep  om culturele en educatieve projecten in te dienen. 
Acht projecten werden geselecteerd. Zij krijgen van het AfricaMuseum (financiële) ondersteuning voor specifieke activiteiten in het kader van de expo.

Bilili ya lobi (Schaduwen van gisteren en morgen) is een project over de geschiedenis en de herinnering van universele en koloniale tentoonstellingen. Dit project stelt een dialoog tussen verleden en het heden voor.
De grondstof voor zijn schilderijen, foto's, video's, installaties en performances vindt hij in archieven. Hij geeft archieffoto's een nieuw leven als silhouetten (of zijn het spoken?) van mannen en vrouwen. 

 

Arno Luzamba Bompere is een beeldend kunstenaar uit de Democratische Republiek Congo. Hij woont en werkt in Straatsburg. Luzamba is afgestudeerd aan de Académie des Beaux-arts in Kinshasa en aan de Haute École des Arts du Rhin in Straatsburg. In zijn artistieke benadering verkent hij verschillende onderwerpen zoals identiteit, het lichaam, reizen, wereldnieuws, mensentuinen, geschiedenis en geheugen. 

 

 

 

 

 

Place

AfricaMuseum
Leuvensesteenweg 13
3080 Tervuren

Prijs

Gratis met toegangsticket museum of met combi-ticket om ook de tijdelijke expo te bezoeken.

Available
On
""

Europa, Oxalà toont het werk van eenentwintig Europese kunstenaars en intellectuelen wier familie afkomstig is uit de voormalige kolonies. Deze ‘kinderen van keizerrijken’, geboren en getogen in een postkoloniale context, stellen een reflectie voor over hun erfgoed, herinnering en identiteit.

Hun ouders en grootouders zijn geboren en woonden in Congo, Angola, Guinee, Benin, Algerije en Madagaskar, en deze kunstenaars hebben niet alleen de stemmen, geluiden en gebaren geërfd, maar ook de beelden en herinneringen van hun oorspronkelijke culturen, het uitgangspunt voor uitgebreide research in historische archieven. Als een gevolg daarvan leiden hun artistieke producties tot een originele benaderingswijze van racisme, de dekolonisatie van de kunsten en de deconstructie van het koloniale denken. De manier waarop sommige van hen hedendaagse taal en traditionele procedés combineren, vormt een essentiële bijdrage tot het hedendaagse Europa. 

Via hun werk laat Europa, Oxalà de creatieve kracht van de hedendaagse Europese culturele diversiteit zien en opent het nieuwe perspectieven voor het concept van Europa zelf.

Europa, Oxalá is een tijdelijke tentoonstelling die eerst werd getoond in het MUCEM in Marseille (20.10.2021 > 16.01.2022), het museum Calbouste Gulbenkian in Lissabon, Portugal (03.03.2022 > 30.05.2022) en vanaf oktober 2022 in het AfricaMuseum.
De commissarissen van de tentoonstelling zijn Antonió Pinto Ribeiro (Universiteit van Coimbra, Portugal), Katia Kameli (kunstenaar) en Aimé Mpane (kunstenaar).

 

Publicaties in het kader van de expo

 

 

 

 

Alternative date info
Tijdelijke tentoonstelling
Place

AfricaMuseum
Leuvensesteenweg 13
3080 Tervuren

Subtitle
Sculptures from Southwest Congo
slideshow_agenda_thumbnail
""
Available
On
Summary

Enkel beschikbaar in het Frans of Engels.

 

 

 

 

 

 

Share

 

Alternative date info
Expo extra-muros
Place

Musée du Quai Branly - Jacques Chirac
37 Quai Branly
F - 75007 Paris

Info

Une exposition du

en partenariat avec l'AfricaMuseum.

Subtitle
Koloniale tentoonstellingen wereldwijd
Available
On
""

De nieuwe tentoonstelling Mensentuin. Koloniale tentoonstellingen wereldwijd focust op het fenomeen van mensen als ‘levende tentoonstellingsobjecten’. De expositie bevat uitzonderlijke beelden en documenten die soms nooit eerder werden tentoongesteld.

