Lezing | Koninklijk Museum voor Midden-Afrika - Tervuren - België

Lezing

Summary

MuseumTalks

De film Through the Eyes presenteert twee muzikale rituelen: de Elombo-ceremonie in Gabon en het Carnaval de Binche in België.

De film benadert deze twee muzikale praktijken uit orale tradities, die op verschillende continenten worden beoefend, op dezelfde manier. Zo wil de film de problematiek van de representatie van cultuur door middel van muziek aankaarten, door de verschillen en vooral de gelijkenissen tussen deze twee tradities in de verf te zetten.

De vertoning van de film Through the Eyes wordt gevolgd door een discussie in aanwezigheid van de regisseurs en leden van het RIETMA-project, in het kader waarvan de film werd gemaakt.

""

De film Through the Eyes is het resultaat van het RIETMA-project (Réseau international d’Étude des Traditions musicales africaines). Het bracht Afrikaanse en Europese Afrikanologen en culturele professionals samen om muzikale representaties uit orale tradities te vergelijken. Het doel was een inclusieve representatie van tradities voor te stellen die elke vorm van exotisme of simplificatie in de weergave van de andere uit de weg gaat.

Leden van het project :

 • Rémy Jadinon - Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, Tervuren (België)
 • Arnold Aganze, Derek Debru - Nyege Nyege Festival, Jinja (Uganda)
 • Stéphane Colin, Matthieu Thonon, Saskia Willaert - Muziekinstrumentenmuseum, Brussel (België)
 • Camille Devineau, Sylvie Le Bomin - Muséum national d’Histoire naturelle, Parijs (Frankrijk)
 • Susanne Fürniss - CNRS - Muséum national d'Histoire naturelle, Parijs (Frankrijk)
 • Eveline Koho Kabou - Musée de la Musique, Ouagadougou (Burkina Faso)
 • Larissa Nzang Metogo - Musée national du Gabon, Libreville (Gabon)

Het RIETMA-project wordt gefinancierd door het Federaal Wetenschapsbeleid.

 


MuseumTalks

Maandelijkse afspraak in het museum voor een boeiende lezing over een onderwerp uit de permanente tentoonstelling! Ontdek het museum achter de schermen en leer meer over het werk van de wetenschappers en de samenwerkingen met Afrikaanse kunstenaars.

> Alle MuseumTalks

 

Place

Online

Prijs

Gratis maar registratie is vereist.

Info

Lengte van de film: 38 min.

Subtitle
Une diversité menacée par les activités anthropiques
Summary

MuseumTalks

Bauchet Katemo Manda

Het Upemba Nationaal Park in het zuiden van DR Congo herbergt een grote diversiteit aan vissen. Er leven naar schatting 235 soorten, waarvan er 33 endemisch zijn. Helaas vormen toenemende menselijke activiteiten, waaronder grootschalige visserij met muggennetten en de bouw van een grote hydro-elektrische dam, een bedreiging voor het voortbestaan van verschillende soorten en voor de duurzaamheid van de visserij. Momenteel heeft het Upemba Nationaal Park een bijgewerkte inventarisatie van vissoorten en zijn de bedreigingen goed gedocumenteerd. Onderzoekers en parkbeheerders werken voor het eerst aan een plan voor de conservatie en het duurzame beheer van deze rijke visfauna.

""

Over de spreker

Dr. Bauchet Katemo Manda is een leraar-onderzoeker aan de Universiteit van Lubumbashi, in het zuidoosten van DR Congo. Hij is ook een medewerker van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in het kader van het MbiSa II project. Zijn onderzoek gaat over de visdiversiteit en -ecologie in het Congobekken.

 

 

Gerelateerde artikelen:


MuseumTalks

Maandelijkse afspraak in het museum voor een boeiende lezing over een onderwerp uit de permanente tentoonstelling! Ontdek het museum achter de schermen en leer meer over het werk van de wetenschappers en de samenwerkingen met Afrikaanse kunstenaars.

