Tout passe, sauf le passé | Verteld verleden tijd

AfricaMuseum Podcast

Welke objecten kunnen ons helpen om het koloniale verleden van België beter te begrijpen? En welke belangrijke verhalen vertellen deze voorwerpen over de kolonisatie? Historici en sociale wetenschappers van het AfricaMuseum delen het verhaal achter één voorwerp. Aan de hand daarvan belichten ze fundamentele aspecten van de kolonisatie.

Tout passe sauf le passé | Verteld verleden tijd is een tweetalige podcastreeks.

• Podcast episode 1

Het beeld van Ne Kuko: over koloniale roofkunst & herkomstonderzoek

De herkomst van sommige objecten uit de collectie van het AfricaMuseum is controversieel. Waarom werd cultureel erfgoed geroofd? Historicus en antropoloog Maarten Couttenier traceert haarfijn de gewelddadige geschiedenis van een standbeeld, helemaal terug tot aan het Congolese dorp waar het werd gestolen.

aflevering in het Nederlands

• Podcast episode 2

Identités créées, identités encrées

Rwanda werd in 1924 officieel aan het Belgische koloniale territorium toegevoegd. Historicus Dantès Singiza spreekt over het hoe en het waarom van de identiteitskaarten die voor alle Rwandezen verplicht werden, en welke verregaande gevolgen dat met zich meebracht.

aflevering in het Frans

TRAILER