Concert

Subtitle
Het verhaal achter de Rumba verteld en geïnterpreteerd
Hour info
15.30-16.30u
Taal
Frans
Available
On
""

Op 21 juli organiseert de vereniging Afrik'Aalst een dag in het museum voor haar leden, met rondleidingen voor volwassenen en een muziekworkshop voor kinderen.

Als onderdeel van het evenement nodigen we je uit voor een concert van Congolese Rumba. Het verhaal wordt verteld en vertolkt door Rodriguez Vangama (bas, gitaar, zang) met Yannick Koy (zang), Petit Poisson (gitaar), Pito Fundu (keyboard) en Paulin Lukombo (drums).

Place

Auditorium, AfricaMuseum

Duur
1u
Prijs

Gratis

Hour info
15.00 - 16.30u
Taal
Frans
Available
On
Summary

In het kader van het 125/5 jaar project verwelkomt het AfricaMuseum komiek en humoriste Cécile Djunga.

© Lillo Mendola

Cécile Djunga © Lillo Mendola

Na een verblijf van 5 weken in Burkina Faso in april 2023, presenteert Cécile Djunga haar nieuwe show in België.

Als Belgische afkomstig uit Congo maakte ze op 33-jarige leeftijd haar eerste reis naar Afrika. Van avonturen tot onthullingen, van verrassingen tot misverstanden, ze ervaart een ware cultuurschok. In de maling worden genomen bij de douane, niet begrijpen dat ze wordt versierd, lachen op het verkeerde moment... allemaal inspiratiebronnen voor deze ritmische, humoristische, goedhartige maar niet minder doortastende one woman show! Met naïviteit en alle energie die we kennen, is haar reis naar een onbekend land een hymne aan de ontmoeting met anderen... en aan de ontmoeting met onszelf.

Place

Auditorium, AfricaMuseum

Duur
1u30
Deelnemers
VOLZET
Prijs

€5 

Subtitle
AfricaMuseum @ De Roma - 16 maart 2023
Hour info
19:30
Available
On
""

De Congolese rumba werd door UNESCO erkend als immaterieel erfgoed in december 2021. Logisch aangezien deze muziek al tientallen jaren in Afrika zegeviert. Rumba Divas is een project dat is ontstaan ​​na deze erkenning.

De plaats van vrouwen in rumba lijkt onbelangrijk, omdat er in vergelijking met mannen maar weinig grote vrouwelijke sterren zijn. Daarom bedacht de Belgisch-Congolese filmmaker Monique Mbeka Phoba de Rumba Divas om de rol van vrouwen in rumba te vieren.

Na Bozar in mei 2022 in Brussel is het de beurt aan De Roma in Antwerpen, in samenwerking met het AfricaMuseum, om drie prachtige zangeressen te verwelkomen: IYENGA, YEMO en MARIE DAULNE.

Drie verschillende stijlen, die de oneindige rijkdom van de rumba laten zien.

Iyenga vermengt rumba met klanken uit haar geboortedorp in het Evenaarsgebied. Ze is een van de meest veelbelovende vrouwelijke talenten van dit moment en komt speciaal uit Kinshasa.

Yemo groeide op in België en woont nu in Londen. In haar liedjes vermengt ze de rumba van haar ouders met de urban sounds van haar generatie, met originaliteit en veel energie.

Al meer dan 25 jaar brengt Marie Daulne, een virtuoze vocale creatie, haar publiek aan het dansen. Dit heeft geleid tot een ongelooflijke internationale carrière! Ze is een kind van de rumba en dat zal ze bewijzen in De Roma. Ze is ook de meter van het project Rumba Divas, dat ze sterk heeft aangemoedigd.

De presentatie van de avond wordt verzorgd door Ndandu Welkenhuysen.

 

In 2023 kan je tussen 8 maart (Internationale vrouwendag) en 30 juni (Congolese onafhankelijkheidsdag) met het ticket van dit evenement het AfricaMuseum gratis bezoeken.