> Alle MuseumTalks

 

Place

Online

Prijs

Gratis, maar inschrijven is verplicht

Info

 

Subtitle
Mabele eleki lola ! De aarde, stralender dan het paradijs
Summary

Freddy Tsimba, In Koli Jean Bofane & Nadia Yala Kisukidi

Moderator : Ayoko Mensah

Dit panel bespreekt het werk van Freddy Tsimba, de dialoog die hij met objecten uit de collecties van het AfricaMuseum aangaat, en de curatoriële vragen die daaruit voortkwamen.

""

Vergeten door de tijd. Mannenlichamen, 2016. Recuperatiemateriaal, sleutels, lepels, vorken, scharen, kroonkurken, muizevallen en patroonhulzen. Collectie van de kunstenaar, Kinshasa - © Wonda-Mansia, Kinshasa, 2020.

 

Over de sprekers

 • Freddy Tsimba, kunstenaar

Photo © Renaud Barret

Freddy Bienvenu Tsimba (Kinshasa, 1967) is een gekend en gewaardeerd kunstenaar in Kinshasa en op de internationale artistieke scène. Hij bewerkt brons en recuperatiemetalen. De Congolese kunstenaar is onafhankelijk en geëngageerd, fervent aanhanger van de mensenrechten, heel in het bijzonder van de rechten van de meest kwetsbaren, moeders en kinderen. Freddy Tsimba staat bekend voor zijn sculpturen uit hulzen en schietpatronen en voor zijn machete-huizen. De kunstenaar nam deel aan verschillende edities van de Biënnale de Dakar (2002, 2006 en 2008) en aan collectieve tentoonstellingen zoals The Divine Comedy (2014), Kongo am Rhein (Basel, 2017) en Afriques Capitales (Lille, 2017), onder de bescherming van Simon Njami.
 

 • In Koli Jean Bofane, schrijver en commissaris van de expo Mabele eleki lola! De aarde, stralender dan het paradijs

In Koli Jean Bofane (Mbandaka, 1954) is schrijver en curator van tentoonstellingen. Zijn werk is bekroond met talrijke prijzen en werd vertaald in verschillende talen. Hij publiceerde Pourquoi le lion n’est plus le roi des animaux, bij Gallimard Jeunesse in 1996; Mathématiques congolaises (2008 ; Congolese wiskunde, uitg. De Geus/Oxfam novib, 2011), Congo Inc. Le Testament de Bismarck (2014) en La Belle de Casa (2018) bij Actes Sud. Hij was commissaris van het festival Kongo am Rhein (Basel, 2017). Zijn werk gaat over de globalisering, sociaal en politiek geweld in de postkoloniale Afrikaanse gemeenschappen - in het bijzonder Centraal-Afrika.
 

 • Nadia Yala Kisukidi, filosofe

© Emilie Notéris

Nadia Yala Kisukidi is docent filosofie aan de Universiteit van Parijs 8 Vincennes-Saint-Denis. Zij was vice-voorzitster van het Collège International de Philosophie (2014-2016) en programmadirectrice bij het CIPh (2013-2019). Als lid van het redactiecomité van het tijdschrift Critical Time (Duke University) en van de Cahiers d'études africaines (CNRS, Ehess) is zij momenteel medecurator van de Yango II-biënnale in Kinshasa, DRC, die van 5 november tot 5 december 2021 zal lopen. 
Nadia Yala Kisukidi is gespecialiseerd in de hedendaagse Franse filosofie en Africana-filosofie. Ze heeft verschillende boeken (individueel of collectief) en talrijke artikelen gepubliceerd.
 

 • Ayoko Mensah, moderator

© Caroline Lessire

Ayoko Mensah is een cultuurexpert en artistiek programmeur. Sinds 2016 werkt ze voor het Paleis voor Schone Kunsten (BOZAR) in Brussel. Mensah is van Togolese afkomst, geboren in Frankrijk in 1968, en behaalde een diploma in cultuurmanagement, literatuur en journalistiek in Frankrijk. Ze heeft als expert gewerkt voor verschillende internationale organisaties en culturele instellingen (waaronder UNESCO, de Europese Commissie, de Africa Caribbean Pacific Group, het AfricaMuseum in Tervuren). Ze heeft ook meer dan honderd artikelen geschreven en is co-auteur van verschillende boeken.

