Muzikale tour met Monik Tenday

AfricaSunday - 19 februari 2023

Tussen geboorte en dood. In Afrika, net als elders, gaan belangrijke momenten in het leven gepaard met riten en ceremonies die vaak een zeer lange geschiedenis hebben. 
Met haar stem, haar gitaar en haar kennis van Congo neemt Monik Tenday u mee door het museum via de Grote Rotonde en de zaal Rituelen en Ceremonies
De tournee eindigt met liedjes uit haar repertoire. Tijdens de muziekworkshop wordt het publiek getrakteerd op een kort concert in de vier nationale talen van Congo: Lingala, Swahili, Tshiluba en Kikongo. 
 

Wie is Monik Tenday?
Zij is een Europese kunstenaar van Afrikaanse afkomst en is geboren in Mbuji-Mayi (Kasai) en is een Congolese artieste-muzikante uit de Democratische Republiek Congo. Via haar (groot)ouders draagt Monik Tenday de erfenis van een rijk artistiek erfgoed met zich mee. Na haar lager en middelbaar onderwijs in Lubumbashi en vervolgens in Kinshasa, koos ze voor de muziekafdeling van het Nationaal Instituut voor de Kunsten (I.N.A.). Ze werd behouden als lerares klassieke gitaar vanaf het moment dat ze afstudeerde tot nu. 
"Je vous regarde" (2008) is het eerste album uit haar carrière. Dit album maakte haar reputatie. Ze trad verschillende keren op in Kinshasa (Centre Wallonie Bruxelles, Centre Culturel Français), in andere landen in Afrika (Congo-Brazza, Mali) en in België (Francofolies, Bozar, Muziekpublique, Bruxelles-les-Bain). 
In 2009 won ze de ontdekkingsprijs van de Pan-African Trophy of Excellence "Mwana mboka", wat haar ertoe aanzette een nieuw album uit te brengen. Dit tweede album heet "L'envol" en wordt gevolgd door "Envol intégral" (2012). Na de release van haar nieuwe album "Opération radar" (2020) en in het verlengde van haar strijd voor mishandelde vrouwen, wilde ze hulde brengen aan vrouwelijke slachtoffers van verkrachting en aan het werk van Nobelprijswinnaar dokter Denis Mukwege.
 

 

> Abonneer je op het Youtube-account van Monik Tenday
> Volg de kunstenaar op Facebook

 

 

 

15:00 - 17:00

AfricaMuseum
Leuvensesteenweg 13, 3080 Tervuren

Taal
Frans
Prijs

4 €

Dit event is bijna volzet. Als je op de hoogte wilt gebracht worden van een volgende editie, stuur ons dan een e-mail.