Projecten
NGOMBI
Het ngombi project stelt voor om de evolutionaire processen van de muziekinstrumenten van orale populaties te bestuderen gebaseerd op een interdisciplinaire aanpak waarbij methoden uit de menswetenschappen, de ingenieurswetenschappen en de biowetenschappen worden gecombineerd geesteswetenschappen, technische wetenschappen en biowetenschappen. Het doel is om de specifieke mechanismen van de evolutie van instrumenten, maar ook de invloed van sociaal-culturele contexten op deze op deze mechanismen.
Deze studie, die een verkennend karakter beoogt te hebben, heeft meer in het bijzonder betrekking op de harpen van Centraal-Afrika. De keuze van het instrument en het perspectief van de studie zijn het gevolg van de geo-culturele verankering van devan het projectteam (Centraal-Afrikaanse Republiek, Kameroen, Congo, Uganda,Gabon) en de daar ontwikkelde onderzoeksoriëntaties, namelijk het globale begrip van de processen van processen van schepping, omvorming en verspreiding van elementen van het muzikaal erfgoed.
Hoofdonderzoeker:
Datum:
2019 2023Medewerkers:
Externe partners:
Sylvie Le Bomin, Ethnomusicologueet Maître de conférences HDR - Muséum national d'Histoire naturelleSusanne Fürniss, Ethnomusicologue et Iconographe, Directrice de recherche au CNRS - Muséum national d'Histoire naturelle
Salomé Strauch, Evolution culturelle, Doctorante ED227 - Muséum national d'Histoire naturelle
Régis Stephane Ollomo Ella, Linguiste et Enseignant chercheur - Université Omar Bongo