 

 

Place

De Roma
Tunhoutsebaan 286
2140 Borgerhout

Prijs

€ 14 - € 16

08.03.2023 > 30.06.2023:
gratis bezoek aan het AfricaMuseum met het ticket van dit evenement.

 

Subtitle
AfricaSunday - 19 februari 2023
Hour info
15:00 - 17:00
Taal
Frans
Available
On

Tussen geboorte en dood. In Afrika, net als elders, gaan belangrijke momenten in het leven gepaard met riten en ceremonies die vaak een zeer lange geschiedenis hebben. 
Met haar stem, haar gitaar en haar kennis van Congo neemt Monik Tenday u mee door het museum via de Grote Rotonde en de zaal Rituelen en Ceremonies
De tournee eindigt met liedjes uit haar repertoire. Tijdens de muziekworkshop wordt het publiek getrakteerd op een kort concert in de vier nationale talen van Congo: Lingala, Swahili, Tshiluba en Kikongo. 
 

Wie is Monik Tenday?
Zij is een Europese kunstenaar van Afrikaanse afkomst en is geboren in Mbuji-Mayi (Kasai) en is een Congolese artieste-muzikante uit de Democratische Republiek Congo. Via haar (groot)ouders draagt Monik Tenday de erfenis van een rijk artistiek erfgoed met zich mee. Na haar lager en middelbaar onderwijs in Lubumbashi en vervolgens in Kinshasa, koos ze voor de muziekafdeling van het Nationaal Instituut voor de Kunsten (I.N.A.). Ze werd behouden als lerares klassieke gitaar vanaf het moment dat ze afstudeerde tot nu. 
"Je vous regarde" (2008) is het eerste album uit haar carrière. Dit album maakte haar reputatie. Ze trad verschillende keren op in Kinshasa (Centre Wallonie Bruxelles, Centre Culturel Français), in andere landen in Afrika (Congo-Brazza, Mali) en in België (Francofolies, Bozar, Muziekpublique, Bruxelles-les-Bain). 
In 2009 won ze de ontdekkingsprijs van de Pan-African Trophy of Excellence "Mwana mboka", wat haar ertoe aanzette een nieuw album uit te brengen. Dit tweede album heet "L'envol" en wordt gevolgd door "Envol intégral" (2012). Na de release van haar nieuwe album "Opération radar" (2020) en in het verlengde van haar strijd voor mishandelde vrouwen, wilde ze hulde brengen aan vrouwelijke slachtoffers van verkrachting en aan het werk van Nobelprijswinnaar dokter Denis Mukwege.
 

 

> Abonneer je op het Youtube-account van Monik Tenday
> Volg de kunstenaar op Facebook

 

 

 

Place

AfricaMuseum
Leuvensesteenweg 13, 3080 Tervuren

Prijs

4 €

Dit event is bijna volzet. Als je op de hoogte wilt gebracht worden van een volgende editie, stuur ons dan een e-mail.

Subtitle
AfricaSunday - 19 februari 2023
Hour info
10:30 - 15:30
Taal
Frans
Available
On
""

Programma:

  • 10.30 – 13.00 : Inleiding tot de rumba-gitaarPytshens Kambilo laat u deze ochtend kennismaken met de unieke stijl van de rumba-gitaar en de geschiedenis ervan. Deze inwijding is voor alle niveaus. Breng een gitaar mee. Een koffie/croissant om te beginnen en een broodje om te eindigen worden aangeboden.
  • 14.30 – 15.30 : Presentatie van het project 'Lindanda en partitie'
    Het project heeft tot doel het gitaarspel in de cultstukken van de Congolese rumba, die sinds 2022 door de UNESCO op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid is geplaatst, te inventariseren en in partituur om te zetten. Tot nu toe was er geen partituur voor dit belangrijke genre van Afrikaanse muziek. Alles gebeurt op het gehoor, door mondelinge overdracht en instrumentale oefening.
    Deze presentatie gaat gepaard met een showcase van enkele emblematische titels van de Congolese rumba met Diego Higueras (gitaar).
     

