Lezing

Hour info
10.30 - 19.00u
slideshow_agenda_thumbnail
""
Available
On

Humans Sense Project is een vereniging die werd opgericht om mensen samen te brengen rond Congolese Kunst en Cultuur, opgericht door de Congolese danser Michel Kiyombo. Elk jaar organiseren ze een eendaags festival, waar het kunstencentrum KAAP in Oostende dit jaar de uitvalsbasis voor is.

Dit jaar is ook het AfricaMuseum partner van Congo aan zee. 

Op het programma: 

•    Boekvoorstelling en panelgesprek met auteurs Judi Mesman en Tuly Salumu
•    Congolese specialiteiten (o.a. moambe)
•    Actua-debat over Congo
•    Muziek & spoken word: Congo Echoes door Junior Akwety, Sefora Sam en Jeroen Malaise
•    Interview met auteur Lucas Cathérine
•    Soundscape van Michel Kiyombo

Place

KAAP (Zeedijk, Koning Boudewijnpromenade 10, 8400 Oostende)

Prijs

25 euro (dagticket, inclusief eten)

Hour info
14:00-17:00 (deuren vanaf 13:30)
Taal
Nederlands
Available
On
Summary

Sinds enkele jaren kijkt België op een meer kritische manier naar zijn koloniale geschiedenis. Hoe gaat buurland Nederland om met zijn slavernijverleden? In het kader van 125/5 jaar AfricaMuseum organiseert de Belgisch-Surinaamse vereniging Wimakandra een leesgroep rond een boek dat in 2023 verscheen. Ze nodigen jou uit om Keti Koti van Janice Deul te lezen en vervolgens in gesprek te gaan. 

""

Keti Koti

Janice Deul vertelt in Keti Koti: Waarom we de afschaffing van de slavernij moeten herdenken en vieren de geschiedenis en de oude en hedendaagse tradities van Keti Koti. Bovendien betoogt ze hoe Keti Koti er anno nu uit zou moeten zien, zodat Nederland gezamenlijk voorwaarts kan. Keti Koti is een geïllustreerde gids voor iedereen.Te gebruiken als inleiding, naslagwerk, gids en slijpsteen, met als doel het collectief vergroten van de kennis over Keti Koti, algehele bewustwording en historisch besef rondom thema's als ongelijkheid en vrijheid.

Op 1 juli vieren steeds meer Nederlanders Keti Koti. Op deze dag wordt stilgestaan bij de afschaffing van de slavernij in Suriname en op de voormalige Nederlandse Antillen.

In 2023 is dat honderdvijftig jaar geleden en de laatste jaren gaan er steeds meer stemmen op om van Keti Koti een officiële vrije dag te maken. Ook opinieschrijver Janice Deul maakt zich daar sterk voor. Ons slavernijverleden is een ingewikkeld en gevoelig onderwerp. Dat hebben de reacties op de excuses van premier Mark Rutte nog maar eens blootgelegd. Precies daarom is het van fundamenteel belang dat we allemaal stilstaan bij deze periode uit de geschiedenis.

Wie is de auteur?

Janice Deul is (lifestyle)journalist en coauteur van Little black hair book, een ode aan kroes- en krulhaar. In opiniestukken, columns en lezingen en met haar inspiratieplatform Diversity Rules maakt ze zich sterk voor een inclusief en veilig cultuur- en mediaklimaat.
 

Place

Plaats

Gasthuis Wijnegem (Turnhoutsebaan 199, 2110 Wijnegem)

Prijs

5 euro (soep inbegrepen)

Info

Het boek is beschikbaar in de shop van het museum. 

Available
On
Subtitle
Ontmoetingen / Voorstellingen / Rondetafel
Hour info
14.10: 11:00 - 18:00u/ 15.10: 14:00 - 18:00u
Taal
Frans
Available
On
Summary

Op 14 en 15 oktober 2023 nodigen het AfricaMuseum en Ayoko Mensah (kunstprogrammeur en journalist) het publiek uit voor een kennismaking met (bijna) 30 kunstenaars en onderzoekers tijdens een weekend van netwerkmomenten, debatten en optredens over het artistieke gebruik van de archieven van het museum.

In het kader van het 125/5 programma, dat staat voor de opening van het AfricaMuseum 125 jaar geleden en heropening na een renovatie 5 jaar geleden.

Jonathan Vatunga, Mère et enfant (détail), technique mixte, 2023.

De uitgenodigde kunstenaars, zowel beeldende kunstenaars, filmmakers, muzikanten als performers, ontmoeten elkaar in persoon of online (vanuit het Afrikaanse continent) om hun werk gebaseerd op de vele archieven van het museum (tekst of audiovisueel) voor te stellen aan professionals en het publiek. Ook vindt een discussie over hun werk en ervaringen plaats om zo ruimte te creëren voor een reflectie over hun relatie met het archief en de museuminstelling.

