AfricaMuseum Podcast

Talking Objects

Dwaal mee rond in de labo’s, bureaus en archieven van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika om de wetenschappers die hier werken te ontmoeten. Ontdek in deze podcastreeks de fascinerende verhalen achter acht objecten, die elk door een wetenschapper werden uitgekozen. Sommige objecten zijn te bewonderen in het museum, andere maken deel uit van het dagelijkse onderzoek. Maar één ding hebben ze allemaal gemeen: ze dragen een stukje van de passie van de onderzoekers voor hun domein in zich.

 

 • grave_460.JPG

  #1: Things are not always what they seem: a Central African Tutankhamun’s grave

  Hoe interpreteren archeologen wat ze zien, maar ook wat ze niet zien? We spitten het verhaal uit van een Centraal-Afrikaanse graftombe met archeoloog Alexandre Livingstone-Smith.

  Reconstructie van graf T53. Bijzonder rijke begraving uit het Klassiek Kisaliaan. Sanga, Upemba, Haut-Lomami, RD Congo. Kisaliaancultuur 900-1200 na Chr. Aardewerk, metalen (ijzer, koper), steen, been. Opgraving J. Nenquin, 1957, inv. PO.0.0.79491-PO.0.0.79565.

 • #2: From log to timber in the Congolese rainforest

  We bestuderen de gigantische boomstronk van een razend populaire houtsoort. In deze aflevering snijden we het fragiele evenwicht aan tussen internationale houthandel en duurzaam bosbeheer met expert ter zake Nils Bourland (KMMA, Center for International Forestry Research en Research & Solutions Development).

  Afrormosia. Stamschijf. Compagnie Forestière de Transformation (CFT), Province Orientale, RD Congo. S.d. Bois (Pericopsis elata). Gift van CFT, 2015. Inv. TW6882.