Wie is Pytshens Kambilo? 
Hij is een Europese kunstenaar van Afrikaanse afkomst. Hij is een gitarist, zanger, auteur - componist - performer geboren in Kinshasa in Zaïre (nu de Democratische Republiek Congo) in 1977. Kind van een land waar muziek koning is en waaruit de besten zijn voortgekomen (Dr Nico, Franco Luambo, Jean Bosco Mwenda, Papa Noel, Rey Lema, Pepe FellyManuaku, So Kalmery, etc....) Pytshens Kambilo begon zijn muzikale carrière op twaalfjarige leeftijd, als drummer die bierkratten begeleidde. Toen hij zijn passie had ontdekt, speelde hij serieuzer als drummer in het muziekensemble van zijn plaatselijke kerk. Op 18-jarige leeftijd, terwijl hij architectuur studeerde, pakte hij zijn eerste gitaar. Hij heeft het nooit verlaten.
Pytshens Kambilo heeft vier soloalbums en talrijke samenwerkingen op zijn naam staan. Hij werkte samen met Jean Goubald als gitarist en dirigent, Gaël Faye met wie hij twee nummers deelde, Sam Tshintu en Yvon Moupala, voor wie hij een album componeerde, arrangeerde en uitvoerde. Hij werkt ook samen met andere artistieke werelden. Hij creëerde muziek voor shows van tekstzanger Serge Kakudji, dansers Yves Mwamba en Faustin Linyekula.
Pytshens Kambilo is autodidact en geïnteresseerd in overdracht. Hij is de initiatiefnemer van het Lindanda-festival, lindanda betekent gitaar in het Lingala, dat in juni plaatsvindt in Kinshasa en Lubumbashi. Sinds enkele jaren voert hij ook een groot onderzoeksproject uit, "Lindanda en partition", dat tot doel heeft het gitaarspel in de cultstukken van de Congolese rumba te inventariseren en te transcriberen in partituur. In deze context is Pytshens Kambilo in residentie bij het AfricaMuseum waar hij onderzoek doet naar de geluids- en beeldarchieven van de afdeling musicologie. Dit onderzoekswerk moet in digitale vorm beschikbaar worden gesteld om het breed toegankelijk te maken, maar ook via een publicatie die in de loop van 2023 moet verschijnen.

 

 

 

Place

AfricaMuseum
Leuvensesteenweg 13, 3080 Tervuren

Prijs

Gratis mits inschrijving

Meer info over Pytshens Kambilo

Subtitle
Musical readings met Shama Bongo (zang), Sarah Carlier (zang/gitaar) en Rokia Bamba (slam)
Hour info
14:30 - 15:30 - 16:30
slideshow_agenda_thumbnail
""
Available
On
Summary

Drie kunstenaars die, net als degenen die hun creaties delen in de tentoonstelling Europa, Oxalá, in Europa zijn opgegroeid met het erfgoed van hun eigen cultuur. Deze kunstenaars, geïnspireerd door de tentoongestelde producties, bieden een creatie met meerdere geluiden en energieën.

Sarah Carlier, geboren uit een Belgisch-Congolese vader, professioneel gitarist, en een Tsjadische moeder, dichteres en schrijfster, vindt in de muzikale creatie een manier van expressie en openheid naar anderen. Na drie albums, waaronder een live-album opgenomen tijdens een concert in Studio 1 in Flagey, ontstond een vierde opus getiteld Shy Girl, waarop Sarah een vlucht nam en haar fundamenten herontdekte: haar stem, warm en betoverend, gevuld met een zonnegroef, haar spontaniteit en haar creativiteit. Sarah maakt van de opsluiting gebruik om een pauze in te lassen, te componeren en de tijd te nemen om nieuwe klanktexturen te creëren.  
Sterk geïnspireerd door het concept van interdisciplinariteit, werkt Sarah momenteel aan verschillende projecten en samenwerkingen met onder andere het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen in het “Artists in Residence” programma en het AfricaMuseum in Tervuren waar ze momenteel onderzoek doet naar een project over identiteit.  