Op zaterdag 14 oktober, toegankelijk voor het publiek, presenteren de kunstenaars hun werk in drie thematische sessies. Een rondetafelgesprek vindt plaats om 14:30, over het thema ‘Appropriating museum archives: what practices? what issues? what problems?’ met historicus Amzat Boukari en onderzoeker Lotte Arndt

Zondag 15 oktober staat in het teken van netwerken en discussies met het publiek, vanaf 14:00 in de auditorium. Reserveren is niet nodig. Ook zal de opening van de tentoonstelling MY NAME IS NO-BODY plaatsvinden in aanwezigheid van fotograaf Teddy Mazina. Reserveren is hier wel nodig.

Het weekend vindt plaats in het Frans.

De volledige lijst met genodigden: On Ying Adila Yip, Eric Androa Mindre, Maximilien Atangana, Hilary Balu, Rokia Bamba, Tatiana Bohm, Sarah Carlier, Matthias De Groof, Beau Disundi, Koenraad Ecker, Eddy Ekete, Johan Grimonprez, Stephane Kabila, Kabeya, Victoire Karera, Jean Kamba, Sixte Kakinda, Pytshens Kambilo, Nicole Letuppe, Johnny Leya, Maliza Liebeskind, Emilio López-Menchero, Frédéric Lubansu, Arno Luzamba, Heritier M. Bilaka, Teddy Mazina, Aimé Mpane, Innocent Muhozi, Freddy Mutombo, Paulvi Ngimbi, Precy Numbi, Haldi Nzia Okudheyo, Rosy Sambwa, Prisca Tankwey, Anne-Françoise Tasnier, Fransix Tenda, Jérémy Tshiyembi Koyoka, Eric Van den Abeele, Jonathan Vatunga…

> (Re)-appropriation, kunstenaarsbiografieën

Place

Locatie

AfricaMuseum

Contact

air@africamuseum.be

Info

Afbeelding : Jonathan Vatunga, Mère et enfant (détail), technique mixte, 2023. 

Subtitle
Gesprek en diner in het Museum aan de Stroom
Hour info
18.30-20.00u (deuren open om 18.00u)
Taal
Nederlands
Available
On
Summary

In het kader van 125/5 jaar AfricaMuseum nodigen we je uit voor een evenement rond historisch trauma en de mogelijke gevolgen voor het welzijn van de Afrikaanse diaspora. We zullen tevens stilstaan bij hoe een instelling, zoals het museum dat dit jaar 125 jaar bestaat en vijf jaar geleden heropende, deze gevolgen kan erkennen én zo kan bijdragen tot de genezing van historisch trauma.

""

Tijdens een panelgesprek worden ervaringen gedeeld inzake historisch trauma. Deze ervaringen worden vervolgens gekaderd door experts die klinische ervaring hebben met en/of onderzoek doen naar de relatie tussen kolonisatie/racisme en gezondheid. Om de interactie tussen de Afrikaanse diaspora en het AfricaMuseum te stimuleren nodigen we ook een medewerker van het museum uit.

Tijdens het gesprek vindt een collective dinner plaats om de sociale verbinding te faciliteren en meer ruimte te creëren voor de uitwisseling van ervaringen. Dit diner beoogt een informele, ontspannen sfeer te creëren waarin mogelijks opgebouwde spanningen kunnen worden losgelaten. Het eten wordt verzorgd door Lili's samoussas.

Moderator is Dr. Ama Kissi (Ph.D.), postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Gent, klinisch psycholoog bij PRAKTIJK50 en Young Fenix en gezondheid en inclusie consulent.

Panelleden zijn :

  • Jennifer Heylen, actrice en ervaringsdeskundige
  • Dominique Mertens, klinisch psycholoog, psychotherapeut en docent aan Karel De Grote Hogeschool
  • Dr. Wouter Arrazola de Oñate (MD), medisch directeur Belgian Lung and Tuberculosis Association en arts werkend rond “sociale determinanten, racisme en gezondheid”
  • Nadia Nsayi, politicologe, auteur en publieksmedewerker bij het AfricaMuseum

Dit evenement is een initiatief van Ama Kissi, in samenwerking met AfricaMuseum, Luzitu, Culture Crossing, Club Magie en het MAS.

Place

Locatie

Paviljoen MASbox, Museum aan de Stroom

Hanzestedenplaats 1, 2000 Antwerpen

Deelnemers
Maximum 60 deelnemers
Prijs

Gratis

Available
On
Hour info
15.00 - 17.00u
Taal
Frans
Available
On
Place

Plaats : AfricaMuseum

Duur
2u
Prijs

€ 5

Info

Contact : bookutani@gmail.com

Hour info
19:00 - 22:00
Taal
Nederlands
Available
On
""

Als eerste in je familie starten met hogere studies is een hele stap. Maar wat als je daarnaast ook een migratieachtergrond hebt?

Op dit evenement focust Avansa Oost-Brabant in samenwerking met het AfricaMuseum, Trill en Karibu op de ervaringen van pionierstudenten met een migratieachtergrond.

