Rumba Divas

AfricaMuseum @ De Roma - 16 maart 2023
""

De Congolese rumba werd door UNESCO erkend als immaterieel erfgoed in december 2021. Logisch aangezien deze muziek al tientallen jaren in Afrika zegeviert. Rumba Divas is een project dat is ontstaan ​​na deze erkenning.

De plaats van vrouwen in rumba lijkt onbelangrijk, omdat er in vergelijking met mannen maar weinig grote vrouwelijke sterren zijn. Daarom bedacht de Belgisch-Congolese filmmaker Monique Mbeka Phoba de Rumba Divas om de rol van vrouwen in rumba te vieren.

Na Bozar in mei 2022 in Brussel is het de beurt aan De Roma in Antwerpen, in samenwerking met het AfricaMuseum, om drie prachtige zangeressen te verwelkomen: IYENGA, YEMO en MARIE DAULNE.

Drie verschillende stijlen, die de oneindige rijkdom van de rumba laten zien.

Iyenga vermengt rumba met klanken uit haar geboortedorp in het Evenaarsgebied. Ze is een van de meest veelbelovende vrouwelijke talenten van dit moment en komt speciaal uit Kinshasa.

Yemo groeide op in België en woont nu in Londen. In haar liedjes vermengt ze de rumba van haar ouders met de urban sounds van haar generatie, met originaliteit en veel energie.

Al meer dan 25 jaar brengt Marie Daulne, een virtuoze vocale creatie, haar publiek aan het dansen. Dit heeft geleid tot een ongelooflijke internationale carrière! Ze is een kind van de rumba en dat zal ze bewijzen in De Roma. Ze is ook de meter van het project Rumba Divas, dat ze sterk heeft aangemoedigd.

De presentatie van de avond wordt verzorgd door Ndandu Welkenhuysen.

 

In 2023 kan je tussen 8 maart (Internationale vrouwendag) en 30 juni (Congolese onafhankelijkheidsdag) met het ticket van dit evenement het AfricaMuseum gratis bezoeken.

 

 

19:30

De Roma
Tunhoutsebaan 286
2140 Borgerhout

Prijs

€ 14 - € 16

08.03.2023 > 30.06.2023:
gratis bezoek aan het AfricaMuseum met het ticket van dit evenement.