Nicole Bongo Letuppe alias Shama Bongo treedt al twintig jaar op en werkt mee aan talrijke projecten en albums: Hubert-Félix Thiéfaine, dEUS, Baloji, Fredy Massamba, Arno, Karavan, Mustii, ... Een onclassificeerbare persoonlijkheid met een warme en krachtige stem, ze raakt onze ziel met haar vrijgevigheid. Haar solo EP Mosi, uitgebracht in 2019, gaf haar de gelegenheid om terug te keren naar haar afkomst en haar moedertaal. Deze EP is een uitdrukking van alles waar ze voor staat, alles wat ze leeft en waarneemt met één voet op het Oude Continent en de andere op Moeder Aarde. Een soort rewind tussen vandaag en de dag dat ze als kind haar geboorteland Congo Brazzaville verliet. Dit nieuwe project, dat ook zijn wortels in Afrika heeft om ze te associëren, te mengen, te delen en te sublimeren via verschillende kunstenaars en artistieke steunpunten, is dus een logische voortzetting... 

Rokia Bamba, geboren in Brussel in 1976, was een van de eerste Belgische stemmen die in de ether van de Brusselse vrije radiostations sprak, uitzond en commentaar gaf op hiphopmuziek. Sinds haar jeugd, met een muziekliefhebbende vader, is ze gepassioneerd door muziek. Ze dompelde zich snel onder in de muzikale diversiteit van het Afrikaanse continent en daarbuiten, en scherpte haar oor en vormde haar smaak voor het eclecticisme van de zwarte muziek. Hoewel het spectrum van Rokia Bamba’s muzikale invloeden breed is, is de rode lijn die door elk van haar sets en geluidscreaties loopt sterk en duidelijk. In België hebben weinig vrouwelijke stemmen zich opgeworpen als critici van zogenaamde urban en zwarte muziek (Afrikaans en Afro). Tegelijkertijd vermenigvuldigt ze prestigieuze podia zoals het Massimadi Festival, de Botanique, de Ancienne Belgique, BOZAR, Afropunk Paris... Vandaag, vanaf haar draaitafels, biedt Rokia ons muziek aan als vector van een collectieve beweging, als rallying cry, tegen de stroom in van een industrie die vluchtige muzikale segmenten vermenigvuldigt.  

© Pierre-Yves Jortay Photography - SIROP - QUINQUA

 

 

 

 

Place

AfricaMuseum
Leuvensesteenweg 13
3080 Tervuren

Prijs

Gratis met het ticket voor de permanente tentoonstelling

Subtitle
Trioconcert
Hour info
14:30 - 15:30 - 16:30
Available
On
Summary

Zang, elektrische gitaar, percussie & likembe.

""

Nicole Bongo Letuppe alias Shama Bongo treedt al twintig jaar op en werkt mee aan talrijke projecten en albums: Hubert-Félix Thiéfaine, dEUS, Baloji, Fredy Massamba, Arno, Karavan, Mustii, ... Een onclassificeerbare persoonlijkheid met een warme en krachtige stem, ze raakt onze ziel met haar vrijgevigheid. Haar solo EP Mosi, uitgebracht in 2019, gaf haar de gelegenheid om terug te keren naar haar afkomst en haar moedertaal. Deze EP is een uitdrukking van alles waar ze voor staat, alles wat 
ze leeft en waarneemt met één voet op het Oude Continent en de andere op Moeder Aarde. Een soort rewind tussen vandaag en de dag dat ze als kind haar geboorteland Congo Brazzaville verliet. Dit nieuwe project, dat ook zijn wortels in Afrika heeft om ze te associëren, te mengen, te delen en 
te sublimeren via verschillende kunstenaars en artistieke steunpunten, is dus een logische voortzetting... 