Place

Online

Duur
Ongeveer 1u30
Prijs

Gratis, maar inschrijven is verplicht.

Subtitle
Identité, langue et culture chez les jeunes de la deuxième génération de migration congolaise en Belgique
Summary

MuseumTalks

Priscilla Kasongo Dioso

De ervaring met migratie kan leiden tot ontwrichting in identiteit en ontregelingen in taalgebruik. Om daarmee om te gaan, moeten migranten soms strategieën ontwikkelen. Die strategieën stonden centraal in het doctoraatsonderzoek van Priscilla Kasongo, uitgevoerd aan de Université catholique de Louvain tussen 2014 en 2020.

Kasongo analyseerde de taalpraktijken van jongeren van de tweede generatie Congolese migratie (D.R. Congo) in België, om de identiteitsstrategieën te identificeren die zij gebruikten, en om bijhorende identiteitsprofielen op te stellen.

In deze lezing zal Priscilla Kasongo haar onderzoeksresultaten presenteren, in het bijzonder het schema van interculturele identiteitsconstructies dat ze ontwikkelde. In dit schema wordt de Belgisch-Congolese identiteit in verschillende subprofielen opgedeeld (radicaal of multicultureel, convergent of divergent).

""

Over de spreker

Dr. Priscilla Kasongo Dioso is onlangs afgestudeerd aan de Université catholique de Louvain en is vooral geïnteresseerd in interculturele kwesties met betrekking tot de Congolese diaspora (DR Congo) in de wereld, meer bepaald over aspecten van identiteit, taal en sociolinguïstiek.

Ze publiceerde hierover bij Éditions L'Harmattan en Éditions Universitaires Européennes. Daarnaast onderzoekt haar filmdocumentaire, geproduceerd in samenwerking met de non-profit organisatie Be Pax, het thema van de transnationale activiteiten van de Belgisch-Congolezen:

 


MuseumTalks

Maandelijkse afspraak in het museum voor een boeiende lezing over een onderwerp uit de permanente tentoonstelling! Ontdek het museum achter de schermen en leer meer over het werk van de wetenschappers en de samenwerkingen met Afrikaanse kunstenaars.

> Alle MuseumTalks

 

Place

Online

Prijs

Gratis, maar inschrijven is verplicht

Info

 

Summary

MuseumTalks

Ontmoeting met de kunstenares Hadassa Ngamba, in residentie in het HISK Gent

Hadassa Ngamba is geïnteresseerd in de cartografische indeling van de voormalige Afrikaanse koloniale gebieden, en voornamelijk de DRC, en in de manier waarop deze gebieden zijn ondergedompeld in en opgeslorpt door imperialistische en kapitalistische systemen.

Ngamba valt de maatstaven van het kapitalisme aan en betwist met haar werk de eigenschappen van een systeem dat ze als falend en onevenwichtig beschouwt.

Haar huidige werk analyseert de cartografie van Katanga en Kongo Central.

Hadassa Ngamba voltooide in januari 2020 een residentie in het AfricaMuseum. Ze deed er onderzoek op de afdelingen geologie en geschiedenis.

Tijdens deze MuseumTalk zal ze het hebben over de cartografie van Congo en de toegang tot de archieven.

""

Cerveau3

 

Over de kunstenares

Hadassa Ngamba is geboren in 1993 in Kizu, in de provincie Kongo Central in de DRC. Ze heeft een Bachelor in Criminologie van de Universiteit van Lubumbashi en woont en werkt in Katanga en Kongo Central. Momenteel volgt ze een postgraduaat aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK) in Gent, waar ze ook residerend kunstenaar is.

