Tout passe, sauf le passé | Verteld verleden tijd

AfricaMuseum Podcast

Welke objecten kunnen ons helpen om het koloniale verleden van België beter te begrijpen? En welke belangrijke verhalen vertellen deze voorwerpen over de kolonisatie? Historici en sociale wetenschappers van het AfricaMuseum delen het verhaal achter één voorwerp. Aan de hand daarvan belichten ze fundamentele aspecten van de kolonisatie.

Tout passe sauf le passé | Verteld verleden tijd is een tweetalige podcastreeks.

 

 

 • Podcast episode 1

  Het beeld van Ne Kuko: over koloniale roofkunst & herkomstonderzoek

  De herkomst van sommige objecten uit de collectie van het AfricaMuseum is controversieel. Waarom werd cultureel erfgoed geroofd? Historicus en antropoloog Maarten Couttenier traceert haarfijn de gewelddadige geschiedenis van een standbeeld, helemaal terug tot aan het Congolese dorp waar het werd gestolen.

  aflevering in het Nederlands

   

 • Podcast episode 2

  Identités créées, identités encrées

  Rwanda werd in 1924 officieel aan het Belgische koloniale territorium toegevoegd. Historicus Dantès Singiza spreekt over het hoe en het waarom van de identiteitskaarten die voor alle Rwandezen verplicht werden, en welke verregaande gevolgen dat met zich meebracht.

  aflevering in het Frans

   

 • Podcast episode 3

  Op maat van de overheerser: straf en straffeloosheid in de koloniale rechtspraak

  Historicus Mathieu Zana Etambala zoomt in op een foto van een gewelddadige represaille door Belgische militairen op Congolese chefs in de Onafhankelijke Congostaat, in de strijd om de ivoorhandel. Hij toont aan hoe de koloniale justitie geen rechtvaardigheid inhield, maar met twee maten en gewichten werkte.

  aflevering in het Nederlands 

   

 • Podcast episode 4

  Patrice Lumumba à travers sa dernière lettre

  Enkele maanden na de onafhankelijkheid van Congo wordt Patrice Lumumba vermoord. Aan de hand van Lumumba’s laatste brief, geschreven enkele dagen voordien, bespreekt politicoloog Jean Omasombo Tshonda wie Lumumba was, en diens frustraties en hoop voor een echte onafhankelijkheid van zijn land.

  aflevering in het Frans

   

TRAILER