Biënnale van Lubumbashi 2019

Toekomstige genealogieën, verhalen van op de evenaar
""

De Biënnale van Lubumbashi werd in 2008 opgericht op initiatief van de Vereniging Picha – ‘beeld’ in het Swahili - en verkent wat er vandaag gebeurt in de artistieke scene. De Biënnale biedt een platform waar kunstenaars en lokale en internationale culturele actoren hun werk kunnen voorstellen en elkaar kunnen ontmoeten. Het is een van de meest dynamische en experimentele artistieke evenementen op het Afrikaanse continent. 

Deze 6e editie van de Biënnale is getiteld Toekomstige genealogieën, verhalen van op de evenaar en onderzoekt de mogelijkheden om de wereldkaart opnieuw te hertekenen. Congo is het Afrikaanse land dat het langst door de evenaar wordt doorsneden. Het concept van de Biënnale is om die denkbeeldige lijn van de evenaar niet als een afbakening te beschouwen maar als een element van verweving.

2019 - het jaar van de 6e Biënnale - markeert een keerpunt in de geschiedenis: veel Afrikaanse landen staan op het punt om de 60e verjaardag van hun onafhankelijkheid te vieren, de Berlijnse Muur is bijna 40 jaar geleden gevallen en de omwentelingen van 1968 zijn iets meer dan 50 jaar oud. 
Aan de andere kant drijven de tekens van klimaatverandering en de nieuwe golven van feminisme en migratie ons naar een nieuw tijdperk.

Van 26 tot 29 oktober 2019 gaan de openingsdagen van de Biënnale gepaard met verschillende fora die ruimte bieden voor uitwisselingen tussen lokale en internationale onderzoekers, denkers en kunstenaars.

Meer informatie over:

Het AfricaMuseum is partner van de Biënnale van Lubumbashi.

 

 

 

 

De Biënnale wordt georganiseerd in de hele stad op verschillende locaties: het Musée national de Lubumbashi, het Institut des Beaux-Arts, het Complexe La Plage, de Halle de l’Etoile / Institut français, Het Maison Wallonie-Bruxelles, de zoo van Lubumbashi, het Lycée Tuendele, de Golf van Lubumbashi, het station van Lubumbashi en alternatieve ruimtes.