Congo en vitrine. Art africain, muséologie et politique. Les musées de Kinshasa et de Tervuren

Boekvoorstelling met Sarah Van Beurden

MuseumTalks

Sarah Van Beurden & Anne Wetsi Mpoma

Welke geschiedenis verbindt het Institut des Musées nationaux du Zaïre/Congo en het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in België? En hoe speelde de studie en het tentoonstellen van Afrikaanse kunst een rol in de constructie van culturele identiteit en politieke legitimiteit in de late koloniale en post-koloniale periode in Congo?  In Congo en vitrine onderzoekt historica Sarah Van Beurden hoe de dynamieken van de dekolonisatie zich vertaalden in de museumwereld en in internationaal erfgoedbeleid. Ze belicht daarbij de lange geschiedenis van de debatten over restitutie.

 

 

In deze MuseumTalk stelt Sarah Van Beurden haar boek voor, dat een opmerkelijke bijdrage vormt aan het huidige debat rond de dekolonisering van musea, restitutie en het cultuurbeleid voor en na de onafhankelijkheid van de Democratische Republiek Congo. De MuseumTalk wordt geleid door Anne Wetsi Mpoma.

 

Over de sprekers

  • Sarah Van Beurden behaalde een licentiaatsdiploma in de geschiedenis aan de KU Leuven. Ze behaalde nadien haar doctoraat in de geschiedenis aan de University of Pennsylvania en is nu associate professor geschiedenis en African Studies aan de Ohio State University. Ze is lid van de expertgroep van de bijzondere Kamercommissie die zich buigt over het koloniaal verleden.
  • Anne Wetsi Mpoma is kunsthistorica, onafhankelijk curator en dekoloniaal denker. In oktober 2019 richtte ze de Wetsi Art Gallery op. Deze ruimte heeft als startpunt de gebrekkige zichtbaarheid van bepaalde categorieën kunstenaars, en is geheel gewijd aan de herwaardering van artistieke producties van de Afrikaanse diaspora in brede zin. Van 2014 tot 2017 maakte ze deel uit van de groep experts uit de Afrikaanse diaspora die het AfricaMuseum raadpleegde voor de selectie van objecten voor de nieuwe permanente tentoonstelling. Zij is ook lid van de expertengroep die het eerste verslag heeft opgesteld van de federale parlementaire commissie belast met het onderzoek naar het Belgische koloniale verleden.

 


MuseumTalks

Elke maand afspraak met experten, onderzoekers en kunstenaars voor lezingen of boeiende debatten.

> Alle MuseumTalks

 

13u

online

Duur
ongeveer 2 uur
Taal
in het Frans
Prijs

Gratis, maar inschrijven is verplicht.