Zomerconcert : ‘Dans la peau de Papa Wemba’ [SOLD OUT]

Tijdens de zomervakantie verwelkomt het AfricaMuseum u voor een concert ter ere van Papa Wemba (1949-2016). Chibida, Chabrown Lysha, Costa Pinto, Jordan, Toms Ntale, HBass, Merdie, Hewa Bora et Sandy Bakomi stellen het muzikaal project ‘Dans la peau de Papa Wemba’ (in de huid van Papa Wemba) voor. 

Papa wemba

Wie is Papa Wemba?

Jules Shungu Wembadio Pene Kikumba, aka Papa Wemba, is een Congolees singer-songwriter en acteur. Hij werd geboren in 1949 in Lubefu, Belgisch-Congo (in de huidige provincie Sankuru, in de Democratische Republiek Congo) en stierf in 2016 in Abidjan (Ivoorkust) nadat hij op het podium onwel was geworden. Hij is medestichter en leider van het label Viva la Musica. Hij heeft sterren van de Congolese en Afrikaanse muziek aangetrokken en opgeleid, zoals King Kester Emeneya en Awilo Longomba.

Met zijn carrière van bijna vijftig jaar wordt hij beschouwd als een van de legendes van de Congolese en Afrikaanse muziek. Hij is misschien niet de bedenker van de Congolese rumba, maar hij is wel een pijler ervan en een van de artiesten die dit genre internationale bekendheid bezorgde. Hij lag ook mee aan de grondslag van de soukous. De rumba blijft echter zijn handelsmerk, ondanks andere stijlen die hij in zijn repertoire opneemt, zoals rock, ndombolo en wereldmuziek.

In 1969, richt hij mee Zaïko Langa Langa op. Hij verlaat de groep in 1974, en sticht Isifi Lokolé en nadien Yoka lokole. In 1977 is hij medestichter van Viva La Musica.

Eind jaren 1970 is hij hét gezicht van de SAPE-beweging

Na Tabu Ley Rochereau is hij de tweede Congolese artiest die een contract tekent bij een internationaal platenlabel, Peter Gabriels Real World, bij wie hij drie albums zal uitgeven: Le Voyageur (1992), Émotion (1995), en Molokaï (1998) .

In 1980 brengt hij zijn eerste pan-Afrikaanse hit uit, Analengo. In 1986 verhuist hij naar Frankrijk en verschijnt hij voor het eerst op het scherm in de film La vie est belle. In 1989 raakt hij bekend in de Verenigde Staten met zijn revue Africa Oyé. In 1999 kiest de Italiaanse filmregisseur Bernardo Bertolucci twee van zijn liedjes, Maria Valencia en Le Voyageur voor zijn film Paradiso e Inferno.

15:00-16:00 u

Locatie

AfricaMuseum 

Contact

nadia.nsayi.madjedjo@africamuseum.be
0474 84 53 64 

Prijs

Het concert is uitverkocht.