Place

AfricaMuseum
Leuvensesteenweg 13
3080 Tervuren

Prijs

Gratis met het ticket voor de permanente tentoonstelling

Subtitle
Akoestisch duo concert
Hour info
14:30 - 15:30 - 16:30
Available
On
Summary

Zang, akoestische gitaar en kora

""

Sarah Carlier, geboren uit een Belgisch-Congolese vader, professioneel gitarist, en een Tsjadische moeder, dichteres en schrijfster, vindt in de muzikale creatie een manier van expressie en openheid naar anderen. Na drie albums, waaronder een live-album opgenomen tijdens een concert in Studio 1 in Flagey, ontstond een vierde opus getiteld Shy Girl, waarop Sarah een vlucht nam en haar fundamenten herontdekte: haar stem, warm en betoverend, gevuld met een zonnegroef, haar spontaniteit en haar creativiteit. Sarah maakt van de opsluiting gebruik om een pauze in te lassen, te componeren en de tijd te nemen om nieuwe klanktexturen te creëren.  
Sterk geïnspireerd door het concept van interdisciplinariteit, werkt Sarah momenteel aan verschillende projecten en samenwerkingen met onder andere het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen in het “Artists in Residence” programma en het AfricaMuseum in Tervuren waar ze momenteel onderzoek doet naar een project over identiteit.  
 

Place

AfricaMuseum
Leuvensesteenweg 13
3080 Tervuren

Prijs

Gratis met het ticket voor de permanente tentoonstelling

Subtitle
'Figuren uit het verleden en technologieën van het heden'
Hour info
14:00-17:00
Available
On
Summary

Videomapping en geluidscreatie op basis van de visuele en geluidsarchieven van het AfricaMuseum, over de werken van Aimé Mpane in de Grote Rotonde.

""

Benjamin Richard-Foy, alias Ben Richard, is een in 1982 in Bordeaux geboren visueel ontwerper. Hij kwam in 2004 naar Brussel en begon zijn artistieke carrière als DJ. Het is tijdens deze concerten dat hij het belang van scenografie inziet, meer bepaald de koppeling van geluiden aan beelden. In de loop der jaren zal hij de technieken en visuele ervaringen variëren. Na een artistieke residentie in 2021 bij het AKAR-collectief deed Ben Richard onderzoek naar geluids- en beeldarchieven. In zijn performance Figures of the past and technologies of the present zal Ben Richard deze archieven bespelen, transformeren, assembleren en gebruiken als fragmenten in zijn voorstelling.  

Place

AfricaMuseum
Grote rotonde
Leuvensesteenweg 13
3080 Tervuren

Prijs

Gratis met het ticket voor de permanente tentoonstelling.

Subtitle
Open repetitie : muzikale creatie
Hour info
14:00-17:00 - drop in, drop out
Available
On
""

De multidisciplinaire kunstenaar Nada Tshibwabwa (*1990 in Lubumbashi, DRC) is momenteel in residentie in het AfricaMuseum. Hij werkt er op het thema van ecologische kennis in het kader van het Europese project Taking Care.

Op 30 april zijn de repetities open voor het publiek.

Tijdens de repetities kan het publiek kennis maken met de muziek van Nada Tshibwabwa. Drie creaties staan centraal: de nummers Congo, Afrika en Tongo Makambu [Een ochtend vol problemen]. Alle drie knopen ze aan met de zogenaamde traditionele ritmes, de tshinkimbwa in het bijzonder, die zeer aanwezig waren in zijn kindertijd. De nummers Congo en Afrika staan op het album dat binnenkort zal uitkomen. Tongo Makambu werd gecreëerd tijdens zijn residentie, met een liedje van zijn grootvader als uitgangspunt. Deze herinnering weerspiegelt landschappen die door het kolonialisme zijn verstoord, maar ook de toe-eigening van deze landschappen buiten de logica van de uitbuiting om.

Nada Tshibwabwa met Diego Higueras (gitaar), Francis Kappé (slagwerk), Lezin Mpoutou (likembe)

 

 

Place

AfricaMuseum
auditorium
Leuvensesteenweg 13
3080 Tervuren

Prijs

Gratis