Hadassa Ngamba is een beeldend kunstenares. Ze nam deel aan de 5e en 6e Biënnale van Lubumbashi. In 2019 was ze in residentie bij WIELS. Ze ontving ook de Moonens Foundation prijs, die haar in staat stelde om veldonderzoek te doen in de provincie Kongo Central in 2019.

Haar werk omvat schilderijen, tekeningen, foto's, video's, installaties en performances. Ze is geïnteresseerd in economische indicatoren en de controle over strategische plaatsen in de DRC voor de mijnbouw en de exploitatie van bodemrijkdommen. Haar werk is gebaseerd op cartografie, vandaar haar interesse in het museum en zijn archieven. In haar schilderijen en tekeningen – vaak op groot formaat – creëert ze een mentale cartografie met de nadruk op vervormingen en tekortkomingen. Ze gebruikt vaak minerale materialen als pigmenten, onder andere malachiet uit Katanga.

 


MuseumTalks

Maandelijkse afspraak in het museum voor een boeiende lezing over een onderwerp uit de permanente tentoonstelling! Ontdek het museum achter de schermen en leer meer over het werk van de wetenschappers en de samenwerkingen met Afrikaanse kunstenaars.

> Alle MuseumTalks

 

Place

Auditorium, niveau -1 van het onthaalpaviljoen (gebouw A op het plan)

Prijs

Gratis, maar inschrijven is verplicht

Info

Vergeet je mondmasker niet!

Subtitle
Online conferentie
Summary

MuseumTalks

Jean Omasombo Tshonda

Op 30 juni 1960 verdedigen zowel koning Boudewijn als Patrice Lumumba hun standpunten rond de kolonisatie. De toespraken tonen duidelijk hun diametraal tegengestelde visies en zullen het beeld dat we hebben van de dekolonisatie van Belgisch-Congo blijven bepalen.

Op 30 juni 2020, ter gelegenheid van de 60e verjaardag van de onafhankelijkheid van de Democratische Republiek Congo, organiseert het AfricaMuseum een MuseumTalk met Jean Omasombo Tshonda, auteur van het boek La Décolonisation du Congo belge. La gestion politique des 24 derniers mois avant l’indépendance. Dit boek, dat voor de gelegenheid verschijnt, onderzoekt het politiek beleid van juli 1958 tot juni 1960. De lezing gaat dieper in op de bredere context van de onafhankelijkheid en belicht de rol van Patrice Lumumba.

 

""

Over de spreker

Jean Omasombo Tshonda is onderzoeker aan de dienst Geschiedenis en Politiek van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (Tervuren) en professor aan de Université de Kinshasa.

 

Jean Omasombo Tshonda over de toespraak van Patrice Lumumba:

 

De volledige toespraak van Koning Boudewijn:

 

De volledige toespraak van Joseph Kasa-Vubu:

 

De volledige toespraak van Patrice Lumumba:

 

Met de technische steun van Storycatchers.

 

Place

Online conferentie

Prijs

Gratis

Summary

MuseumTalks

Wannes Hubau

Intacte tropische bossen hebben in het begin van de jaren 2000 15% van onze CO2-uitstoot opgevangen en opgeslagen in hout en andere vormen van biomassa. De capaciteit van de Amazonewouden om koolstof uit de atmosfeer op te vangen neemt echter af. In deze MuseumTalk ontdekken we hoe de 'koolstofput' van de Afrikaanse tropische wouden evolueert en of we 'De Longen van onze Planeet' tot het uiterste hebben gedreven.

 

""

 

Over de spreker

Wannes Hubau verkent hoe de tropische Afrikaanse vegetatie reageert op klimaatveranderingen in verschillende periodes. Hij behaalde zijn doctoraat in 2013 aan de Universiteit Gent en deed postdoctoraal onderzoek aan de Universiteit van Leeds, de dienst Houtbiologie van het AfricaMuseum en de Universiteit Gent. Hij leidde veldexpedities in vier Afrikaanse landen (Liberia, Ghana, Kameroen, DR Congo).