Zij krijgen in de praktijk met tal van extra drempels te maken. Gebrek aan representatie binnen het schoolsysteem bijvoorbeeld, maar ook racisme en discriminatie. En ze komen sneller in het watervalsysteem terecht.

Nadia Nsayi (AfricaMuseum) en Bitshilualua Kabeya (Avansa Oost-Brabant) hosten de avond.

Op het programma:

•    Panelgesprek met pionierstudenten
•    Psycholoog Dr. Ama Kissi geeft tools en tricks mee
•    Gedragscounselor en docente Fatma Özdemir

We sluiten de avond af met slam-poetry en een receptie. 

 

 

 

Place

OPEK
Vaartkom 4, 3000 Leuven

Duur
3u.
Prijs

Gratis

Taal
Nederlands
Available
On
""

In de zomer van 2022 verscheen bij uitgeverij De Bezige Bij de Nederlandse vertaling van het boek Africa is not a country van redacteur en schrijver Dipo Faloyin

In het kader van de tijdelijke expo Europa Oxalá  nodigt het AfricaMuseum jou uit voor een  leesgroep. Het gesprek wordt begeleid door Nadia Nsayi, verantwoordelijke van de culturele programmatie in het museum.


Waarover gaat dit boek? 

Afrika, een continent van bijna 1,5 miljard mensen, 54 landen en meer dan 2000 talen, wordt regelmatig gereduceerd tot één simpel verhaal. Afrika is geen land dicht de gaten.
Al te vaak wordt Afrika voorgesteld als een droog, rood safarilandschap, geteisterd door hongersnood, armoede en conflicten. In dit verrijkende en bij vlagen humoristische boek corrigeert Dipo Faloyin deze beperkte blik en presenteert hij een gelaagd en multidimensionaal beeld van het continent. Hij neemt ons mee naar het zinderende stadsleven in Lagos, schetst de levendige West-Afrikaanse rivaliteit over wie de beste jollofrijst maakt en verhaalt over democratie in zeven dictaturen. Tegelijk laat hij zien hoe willekeurig de landsgrenzen door witte Europese kolonisatoren getrokken werden, legt hij bloot hoe negentig procent van het materiële cultureel erfgoed tijdens het koloniale tijdperk werd gestolen – en hoe moeilijk het tot op de dag van vandaag is om dat terug te krijgen. Afrika is geen land is een intiem en politiek verhaal waarin de alledaagse realiteit van het continent – in al zijn facetten en met al zijn verschillende culturen.


Wie is de auteur? 

Dipo Faloyin is senior redacteur en schrijver bij VICE, waar hij voornamelijk schrijft over cultuur en identiteit in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Hij publiceerde artikelen in onder andere The Huffington Post en Prospect. Faloyin werd geboren in Chicago, groeide op in Lagos en woont momenteel in Londen.
 

Praktische informatie

Optie 1
Datum: zaterdag 7 januari 2023
Uur: 14u00-17u00
Locatie: AfricaMuseum
Inkom: 10 euro (inclusief expobezoek) 

Optie 2
Datum: woensdag 11 januari 2023
Uur: 19u30-21u00
Online
Gratis 

 

 

 

Alternative date info
7 januari (live) of 11 januari (online) 2023
Place

AfricaMuseum
Leuvensesteenweg 13, 3080 Tervuren

Duur
1h30
Deelnemers
De plaatsen zijn beperkt (max. 20)
Prijs

Gratis maar inschrijven is verplicht.

Hour info
19.30u
Taal
In het Frans
Available
On
Summary

MuseumTalks

Rosy Sambwa

De Brussels Fashion Week vindt plaats van 5 tot 9 oktober. Een kans om over mode te praten.

Wie heeft beslist hoe we ons kleden?

Welke invloed heeft kolonisatie op onze kleding?

Heeft de manier waarop iemand anders zich kleedt invloed op de manier waarop ik hem/haar zie?

 

""

Over de spreker

In 2001 studeerde Rosy Sambwa af aan ESMOD, de eerste Franse modevakschool die zich toelegde op modeontwerp en modezaken. Wat haar opviel was de afwezigheid van Afrikaanse en Aziatische landen in haar cursussen. Dit was het uitgangspunt voor haar onderzoek. Vandaag spreekt en schrijft ze over mode, met name voor het tijdschrift ELLE Côte d'Ivoire, omdat elk kledingstuk een boodschap draagt. Om de geesten van de mensen te dekoloniseren, gebruikt zij kleding, aangezien deze is gebruikt om een superieur beeld van bepaalde landen en volkeren te creëren.


MuseumTalks

Elke maand afspraak met experten, onderzoekers en kunstenaars voor lezingen of boeiende debatten.

> Alle MuseumTalks

 

Place

Online

Duur
Ongeveer 1u30
Prijs

Gratis maar inschrijven is verplicht.