Deze reizende tentoonstelling werd voor het eerst georganiseerd in Parijs (Musée du quai Branly) in 2012. Vanaf 9 november 2021 zal de expo te zien zijn in het AfricaMuseum naar aanleiding van de koloniale tentoonstelling van 1897, die 125 jaar geleden plaatsvond in Tervuren. Het museum nodigt de bezoekers uit om na te denken over de impact van mensentuinen.

De aandacht gaat uit naar de Congolese ‘namaakdorpen’ die te zien waren in Tervuren, alsook in Antwerpen (1885 en 1894) en Brussel (1958), maar ook naar andere mensentuinen die wereldwijd werden georganiseerd om personen uit alle werelddelen tentoon te stellen. Sommigen overleefden hun aanwezigheid in het westen niet.

Al deze tentoonstellingen bewogen tussen populair vermaak en wetenschappelijke fascinatie. Meer dan anderhalf miljard toeschouwers kwamen naar de ‘inferieure andere’ kijken. 

Kunstenaars Teddy Mazina en Roméo Mivekannin leveren een belangrijke bijdrage tot de tentoonstelling. 

Daarnaast biedt het museum ook een uitgebreide culturele programmatie aan. Maandelijks zullen onder meer gesprekken plaatsvinden over kolonisatie, dekolonisatie en (anti)racisme. 

Commissarissen van de tentoonstelling zijn de historici Pascal Blanchard (Onderzoeksgroep ACHAC), en Maarten Couttenier en Mathieu Zana Etambala (beiden verbonden aan het AfricaMuseum).

 

 

Logo Belspo

Logo Belgium Partner in Development

Logo Nationale Loterij

Logo Achac

Logo Fondation Lilian Thuram

Logo Hang'Art

Alternative date info
Tijdelijke tentoonstelling
Place

AfricaMuseum
Leuvensesteenweg 13, 3080 Tervuren

Subtitle
Wetenschap en Cultuur in het Koninklijk Paleis te Brussel
Taal
Nederlands, Frans, Engels en Duits
Available
On

Vanaf 20 juli kan u deze tentoonstelling online bezoeken.

Ieder jaar bieden de tien Federale Wetenschappelijke Instellingen het Belgisch en internationaal publiek een originele visie op kunst en wetenschap via een selectie van kunstwerken of onderzoeksobjecten uit het federale culturele en wetenschappelijke erfgoed. 

Dit jaar zal de tentoonstelling virtueel zijn en de Federale Wetenschappelijke Instellingen laten u samen met Sciensano, CINEMATEK, het Nationaal Geografisch Instituut (NGI) en de Coördinatiecel van het BCCM-Consortium (Belgian Co-ordinated Collections of Micro-organisms) van BELSPO een selectie van kunstwerken, voorwerpen of films rond het thema Geboorte ontdekken. 

Het thema 'geboorte en oorsprong' in ruime zin is een terugkerend thema bij heel wat onderzoekers werkzaam op soms sterk uiteenlopende vakgebieden, onder andere bij astrofysici, historici, archeologen, biologen, artsen, geologen en paleontologen. Vanop hun respectieve vakgebied bekijken zij het thema 'geboorte' vanuit hun eigen specifieke gezichtshoek. Hoe zijn het heelal, de hemel en de aarde ontstaan? Hoe komt een levend wezen tot leven? Hoe ontstaan natuurfenomenen? Welke culturele praktijken zijn geassocieerd aan de geboorte en hoe ze begrijpen? Waarom worden documenten als geboortebewijzen bewaard?

 

Geboorte: gebruiken en rituelen in Centraal-Afrika (vroeger en nu)

Het AfricaMuseum is aanwezig met objecten en films rond het thema 'Geboorte in Afrika'.

De geboorte van een kind is een belangrijke gebeurtenis. Daarom hebben mensen overal ter wereld gebruiken en rituelen rond zwangerschap en geboorte. In Centraal-Afrika focusten die vaak op de vruchtbaarheid van de vrouw en op het welzijn van het pasgeboren kind. Naamgevingsprocedures en kleine amuletten zorgden voor spirituele bescherming. Een aantal van deze gebruiken zijn nog steeds actueel. 

 

 

 

 

 

Place

Virtuele tentoonstelling

Prijs

Gratis