 


MuseumTalks

Maandelijkse afspraak in het museum voor een boeiende lezing over een onderwerp uit de permanente tentoonstelling! Ontdek het museum achter de schermen en leer meer over het werk van de wetenschappers en de samenwerkingen met Afrikaanse kunstenaars.

> Alle MuseumTalks

 

Place

Foyer, niveau -1 van het onthaalpaviljoen (gebouw A op het plan)

Prijs

Gratis

Subtitle
Tools, approaches and perspectives
Summary

Slope processes and the hazards they pose affect landscapes and societies at variable spatial and temporal scales. Their study relies on the combination of various tools and approaches. Remote sensing - space-borne, aerial or field-based – often plays a major role. When it comes to studying these processes in challenging environments (i.e., remote, steep topography, context of data-scarcity, etc.), common research strategies need to be questioned.

Combining expert talks and a poster session, this workshop aims at offering an opportunity to foster exchanges of ideas and experiences among experts, students and young researchers (PhD and postdocs) regarding the study of slope processes in challenging environments.   

""

Programme

 

Science Talks   (13.30 – 15.00)

 • Georgina Bennett [University of Exeter]
  Investigation of earth-surface dynamics and hazards in mountainous region
 • Thom Bogaard  [TU Delft]
  Hillslope and landslide hydrology
 • Pablo Gonzalez [University of Liverpool]
  Constraining volcano flank dynamics using space geodesy
 • Dalia Kirschbaum [NASA]
  Satellite precipitation estimates for landslide monitoring
 • Jean-Philippe Malet [University of Strasbourg]
  Landslide inventories from satellite imagery: usefulness for hazard assessment
 • Martin Rutzinger [Austrian Academy of Sciences]
  Ground-based measures of changing alpine environments

 

Poster session  (15.00 – 16.30)

Young researchers are encouraged to present their research as a poster. We welcome contributions investigating slope processes such as e.g., landslides, erosion, sediment dynamics, etc. Special interest goes to research taking advantage of remote sensing approaches and products.

 

Registration

Registration is free of charge but mandatory for all participants. Deadline for registration is 20 February 2020.

> Info and reservation

 

 

Place

Meeting Room 1, on level -1 of the Welcome Pavilion (building A on the map)

Summary

In het kader van het project BiosphereCarbon werden Tamires de Oliveira en Milton de Paula uitgenodigd voor een verblijf in de dienst Houtbiologie. Beiden zullen ons hun onderzoek voorstellen.

Tamires de Oliveira werkte op de ecologie van waterschildpadden en overstromingsgebieden in het Amazonegebied.

Milton de Paula is een doctoraatstudent die de impact van menselijke milieuverstoringen op wilde dieren bestudeert in het Amazonegebied.

""
 • Tamires de Oliveira:
  The influence of floodplain dynamics on ecology of Amazonian turtles 
   
 • Milton de Paula:
  Synergistic effects of primary forest conversion and hunting on Amazonian game vertebrates along a large-scale urban-rural-wildland gradient of human disturbance.
Place

Zaal 333 van het CAPA-gebouw (gebouw E op het plan)

Prijs

Gratis

Summary

Dr. Jesús Aguirre Gutiérrez

Dr. Gutiérrez is a postdoc researcher at the Environmental Change Institute of the University of Oxford, where he is involved with the Ecosystems research group. His research focuses on understanding the impact of environmental condition on the distribution of species at a local and a global level over time. At the Ecosystems Lab he investigates the relationship between plant functional trait diversity, climate, LiDAR derived vegetation structure, and the plants’ spectal reflectance obtained from remote sensing data. 

""

The issues of tropical forest stocks, sinks and sources are a central topic in international policy debates on climate changes. UNESCO Biosphere Reserves are living laboratories for research on climate changes. The BiosphereCarbon seminars aim at underpinning carbon focused research in tropical rainforests.

 

Place

Meeting Room 1, niveau -1 van het onthaalpaviljoen (gebouw A op het plan)

Prijs

Gratis